Vä­li­ne­mur­heet Antti Vik­strö­min olym­pia-avauk­sen riesana – käy­tös­sä oli va­ra­jou­si, ja tähtäin irtoili

Vikström ylsi rankingkilpailussa 45:nneksi. Hänen urakkansa jatkuu ensi viikolla pudotusammunnoissa.

Tokio
Antti Vikströmin (vas.) aloitti olympiaurakkansa perjantaina. Arkistokuva.
Antti Vikströmin (vas.) aloitti olympiaurakkansa perjantaina. Arkistokuva.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Välinemurheet sotkivat jousiampuja Antti Vikströmin urakkaa Tokion olympialaisten rankingkierroksella. Vikström sai tuloksen 649 ja sijoittui 45:nneksi. Rankingkierroksella haettiin askelmerkkejä ensi tiistaina alkaviin pudotusammuntoihin.

Vikströmin välinemurheet alkoivat jo eilen.

– Virallisissa harjoituksissa minulta halkesi toisen pääpyssyni alalapa. Jouduin ottamaan harjoitusten päätteeksi varajouseni käyttöön. Näin voi käydä, mutta minulle ei ole käynyt 20 vuoteen eli koko urani aikana. Ensimmäistä kertaa lapa halkesi, Vikström kertoi rankingurakkansa päätteeksi.

Ongelmat jatkuivat tämän päivän kilpailussa.

– Varajousella ammuin. Heti kisan alussa tähtäin irtosi pikkaisen, ja siitä tuli korkeushajontaa. Kiristimme tähtäimen, mutta ensimmäisen puolikkaan loppuun alkoi tulla taas korkeushajontaa. Sen jälkeen valmentaja katsoi jokaisella sarjalla, että tähtäin pysyy varmasti kiinni, Vikström kertasi.

Kun Vikström ja valmentaja Miika Aulio saivat välinemurheet ratkaistua, tulosta alkoi tulla.

– Ammuin toisella puolikkaalla tosi hyvällä tasolla ja olin sillä 12:s, Vikström sanoi ja arvioi, että välineongelmat saattoivat viedä kokonaistuloksesta 15 pistettä.

Paahtava helle sai pyyhkimään hikeä

Rankingkilpailu ammuttiin paahtavassa helteessä Yumenoshiman tekosaarella.

– Olot olivat kuumat ja kosteat, mutta se oli odotettavissa. Kilpailu oli nopea, kun yleensä ammutaan kahdessa vuorossa ja nyt yhdessä. Piti käydä aina pikaisesti juomassa ja pyyhkimässä naamaa.

Rankingkilpailun pisteiden perusteella muodostetaan parit pudotusotteluihin. Vikström kohtaa Malesian Khairul Anuar Mohamadin, ja ottelu on merkitty keskiviikolle. Pudotusammunnoissa otteluparin voittaja etenee aina jatkoon.

– Loppu meni tosi hyvin, joten ehdottomasti jäi kuitenkin hyvä mieli otteluihin, Vikström sanoi.

Kilpailussa on mukana 64 urheilijaa. Rankingkisan ykkönen oli Etelä-Korean Kim Je-Deok tuloksella 688. Vikström avasi samalla suomalaisurheilijoiden kisaurakan Tokion olympialaisissa.

Naisten rankingkisan ykkönen oli Etelä-Korean An San olympiaennätyksellä 680.

Lue myös: Antti Vikström on ampunut lapsuudenkotinsa pihalla Oulaisissa satojatuhansia nuolia kuusivuotiaasta lähtien – nyt hän on olympiaedustaja isänsä tavoin