Vain maali puuttui

Suomen maajoukkue osoitti vakuuttavaa ammattitaitoa aloitettuaan valmistautumisen kohti kevään MM-kisoja.

Kärppien 18-vuotias joonas Donskoi pelasi Lahdessa uransa ensimmäisen A-maaottelun. Nuorukainen taiteili itsensä hyvään maalipaikkaan heti ottelun alussa, mutta vielä verkko ei heilunut. Donskoi saa uuden mahdollisuuden jo lauantaina Kouvolassa.
Kärppien 18-vuotias joonas Donskoi pelasi Lahdessa uransa ensimmäisen A-maaottelun. Nuorukainen taiteili itsensä hyvään maalipaikkaan heti ottelun alussa, mutta vielä verkko ei heilunut. Donskoi saa uuden mahdollisuuden jo lauantaina Kouvolassa.

Jääkiekko

Lahti Suomen maajoukkue osoitti vakuuttavaa ammattitaitoa aloitettuaan valmistautumisen kohti kevään MM-kisoja.

Leijonilla oli Lahden maaottelussa enemmän debytantteja kuin tulevia kevään kisapelaajia, mutta silti voitto tulevasta MM-isännästä Slovakiasta maalein 3-1 ei ollut uhattua enää avauserän jälkeen.

"Pidin joukkueen ilmeestä. Turhaa jännittämistä ei näkynyt, vaikka sitä esiintyy usein debytanteilla", korosti päävalmentaja Jukka Jalonen.

Yksi parhaiten pelin vielä vuosien päästä muistava on raahelaissyntyinen Joonas Donskoi, joka debytoi A-maajoukkueessa Leo Komarovin johtaman kakkosketjun laitahyökkääjänä.

"Varmasti muistan tämän kokemuksen vielä vuosia. Jos se ei katsomoon siltä näyttänytkään, alku jännitti ja perhosia oli vatsassa paljon", Donskoi totesi.

Vaikka pelissä oli enemmän kuin vähän C-maaottelun makua, menee ottelu A-maajoukkueen tilastoihin. Suomi on voittanut Slovakian kaikilla viidellä yrittämällä sitten vuoden 2004.

Maailmanmestaruuksiahan Suomella ja Slovakilla on sama määrä, yksi.

Ottelut kulkevat Euro Hockey Challenge -nimellä, koska vuoden 2002 MM-kultamitalisti Slovakiaa ei ole kelpuutettu mukaan maanosan neljän mahtimaan vuosittaiselle eurokiertueelle.

 

Suomella oli riveissään viisi viime kevään MM-kisakävijää ja sen verran taitoa, että joukkue hankkiutui ylivoimamaaleilla ratkaisevaan johtoon jo avauserässä.

Ensimmäistä ylivoimaa ei tarvittu kuin puoli minuuttia, kun puolustaja Pasi Puistola ohjasi takatolpalta Janne Pesosen syötön tyhjään verkkoon.

Toisessa osumassa ei pakkopeliä tarvittu. Aivan muista kuin pehmeistä käsistä tunnettu Ilveksen porilaislähtöinen Masi Marjamäki sivalsi aloituskaarien välistä ranteella Tero Koskirannan jättösyötöstä.

Jarkko Immosen paluukiekosta taiteileman Leijonien kolmannen maalin jälkeen ainoa tahra oli kotiyleisönsä edessä torjuneen Niko Hovisen nollapelin menettäminen vasta Slovakian 59. minuutin kavennusmaalin takia.

Donskoi ei ujostellut debyytissään lainkaan.

Vasta runsaan viikon kuluttua 19 vuotta täyttävä juniori vetäisi jo avausvaihdossa tuntuvan taklauksen ja toisessa niputti vahvan itseluottamuksen myötä hyökkäysalueen harhautuksillaan kaksi vastustajaa.

"Pystyin käyttämään vahvuuksiani. Leirillä harjoittelimme paljon ylivoimaa, mutta se ei osaltamme toiminut", totesi vielä vuosi sitten alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa pelannut Donskoi.

Donskoi, Komarov ja Toni Rajala pääsivät ylivoimassa jäälle toisena ketjuna heti MM-kisoihin varmaankin matkaavan Immosen vitjan jälkeen.

Lahti tulee Donskoille vielä tänä vuonna tutuksi. Hän aloittaa varusmiespalveluksen urheilukoulussa toukokuussa.

Kärppien kasvatti Mika Pyörälä seurasi perjantain ottelun katsomosta ja istuu siellä myös lauantaina Kouvolassa. Loukkaantumisesta toipuva Pyörälä keskittyy vielä harjoitteluun.