Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Val­von­ta petti to­taa­li­ses­ti – osa Lippo Pe­sik­sen pe­laa­jis­ta jäi viime kau­del­la ilman la­ki­sää­teis­tä va­kuu­tus­tur­vaa

Miesten Superpesistä pelaavan Lippo Pesiksen palkanmaksuongelmat ovat olleet tapetilla pitkin syksyä, mutta kulisseissa on tutkittu myös toista, vakavaa laiminlyöntiä.

Lippo Pesis säilytti paikkansa miesten Superpesiksessä karsintojen kautta.
Lippo Pesis säilytti paikkansa miesten Superpesiksessä karsintojen kautta.
Kuva: Matti Räty

Miesten Superpesistä pelaavan Lippo Pesiksen palkanmaksuongelmat ovat olleet tapetilla pitkin syksyä, mutta kulisseissa on tutkittu myös toista, vakavaa laiminlyöntiä.

Pesäpalloliiton taustaselvityksen mukaan Lippo Pesis ei päättyneellä kaudella hankkinut kallispalkkaisimmille pelaajilleen lakisääteistä vakuutusturvaa, joka tunnetaan urheilijaturvana.

Tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain mukaan seuran on järjestettävä vakuutus, jos urheilija saa urheilusta veronalaisena palkkana ja luontaisetuina pelikauden aikana vähintään 11 190 euroa.

Lippo Pesiksen riveissä oli päättyneellä kaudella useita kyseisen tulorajan ylittäneitä pelaajia, joita kaikkia asia koskee.

Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja: "Minun virheeni"

– Lippo Pesis ei ole hoitanut tätä vakuutusasiaa niin kuin olisi pitänyt. Asia kävi ilmi reilut kaksi viikkoa sitten. Siitä ei ole kyse, että seura olisi tietoisesti yrittänyt harhauttaa meitä, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Arto Ojaniemi kertoo.

Tapaus on kiusallinen paitsi Lippo Pesikselle myös Pesäpalloliitolle, jolla on asiassa lain mukainen valvontavastuu. Kattojärjestön on seurattava, että pelaajat ovat oikeasti vakuutusturvan piirissä.

Ojaniemi myöntää, että Lippo Pesiksen kohdalla valvonta on pettänyt.

– Keräsin helmikuussa tiedot kaikista urheilijaturvan alaisista pelaajista, myös Lippo Pesikseltä. Sain myöhemmin vakuutusyhtiöltä todistukset siitä, että vakuutukset on myönnetty. Sitä en kuitenkaan huomannut, että yhden seuran – Lippo Pesiksen – vakuutuksista myöntötodistusta ei koskaan tullut. Se on minun virheeni.

Ojaniemen mukaan Pesäpalloliitto suhtautuu Lippo Pesiksen ongelmiin ”äärimmäisen vakavasti”.

– Urheilijaturva on lakisääteinen, sen pitää olla kunnossa. Nyt täytyy tarkasti selvittää, miksi näin on päässyt käymään.

Uhkaavatko esille tulleet laiminlyönnit Lippo Pesiksen jatkoa Superpesiksessä?

– Kaikki epäselvät asiat vaikuttavat jokaisen seuran kohdalla lisenssitilanteeseen, joka saattaa muuttua hyvinkin nopeasti, Ojaniemi muotoilee.

Lippo Pesiksen puheenjohtaja: "Asia on nyt hoidossa"

Lippo Pesiksen puheenjohtajan Kari Helasen mukaan pelaajien urheilijaturva-asian ratkaisu on parhaillaan työn alla.

– Taustalla on yksi, pelikauteen 2016 liittyvä, noin 1 500 euron lasku. Se on jäänyt meiltä jostain syystä – ehkä minun huolimattomuuteni vuoksi – hoitamatta. Koska se on ollut rästissä, ei vakuutusyhtiö ole toimittanut meille laskua uusista, pelikauden 2017 urheilijaturvista.

Helanen sai vakuutusyhtiöltä 22. syyskuuta tiedon siitä, että urheilijaturvat ovat päättyneet syksyllä 2016. Saman viestin Helaselle välitti myös eräs joukkueen pelaajista.

– Olemme sopineet, että maksamme kyseisen, nyt ulosotossa olevan laskun marraskuun loppuun mennessä. Sen jälkeen maksamme päättyneen kauden urheilijaturvat takautuvasti. Emme vähättele tai hyssyttele tilannetta, mutta asia on nyt hoidossa.

Helanen vakuuttaa, että Lippo Pesis hoitaa mukisematta ne päättyneen kauden lakisääteiset velvoitteet, jotka kuuluvat urheilijaturvan piiriin. Kyseeseen voivat tulla esimerkiksi kulut, jotka ovat syntyneet pelaajien vammojen kuntoutuksesta.

– Tässä on ollut tietokatkoksia – ja nostan aina käteni pystyyn, kun olen tehnyt virheen. Nyt virhe tapahtui siinä, että yksi maksuerä jäi minulta huomaamatta. Tapahtuneesta on otettava opiksi. Näin ei saa enää käydä, Helanen sanoo.


Lue myös tapahtunutta käsittelevä kolumni: Outojen unohdusten arvoitus