Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Val­ta­van kirkas tu­li­pal­lo lensi poh­joi­sen tai­vaal­la - pitkä pyrstö ja pau­kah­dus

Taivaalla lentävästä kirkkaasta tulipallosta tehtiin runsaasti havaintoja Pohjois-Suomessa torstaiaamuna kello 6 jälkeen.

-
Kuva: Petri Puurunen

Taivaalla lentävästä kirkkaasta tulipallosta tehtiin runsaasti havaintoja Pohjois-Suomessa torstaiaamuna kello 6 jälkeen.

Tulipallot ovat harvinaisen kirkkaita tähdenlentoja, joihin voi liittyä meteoriitin putoaminen.

Reeta Parkkinen oli aamuvarhaisella koirien kanssa Mäntylän koirapuistossa, kun hän huomasi pimeällä taivaalla kirkkaan tulipallon. "Itse pallo oli kirkas, sillä oli oranssinpunainen pyrstö", Parkkinen kommentoi.

Tulipallo lensi nopeasti pohjoisesta etelää kohti ja hävisi puiden taakse. Vain valojuova jäi taivaalle. "Vauhti oli niin kova, ettei sitä ehtinyt kuvaamaan", Parkkinen kertoo.

Muutaman sekunnin päästä etelän suunnalta kuului voimakas paukahdus. Parkkinen pohtii, iskeytyiköhän meteoriitti maahan ja onko siitä jäänyt jälkiä maastoon.

Runsaasti havaintoja taivaan ilmiöstä

Noin kello 6.15 lentäneestä tulipallosta on tullut paljon havaintoja Ursan havaintojärjestelmä Taivaanvahtiin. Torstaina iltapäivällä Ursan sivut kaatuivat muutamaksi tunniksi. Tiedottaja Anne Liljeström tosin sanoi, että sivujen kaatuminen tuskin johtui sivujen ahkerasta selaamisesta.

Tulipallo on näkynyt Oulun lisäksi muun muassa Lumijoella, Kempeleessä, Haukiputaalla, Limingassa, Oulunsalossa, Kuhmossa ja Suomussalmella.

Tiina Mustonen Kuhmosta kertoo Taivanvahdissa, että tulipallo koostui erittäin kirkkaasta ytimestä, joka oli lähes pyöreä ja sen ympärillä oli lämpimämmän keltainen elliptinen muoto. "Perässä oli selkeästi vihreä häntä, samaa pituutta kuin etuosa", Mustonen kertoo. 

Jouni Hepoaho Siikajoenkylältä kuvailee Taivaanvahdissa tulipalloa: "Mielettömän kirkas, ehkä vähän soikea pallomainen, josta lähti oranssin värinen pyrstö. Katosi äkkiä, jonka jälkeen pitkän ajan kuluttua kuului kaukainen niin kuin tykinlaukaus."

Haukiputaalainen Juha Paananen kertoo Taivaanvahdissa olleensa ulkoiluttamassa koiraa, kun yhtäkkiä "joku sytytti valot". "Oma, nopeasti liikkuva varjoni näkyi maassa selvästi. Katsoin taivaalle ja näin erittäin suuren tulipallon, kuin uudenvuoden raketti ilman ääntä."

Näitkö valoilmiön aamulla? Kerro havainnostasi.