Val­tiol­ta rahaa Rokuan teiden ja reit­tien kun­nos­tuk­seen – myös muualle Oulun vaa­li­pii­riin on tulossa rahaa bud­jet­ti­li­säyk­sis­tä

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan torstaina mietinnössään osoittamat lisäykset ensi vuoden budjettiin ovat tuomassa kaivattua korjausrahaa muun muassa Utajärvelle.

Rokua saa rahaa sekä tiestön että retkeilyreittien kunnostamiseen. Arkistokuva.
Rokua saa rahaa sekä tiestön että retkeilyreittien kunnostamiseen. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan torstaina mietinnössään osoittamat lisäykset ensi vuoden budjettiin ovat tuomassa kaivattua korjausrahaa muun muassa Utajärvelle.

Valtatie 22:lta Rokualle johtavan tieosuuden parantamiseen on luvassa 400 000 euroa ja Rokuan reitin rakenteiden kunnostukseen 75 000 euroa.

– Tämä oli meille hieno ja vähän yllättäväkin päätös, joka tukee koko Rokua Geopark -alueen matkailun edistämistä. Rokua on tärkeä alue koko maakunnalle, Utajärven kunnanjohtaja Anne Sormunen sanoo.

Utajärvellä lähdetään nyt miettimään tarkemmin, miten korjausrahat olisi järkevintä hyödyntää.

– Koko tieosuus valtatieltä Rokualle on huonossa kunnossa, joten siihen nähden 400 000 euroa ei ole kovin iso summa. Meidän pitää priorisoida ja tarkastella, voidaanko se mahdollisesti liittää isompaankin tienkunnostushankkeeseen, Sormunen sanoo.

– Yksi vaihtoehto on aloittaa valtatien ja Ahmastien aika vaarallisesta tienhaarasta. Tiehanke joka tapauksessa auttaa meitä eteenpäin alueen infran ja matkailun kehittämisessä.

Koko maassa niin kutsuttua eduskunnan joululahjarahaa jaetaan nyt yhteensä 40 miljoonaa euroa. Suurimmat lisäykset osoitetaan liikenneväylien korjausvelan vähentämiseen ja osaamisen tukemiseen.

Rahaa heruu myös ulkoilun ja retkeilyn edistämiseen, ympäristönsuojeluun, kansalaisjärjestöjen toimintaan sekä maatalouden kannattavuuden parantamiseen. Eduskunnan on määrä hyväksyä budjetti ensi viikolla.

Valtiovarainvaliokunnan kainuulaiset kansanedustajat Merja Kyllönen (vas.) ja Raimo Piirainen (sd.) kehuvat Oulun vaalipiirin alueelle kohdistuvia budjettilisäyksiä.

– Liikenneturvallisuuden parantamiseksi korjausvelkaa kavennetaan lähes miljoonalla ja kevyen liikenteen väyliä rakennetaan lähes kahdella miljoonalla eurolla. Nyt saadaan eteenpäin pitkään odotettuja kehittämiskohteita, Kyllönen ja Piirainen toteavat tiedotteessa.

Rahoitusta vuoden 2020 talousarviossa eduskunnan jakovarasta:

Pohjois-Pohjanmaa
Ylivieska Taanilan alueen tulvavesien hallinta, 300 000 euroa
Maantie 18409, Juotennivan sillan korjaus, Haapavesi, 200 000 euroa
Valtatie 27, Ylivieska, kevyen liikenteen väylä, 500 000 euroa
Maantie 18585, Kamutanmäki ja Jängäntie, kevyenliikenteen väylä Raahe, 750 000 euroa

Kainuu
Arktiset Aromit ry:lle 50 000 euroa luonnontuotealan kehittämiseen
Rokuan reitin rakenteiden kunnostaminen (luontopalvelut), 75 000 euroa
Maantie 19033 Vuoreslahdentie Kajaani, 200 000 euroa
Maantie 19205 Uvantie Paltamo, 140 000 euroa
Valtatie 22 Rokuan tienhaara, 400 000 euroa
Emäjoen kevyenliikenteen silta, Suomussalmi, 600 000 euroa
Ystävyyden puiston luontopalvelut, Lentua, 50 000 euroa
Lentuankosken möljän kunnostus Kuhmo, 60 000 euroa