Vai­kut­taa­ko kaup­pa­so­ta Suomen au­to­kaup­paan? Au­to­alan pomo KL:lle: ”Ei hei­lau­ta, sen tekevät po­lii­tik­ko­jem­me ulos­tu­lot”

Kauppalehden haastatteleman Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa sanoo, että presidentti Donald Trumpin tulliuhkailu ei ole merkittävästi vaikuttanut Suomen automarkkinoihin.

Autokaupan näkymiin kauppasota ei autoalan pomon mukaan vaikuttanut. Arkistokuva.
Autokaupan näkymiin kauppasota ei autoalan pomon mukaan vaikuttanut. Arkistokuva.
Kuva: Pekka Peura

Yhdysvaltojen ärhäkäs toiminta kansainvälisessä kaupassa on aiheuttanut epävarmuutta markkinoilla. Bloomberg kertoi keskiviikkona, että USA päätti lykätä Euroopassa valmistettujen autojen tuontitullien voimaantuloa tuonnemmaksi.

Kauppalehden haastatteleman Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa sanoo, että presidentti Donald Trumpin tulliuhkailu ei ole merkittävästi vaikuttanut Suomen automarkkinoihin. Ongelmia aiheuttavat hänen mukaansa kotimaiset toimijat.

– Ei jenkkien kauppasota tai maailman politiikka meidän autokappaamme heilauta. Pikemminkin sen tekevät meidän poliitikkojemme ulostulot, joissa on vaadittu polttomoottoriautojen kieltämistä. Kuluttajat ovat menneet näistä puheista aivan sekaisin, mutta onneksi tästä on päästy ja otettu järki käteen, Rissa sanoo KL:lle.

Esimerkiksi vihreät on linjannut, että uusien polttomoottorikäyttöisten henkilöautojen myynti pitäisi kieltää vuoteen 2030 mennessä. SDP taas on ilmasto-ohjelmassaan todennut, että Suomessa pitäisi luoda suunnitelma polttomoottoriautoista luopumiseen.

Entä miten tuontitullit vaikuttaisivat kotimaiseen autoteollisuuteen?

– Meidän toimintaamme näillä puheilla ei ole ollut mitään vaikutusta. Tuotantomäärämme ovat pysyneet ennallaan ja tavoitteenamme on edelleen rekrytoida tuhat ihmistä lisää tehtaillemme, Uudenkaupungin autotehtaan viestintäpäällikkö Mikael Mäki sanoo Kauppalehdelle.

Tilannetta seurataan Uudessakaupungissa tarkasti.

– Mikäli tuontitulleja tulee, se ei tietenkään ole kenenkään kannalta hyvä uutinen. Mutta ennen kuin voimme tehdä pidemmälle meneviä arvioita siitä, mitä toimenpiteitä Uudessakaupungissa mahdollisesti täytyy tehdä, meidän tulisi tietää kuinka korkeista tulleista on kysymys, Mäki sanoo. 

Uudenkaupungin autotehtaalla valmistuvat Mercedekset viedään Suomesta Saksaan ja sieltä ympäri maailman.