Vaih­to­eh­to muo­vil­le: Tee kan­kaas­ta ja me­hi­läis­va­has­ta kääre, jolla voit korvata kelmun ja folion ruuan säi­ly­tyk­ses­sä

Kääreitä on helppo tehdä ruuan säilytykseen. Tarvitset kangasta, mehiläisvahaa, sakset ja silitysraudan.

Oululainen viriketoiminnan ohjaaja, käsityöartesaani Päivi Kiviniemi-Kaikkonen suosittelee mehiläisvahakääreitä myös tuliaisiksi tai joululahjoiksi. Hän pitää syksyllä mehiläisvahakääreistä kursseja Vuolleopistossa Oulussa. Suojapusseihin voi valita sen värisiä kankaita, mistä itse pitää. Kun vaha on jähmettynyt, kangasta pystyy taittelemaan.
Oululainen viriketoiminnan ohjaaja, käsityöartesaani Päivi Kiviniemi-Kaikkonen suosittelee mehiläisvahakääreitä myös tuliaisiksi tai joululahjoiksi. Hän pitää syksyllä mehiläisvahakääreistä kursseja Vuolleopistossa Oulussa.
Oululainen viriketoiminnan ohjaaja, käsityöartesaani Päivi Kiviniemi-Kaikkonen suosittelee mehiläisvahakääreitä myös tuliaisiksi tai joululahjoiksi. Hän pitää syksyllä mehiläisvahakääreistä kursseja Vuolleopistossa Oulussa.
Kuva: Matti Räty

Kääreitä on helppo tehdä ruuan säilytykseen. Tarvitset kangasta, mehiläisvahaa, sakset ja silitysraudan.

Kauniista kankaista tehdyt kääreet ovat hyvä tuliainen tai joululahja.

Kuinka vähentää muovin käyttöä omassa arjessa? Ruokien säilytyksessä yksi vaihtoehto on mehiläisvahakääreiden käyttäminen.

– Ne ovat käteviä ja niitä on helppo tehdä ja käyttää, viriketoiminnan ohjaaja, käsityöartesaani Päivi Kiviniemi-Kaikkonen sanoo.

Mehiläisvahakääreestä voi tehdä pienen eväspussukan leivilleen. Kääreen saa myös muotoiltua käden lämmön avulla vaikkapa piirakkavuoan tai kulhon päälle. Tällöin ei tarvita muovikelmua tai foliota, kun vuoka laitetaan jääkaappiin tai otetaan mukaan.

Mehiläisvahakääreitä on valmiinakin myynnissä, mutta niiden tekeminen on sen verran yksinkertaista, että se onnistuu kömpelömmältäkin.

– Tähän tarvitaan puuvillaa, mielellään luomupuuvillaa tai sitten useita kertoja pestyä muuta kangasta, ettei ruokaan mene kemikaaleja tai myrkkyjä. Suosittelen ohuita kankaita, ettei kääreistä tule liian kankeita, Kiviniemi-Kaikkonen ohjeistaa.

Kankaita löytyy hyvin kirpputoreilta. Mehiläisvahaa saa erikoiskaupoista, netistä tilaamalla tai suoraan mehiläistarhureilta. Sadan gramman palasta riittää useisiin kankaisiin.

Lisäksi tarvitaan sakset, silitysrauta, raastinrauta tai terävä veitsi sekä leivinpaperia.

– Mehiläisvaha leikataan tai raastetaan pieniksi paloiksi ja levitetään kankaan päälle tasaisin välein. Sitten sen päälle ja alle laitetaan leivinpaperi ja silitetään kangas leivinpaperin läpi, Kiviniemi-Kaikkonen neuvoo.

Mehiläisvaha tekee kankaasta jähmeän

Silitysraudan tulee olla keskilämmöllä (noin 65 astetta). Kun rauta on lämmittänyt vahan, rauta nostetaan pois. Kangasta voi heiluttaa ilmassa, jotta kuuma vaha jähmettyy. Kuivuessaan kangas muuttuu mehiläisvahan vuoksi jähmeäksi ja sen voi muotoilla sopivaksi esimerkiksi kulhon päälle.

Jos huomaa, että jostakin kohdasta mehiläisvaha jäi pois, sitä voi lisätä ja silittää kankaan samalla tavalla uudelleen.

– Jos mehiläisvahaa taas tuli liikaa, sitä saa imettyä pois talouspaperin avulla. Talouspaperiarkin voi laittaa kankaan alle ja päälle ja sen jälkeen kankaan voi silittää uudelleen, Kiviniemi-Kaikkonen opastaa.

Jos silitysrautaan menee mehiläisvahaa, sen saa kuumana pois. Silityslauta kannattaa suojata leivinpaperilla myös kankaan alta, ettei se tahmaannu.

Kankaan reunat saa kauniiksi käyttämällä harkkosaksia, jotka tekevät siksak-kuviota.

– Tai jos haluaa, reunat voi huolitella siksakilla ompelukoneella tai saumurilla. Niistä tulee paremman näköiset. Mutta vaikka sitä ei tekisi, reunat eivät rispaannu, sillä mehiläisvaha estää sen.

Reunojen koristeleikkaus tai ompelu tehdään ennen mehiläisvahan levittämistä.

Kääre kestää käytössä noin vuoden

Valmiit kääreet voi säilyttää tyhjän talouspaperirullan ympärille käärittynä tai taiteltuna laatikossa. Niitä voi huuhdella haalealla vedellä ja pestä sienellä kevyesti astianpesuaineella. Mehiläisvahakääreitä ei voi laittaa tiski- eikä pesukoneeseen. Kääreiden pitäisi näillä ohjeilla kestää käytössä vuoden.

– Jos käyttää kauniita kankaita, nämä ovat myös mukavia tuliaisia tai joululahjoja, Kiviniemi-Kaikkonen vinkkaa.

Suojapusseihin voi valita sen värisiä kankaita, mistä itse pitää. Kun vaha on jähmettynyt, kangasta pystyy taittelemaan.
Suojapusseihin voi valita sen värisiä kankaita, mistä itse pitää. Kun vaha on jähmettynyt, kangasta pystyy taittelemaan.
Kuva: Matti Räty

Kankaita kannattaa leikata omien astioiden mukaisesti erikokoisiksi. Moneen sopiva hyvä koko on halkaisijaltaan 20–30 senttiä.

Vanhasta paitapuserosta on helppo tehdä pieni eväspussukka, jos leikkaa hihasta palan. Sen voi silittää samalla tavalla kuin yksinkertaisenkin kankaan. Molemmat puolet imevät vähän mehiläisvahaa. Pussukan reunat saa suljettua taittamalla ne vahan jähmetyttyä.

Mehiläisvahakääreitä voi tehdä myös uunissa. Vaha pilkotaan tällöin kankaan päälle ja kangas pidetään 120-asteisessa uunissa 5–10 minuuttia. Kolmas vaihtoehto on sulattaa mehiläisvaha vesihauteessa ja levittää se siveltimellä kankaan päälle.

Kankaan ja mehiläisvahan päälle voi pirskottaa tekovaiheessa jojoba-öljyä, joka parantaa säilyvyyttä ja joustavuutta. Pihkalla voi saada parempaa tarttuvuutta. Kääreistä tulee kuitenkin hyviä myös ilman niitä.

Päivi Kiviniemi-Kaikkonen pitää syksyllä aiheesta kursseja Vuolle-opistossa Oulussa.

– Tämä on ekologisempi vaihtoehto muoville. Lisäksi mehiläisvaha on luonnonmukainen tuote, joka hylkii itiöitä ja bakteereita, hän huomauttaa.