Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­muyöl­lä kolmas ta­hal­laan sy­ty­te­tyk­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Pääkirjoitus

Valtion pitää hakea tuottoa

Rauenneelle yhteiskuntasopimukselle korvaavia ratkaisuja etsivä hallitus joutuu aivan lähiaikoina myös toisen haasteen eteen.

Rauenneelle yhteiskuntasopimukselle korvaavia ratkaisuja etsivä hallitus joutuu aivan lähiaikoina myös toisen haasteen eteen. Hallituksen on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johdolla ratkaistava parin kolmen viikon sisällä, millaista omistajavaltaa valtio aikoo vaalikauden aikana käyttää.

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosasto odottaa syksyn aikana uusia linjauksia välitettäväksi yhtiöihin.

Valtion sijoitusomaisuuden järkevä hoito koskettaa kaikkia suomalaisia. Jokainen omistaa valtion välityksellä yli 3 000 eurolla pörssiosakkeita.Valtion osakesalkussa on 18 miljardilla eurolla omistuksia pörssiyhtiöissä. Määrä on huomattava.

Suurimmat omistukset keskittyvät muutamiin yhtiöihin. Valtiolla on noin 11 miljardin euron edestä Fortumin, Finnairin ja Neste Oilin osakkeita, ja enemmistöomistus. Valtion omistaman Solidiumin osakesalkussa on runsaan seitsemän miljardin arvosta pörssiyhtiöiden osakkeita, muun muassa Outokummun, Sammon, Stora Enson ja Kemiran. Salkussa on myös hankalampia omistuksia kuten valtion syliin kaatunut Talvivaaran kaivostoiminta.

Hallitus pystyy suoraan määrittelemään, miten omaisuutta hoidetaan ja millaista tuottoa odotetaan. Keskeisin valta ohjauksessa on oikeastaan vain ja ainoastaan pääministeri Sipilällä. Uutta hallitusta muodostettaessa Sipilä siirsi omistajaohjausasiat suoraan omalle vastuulleen.Ilmeisesti Sipilä halusi siirrolla rauhoittaa usein mieliä kuohuttanutta omistajaohjausta ja luoda sille uudet raamit. Syytä onkin. Omistajaohjaus on taitolaji.

Tuoreessa muistissa on, kuinka riviministerit ovat polttaneet näppejään omistajaohjauksessa ja sotkeneet kuvioita. Moni turha kohu olisi voitu välttää taitavammalla toiminnalla.

Edellisessä hallituksessa omistajaohjauksesta vastannut ministeri Sirpa Paatero (sd.) esti Fortumin ja Neste Oilin hallituspalkkioiden korotukset. Lisäksi Paatero yllätti hallituskumppaninsa erottamalla Solidiumin hallituksen puheenjohtajan Pekka Ala-Pietilän luottamuspulan takia viime keväänä.

Pari vuotta aiemmin Paateron edeltäjä Heidi Hautala (vihr.) joutui eroamaan tehtävästään, kun hän puuttui liian ahnaasti Arctia Shippingin ja Greenpeacen väliseen oikeuskiistaan.Ohjausvastuuta ottaessaan Sipilä ilmoitti laittavansa valtion taseen töihin. Se tarkoittaa, että valtion pääomasijoituksille on mahdollista saada parempi tuotto kenties jossakin muualla.

Sipilän ratkaistavaksi jää, miten aktiivisesti valtio-omistaja sijoitustensa kanssa uskaltaa toimia. Tulovirtaa valtion kassa ilman muuta nykyoloissa tarvitsee. Viimeistään nyt pääministerin on kerrottava tarkemmin, miten valtion raha sijoitetaan kannattavammin.

Kyse on viime kädessä siitä, mitä osakkeita valtion salkusta myydään pois ja mitä tuottavampaa omistusta hankitaan tilalle.