Sunnuntaikäräjät: Onko uusien ta­va­roi­den os­ta­mi­nen van­ha­nai­kais­ta?

Vanhat kuvat: Nap­pu­lat ovat rie­muin­neet jal­ka­pal­los­ta Oulun tur­nauk­sis­sa 1970-lu­vul­ta lähtien

Kaleva live: Katso tästä pe­rin­teis­ten Tier­na­poi­ka­kil­pai­lu­jen fi­naa­lit

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Väi­nä­möi­nen palaa Mon­re­pos´n puis­toon Vii­pu­riin

Kalevalan päähenkilö Väinämöinen palaa Monrepos´n puistoon Viipuriin vuosikymmenien tauon jälkeen. Mikäli hankkeen rahoitus saadaan kuntoon, on puistoon tarkoitus pystyttää järjestyksessä kolmas Väinämöisen patsas.

Kalevalan päähenkilö Väinämöinen palaa Monrepos´n puistoon Viipuriin vuosikymmenien tauon jälkeen. Mikäli hankkeen rahoitus saadaan kuntoon, on puistoon tarkoitus pystyttää järjestyksessä kolmas Väinämöisen patsas.

Ensimmäinen Väinämöinen oli tanskalaisen kuvanveistäjän Gotthelf Borupin käsialaa. Patsas paljastettiin vuonna 1831, eli ennen kuin Lönnrot julkaisi Kalevalan. Eräiden tietojen mukaan Borupin teos olisi ollut maailman ensimmäinen kirjallisuuden sankarille omistettu patsas.

Borupin luomuksessa Väinämöinen oli kuvattu seisoma-asennossa. Johannes Takasen sinkkiin valettu "Kanteletta soittava Väinämöinen" paljastettiin vuonna 1873. Patsas katosi mystisesti paikaltaan talvisodan aikana.

Kolmannen Väinämöisen patsaan tulee toteuttamaan arvostettu pietarilainen veteraanikuvanveistäjä Konstantin Bobkov, joka on erikoistunut vanhojen patsaiden entisöintiin. Miehen kunnostamia patsaita on esillä mm. Pietarin kesäpuistossa ja Pietarhovissa.

Bobkovin Väinämöinen tulee olemaan rekonstruktio Johannes Takasen patsaasta. Bobkov on perehtynyt huolellisesti Takasen teoksesta olemassa oleviin valokuviin ja piirroksiin.

Takasen patsaan alkuperäinen jalusta, suuri luonnonkivi, on edelleen paikallaan, ja uusin Väinämöinen istutetaan kiven päälle. Bobkovin teos tulee siis olemaan näköispatsas Takasen näköispatsaasta. Koska alkuperäisestä teoksesta ei ole olemassa tarkkoja mittoja tai piirustuksia, on taiteilija voinut toteuttaa omaa mielikuvitustaan. Bobkovin Väinämöinen ei näin ole suora kopio Takasen työstä.

Kestävä materiaali tarpeen

Ilkityöntekijät tuhosivat aikoinaan Gotthelf Borupin veistämän Väinämöisen. Patsaan sijaintipaikka Monrepos´n puiston etäisessä kulmauksessa oli otollinen tihutöille.

Uusi Väinämöinen halutaan valmistaa mahdollisimman kestävästä aineesta. Materiaalina tulee olemaan graniittibetoni, eli graniitti, sementti ja teräs.

- Patsaan kylkeen voi siis huoleti särkeä samppanjapullon, nauraa Konstantin Bobkov.

Patsashankkeeseen ovat osallistuneet Monrepos´n puiston johtaja Jevgeni Trufanov, pietarilainen Monrepos-säätiö ja suomalainen Pro Monrepos-yhdistys.

Monrepos-säätiön puuhanainen Tatjana Galjutina tapasi ensimmäisen kerran Bobkovin vuonna 2003 ja huomasi heti, että tämä on juuri oikea henkilö toteuttamaan patsashankkeen. Kuvanveistäjä luki Kalevalan ja innostui asiasta. Bobkov suoritti mittauksia Trufanovin kanssa Monrepos´n puistossa ja vertaili vanhoja piirustuksia ja valokuvia.

Väinämöisen patsaan rekonstruoiminen on siis ollut eräänlaista salapoliisintyötä. Valmis patsas tulee olemaan luonnollista kokoa eli noin pari metriä korkea.

Keräystili avattu Pietarissa

Monrepos´n puisto kuuluu hallinnollisesti Venäjän federaation alaisuuteen. Venäjä ei ole luvannut patsasprojektille rahoitusta, vaan rahat on löydettävä keräysteitse.

Bobkov arvioi hankkeen kokonaiskustannuksiksi 10 000 euroa. Summa vaikuttaa alakanttiin arvioidulta. Joka tapauksessa kuvanveistäjän olisi saatava alkurahoitusta, jotta kipsimalli voitaisiin valmistaa.

Rahoitusongelmat ovat lykänneet projektia. Aluksi oli tarkoitus, että patsas olisi valmis syksyllä 2006, mutta aikataulu on liian tiukka. Realistisemmalta näyttää, että Väinämöinen näppäilisi kanneltaan Viipurissa aikaisintaan kesällä 2007. Bobkov sanoo, että patsaan valmistaminen on vähintään puolen vuoden työ.

Suomalaisen Pro Monrepos-yhdistyksen puheenjohtaja Reino Uronen ei usko, että patsashanke kaatuu rahoitusongelmiin.

- Kyseessä on sangen vaatimaton summa, joten hankkeeseen osallistuminen olisi esimerkiksi jollekin suomalaisyritykselle mainio tapa profiloitua, sanoo Uronen.

Urosen mielestä olisi kuitenkin suotavaa, että rahoituksesta vastaisivat yhdessä sekä nykyiset viipurilaiset että suomalaiset. Viipurilaiseen pankkiin onkin avattu tili patsashankkeen tukemiseksi.