Val­tio­va­rain­mi­nis­te­riö saattaa joutua alen­ta­maan ar­vio­taan Suomen ta­lous­kas­vus­ta – VM pystyy nyt ensi kertaa huo­mioi­maan Rinteen hal­li­tuk­sen ta­lous­pää­tök­siä

Valtiovarainministeriö voi joutua tarkistamaan alaspäin arviotaan Suomen talouskasvusta, kun se esittelee uuden talousennusteensa maanantaina.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kommentoi elokuun lopulla, että Suomen kasvuluvut saattavat pian alkaa nollalla. Arkistokuva.
Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kommentoi elokuun lopulla, että Suomen kasvuluvut saattavat pian alkaa nollalla. Arkistokuva.
Kuva: Jouko Hänninen

Valtiovarainministeriö (VM) voi joutua tarkistamaan alaspäin arviotaan Suomen talouskasvusta, kun se esittelee uuden talousennusteensa maanantaina.

Edellisessä ennusteessa kesäkuussa VM arvioi Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,2 prosenttia.

Alkukesän jälkeen heikkoja talousuutisia on kantautunut etenkin Euroopasta. Maanosan suurimman talouden Saksan on ennakoitu vajonneen taantumaan kolmannella vuosineljänneksellä. Britannian EU-eroon liittyvä epävarmuus jatkuu, eikä Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota osoita laantumisen merkkejä.

VM pystyy nyt ensi kertaa ottamaan ennusteessaan huomioon Rinteen hallituksen talouspäätöksiä.

Lintilä piti mahdollisena alle prosentin kasvua

Viime viikkoina monet talousennusteiden laatijat ovat ennakoineet, että Suomen talouskasvu on hidastumassa aiemmin luultua nopeammin. Synkimmän ennusteen on tarjoillut OP-ryhmä, jonka mukaan bruttokansantuote kasvaa ensi vuonna vain puoli prosenttia.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kommentoi elokuun lopulla, että Suomen kasvuluvut saattavat pian alkaa nollalla.

–  Jos kaikki eskaloituu, on hyvin lähellä, että mennään nollalla alkavaan kasvuun, Lintilä sanoi.

Ministeriön virallisten talouslukujen ruuvaaminen alaspäin tarkoittaisi, että pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksella olisi edessään entistä kovempi urakka tavoitteidensa saavuttamiseksi. Työllisyysaste pitäisi saada hilattua 75 prosenttiin hallituskauden aikana, ja julkinen talous pitäisi tasapainottaa.

Päätökset menolisäyksistä mukana ennusteessa

Kesäkuun ennusteessa VM ei pystynyt vielä ottamaan huomioon Rinteen hallituksen talouslinjauksia. Uuteen ennusteeseen on saatu mukaan syyskuun budjettiriihen päätökset.

–  Se vaikuttaa erityisesti julkisen talouden lopullisiin ennustenumeroihin, sanoi VM:n kansantalousosaston päällikkö Mikko Spolander STT:lle.

Ennusteeseen sisältyvät muun muassa Rinteen hallituksen päätökset pysyvistä menolisäyksistä ja niin sanotuista tulevaisuusinvestoinneista.

Sen sijaan hallituksen työllisyyspolitiikan vaikutuksia ei Spolanderin mukaan kannata yrittää arvioida vielä maanantain ennusteen perusteella.