Puheenaihe: Onko pyö­rä­var­kauk­sia mah­dol­lis­ta estää?

Vanhat kuvat: Ve­den­pai­su­mus ali­ku­lus­sa ja muita Oulun tulvia

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Va­ko­sa­met­ti sopii bo­hee­miin tyyliin

Kuulutko niihin sammariveteraaneihin, jotka yhä laahustavat 70-luvun vakosamettitakissa uskollisesti päivästä toiseen? Älä huoli: olet ihan pinnalla.

Matias Kuosmanen (vas.), Sanna-Leena Santapakka, Marjaana Lahola ja Inka Pyykkönen opiskelevat Oulun seudun ammattikorkeakoulussa kulttuurialan yksikössä. Vakosametti sopii hyvin opiskelijan arkiasuksi.
Matias Kuosmanen (vas.), Sanna-Leena Santapakka, Marjaana Lahola ja Inka Pyykkönen opiskelevat Oulun seudun ammattikorkeakoulussa kulttuurialan yksikössä. Vakosametti sopii hyvin opiskelijan arkiasuksi.
Kuva: Rasila Risto

Laukkuja, lakkeja, lastenvaatteita, pikkutakkeja, kausitakkeja, housuja, hameita, vöitä ja paitapuseroita. Vakosametti pulpahti uudelleen pinnalle kolme, neljä vuotta sitten.

Vakosametin valtakaudella, 1970-luvulla, materiaalin valinnalla haluttiin viestittää rentoa ja boheemia elämänasennetta. Tekstiili-insinööri, koulutuspäällikkö Irma Boncamper Jyväskylän ammattikorkeakoulusta muistelee, että vakosamettipukeutumisesta pystyi päättelemään kantajan ammatin.

"Arkkitehdit, filmintekijät, graafikot, mainosihmiset ja toimittajat", Boncamper listaa vakosametin ystäviä.

Vaatteen boheemi vaikutelma syntyi Boncamperin mukaan ainakin siitä, että itse materiaali on pehmeää. Vakosametin värjäystekniikan ansiosta myös värit olivat lämpimämpiä ja maanläheisempiä kuin siihen asti oli totuttu.

"Puuvillan värimaailma on monipuolinen. Mukaan tuli maanläheisiä värejä, kuten vihreää, ruskeaa ja beigeä", Boncamper kertoo.

Boheemiin elämäntyyliin materiaali sopi myös siksi, että sen pystyi pesemään kotona vesipesulla, toisin kuin virallisessa pukeutumisessa vallalla olleet villa- ja polyesterivaatteet.

Työasuksi vakosametti sopi siksikin, että kangas istuu hyvin. Se ei ole liian urheilullinen eikä liian vapaa.

Erityisesti miehet suosivat vakosamettipikkutakkeja ja -housuja 70-luvulla. Naisilla nähtiin samettihousuja. Nykyään vakosametista valmistetut pikkutakit ovat nuorten naisten ja tyttöjen suosikkeja.

Vaikka kaapista löytyisikin vielä vanha, aito 70-luvun pikkutakki, saattaa vaihto uuteen vakosamettitakkiin olla aiheellista. Uudet vakosamettivaatteet kun ovat yleensä sekoitemateriaalia, jolloin ne joustavat paremmin ja tuntuvat mukavammalta päällä.

Ei mikään hittivaate. Muotikoordinaattori Johanna Salovaara Trendinfosta huomauttaa, että vakosamettivaatteita on löytynyt muutaman vuoden ajan kaupoista, mutta vain niin sanottuina basic- eli perusvaatteina.

"Trendivaatteina vakosamettia ei mielestäni tällä hetkellä ole", Salovaara sanoo.

Vaikka vakosametti ei olekaan mikään hittivaate, on moni haltioitunut sen helppoudesta.

"Samettia on helppo yhdistää esimerkiksi farkkuun tai vaikka kukkahameeseen. Villakankaaseen tai ainakaan sileään samettiin en sitä yhdistäisi", Salovaara pohtii.

Salovaaran mukaan vakosametin boheemi maine syntyi 70-luvulla myös tuon ajan trenditietoisten julkkisten ansiosta.

"Boheemi vaikutelma johtuu varmaankin sen ajan trendsettereistä, joihin kuului esimerkiksi Erkki Tuomioja. Trendsetterit näyttäytyivät usein julkisuudessa vakosameteissaan."

Kaikkialle vakosametti ei kelpaa. Siistiä vakosamettia voi mainiosti käyttää työpaikalla ja työhaastattelussakin. Asialliseen työpukeutumiseen se ei Salovaaran mukaan kuitenkaan kuulu. Ainakaan tärkeisiin palavereihin tai asiakastapaamisiin vakosamettia ei sovi panna päälle.

Lisäksi juhlatilaisuuksiin, oopperaan tai virallisiin tilaisuuksiin mentäessä on syytä jättää vakosametti kaappiin.

Vakosametti on huolettoman ihmisen materiaali.

"Se ei rypisty eikä ryppyisyys siinä haittaa. Sen voi myös pestä itse eikä sitä tarvitse silittää", Salovaara kuvailee.

Vakosametti muuttuu kuitenkin helposti kuluneen näköiseksi.

"Riippuen tietenkin sametin laadusta. Se saattaa painua ja jos se ei ole valmiiksi pestyä, se voi kutistua pesussa. Housuihin tulee helposti polvipussit", Salovaara muistuttaa.

Muotikoordinaattori tietää, että vakosamettivaatteita löytyy mallistoista ensi syksynäkin, vaikkakaan ei huippumuotina.

"Uusia samettityyppejä ovat muun muassa hyvin leveävakoiset ja kuohkeat sametit."