Vaih­teek­si nais­ku­vaa­ja voitti

Suomalainen luontokuvaaja Johannes Lahti (s.

Kaislajärvi. Johannes Lahden palkittu valokuva on yksi harvoja, jollei peräti ensimmäinenBG-kilpailun suomalaiskuva, jossa taiteelliset ansiot istuvat etupenkillä realismin sijasta.
Kaislajärvi. Johannes Lahden palkittu valokuva on yksi harvoja, jollei peräti ensimmäinenBG-kilpailun suomalaiskuva, jossa taiteelliset ansiot istuvat etupenkillä realismin sijasta.

Suomalainen luontokuvaaja Johannes Lahti (s. 1952) hakee luonnosta kiinnostavia sommitelmia, jotka kiehtovat häntä enemmän kuin eläinten etsintä ja odottaminen piilokojussa.

Ilmarisessa, Liedossa asuvalle valokuvaajalle onkin kehittynyt varma ja herkkä maiseman lukutaito. Se toi yhdessä kesäyöksi ajoitetun ajomatkan kanssa hänelle sijoituksen arvostetussa BG vuoden luontokuvaaja 2002 -kilpailussa.

Sommittelu ja muoto -sarjassa kolmanneksi tullut valokuva on yksi 18 500 kilpailuun osallistuneesta. Lahden otos on kunnianosoitus valolle ja värille. Se valokuvattiin yövartiossa kello kolmen ja viiden välillä, perheen nukkuessa autossa lomamatkalla Korpilahden seutuvilla.

Hätkähdyttävä valokuva esittää järveä ruokoineen ja lumpeenlehtineen, kimmeltämässä aamuyön kullanhohteisessa valossa.Urheilullinen luontokuvaaja


Lahden järvimaisema on merkittävä askel luontokuvauksessamme, joka on tähän asti saanut mainetta dramaattisilla eläinkuvillaan. Valokuva on yksi harvoja, jollei peräti ensimmäinen BG-kilpailun suomalaiskuva, jossa taiteelliset ansiot istuvat etupenkillä realismin sijasta.

"Kuvaan kaikkea samalla tavoin kuin kymmenottelussa", sanoo Lahti. "En ole keskittynyt yhteen kuten suuri osa suomalaisista luontokuvaajista, jotka hankkivat kameransa lintukuvausta varten. Olen maalannut omaksi ilokseni öljyväreillä tauluja, ja mielestäni urheilu ja kuvaus ovat molemmat luovaa työtä."

Lahti pyörittää Turun uimahallia luontokuvauksen ohessa. Hän ehti toimia kymmenottelijana Montrealin ja Moskovan olympialaisissa ennen kameraan tarttumistaan. Viime kesänä vanha kamera vaihtui kuitenkin digitaalikameraan.

Palkittu järvimaisema onkin hieno tunnustus hänen vanhalle kameralleen, jolla kuva otettiin. Kymmenen vuotta sitten luontokuvauksen aloittanut Lahti mainitsee suosikkikuvaajakseen kuusamolaisen Hannu Hautalan. "On yksi seikka, joka erottaa hänet monesta: hän ei pihtaa tietojaan, vaan mielellään kertoo kuvauspaikat. Jos joku ottaa sieltä hyvän kuvan, Hautala saa siitä yllykkeen kuvata vielä paremmin."Naisia kaivataan luontokuvaajiksi


Johannes Lahti on yksi kuudesta palkitusta pohjoismaalaisesta tämän vuoden kilvassa. Loput viisi ovat ruotsalaiskuvaajia. BBC Wildlife Magazine -lehden ja Luonnonhistorian museon järjestämän vuoden 2002 BG luontokuvaajan tittelin sai kenialainen Angie Scott (s. 1953) elefanttikuvastaan Luangwana-joella Zambiassa.

Scott kuvaa päätoimisesti luontodokumentteja miehensä kanssa. Hän kertoi voittokuvastaan: "Jonathan pyysi minua toistuvasti tulemaan hänen kuvauspaikalleen. Minä pysyin missä olin ja nyt minä olen voittanut. Haluaisin nähdä lisää naisia luontokuvauksessa. He ottavat erilaisia valokuvia. Niitä tarvitaan tasapainoiseen kokonaisuuteen."

BG Wildlife Photographer of the Year 2002 -näyttelyssä on esillä 101 palkittua luontovalokuvaa, 20 aikuisten sekä nuorten sarjaa. Näyttely on Natural History Museumissa 5. toukokuuta 2003 saakka.