Kuntapolitiikka: Tai­val­kos­ken kun­nan­joh­ta­ja ir­ti­sa­nou­tui hen­ki­lö­koh­tai­sis­ta syistä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Pääkirjoitus

Vahvan euron vai­ku­tus

Euron vahvistuminen pienentää Emu-maiden inflaatiopaineita, mutta heikentää niiden kilpailukykyä. Yrityksien taseissa dollarin arvon lasku näkyy vaihtelevasti.

Euron vahvistuminen pienentää Emu-maiden inflaatiopaineita, mutta heikentää niiden kilpailukykyä. Yrityksien taseissa dollarin arvon lasku näkyy vaihtelevasti.
Euron arvo kävi tiistaina kaikkien aikojen ennätyksessään, 1,1923 dollarissa, mutta heikentyi sitten hieman. Keskiviikon noteeraus oli 1,1738 dollaria. Sekin on viime kuukausiin katsoen vahva lukema. Euro on vahvistunut noin 40 prosenttia pohjanoteerauksestaan.

Euroopan keskuspankin edustajat eivät ole huolissaan euron näyttävästä vahvistumisesta. EKP:n varapääjohtaja Lucas Papademos vakuuttaa, että euron kurssitaso noudattelee pitkän aikavälin keskiarvoja ja heijastelee euroalueen taloudellisia perusteita. Hän muistutti tuntuvimmasta vahvistumisen hyödystä: inflaatio laskee euroalueella selvästi alle EKP:n asettaman kahden prosentin tavoitteen.

Euromaiden kuluttajat voivatkin olla monilta osin tyytyväisiä. Samalla kun hintataso pysyy vakaana ja pyrkii tuontihintojen osalta alenemaankin, myös korkotaso säilyy matalana. EKP:n odotetaan kilpailukyvyn säilyttämisen takia alentavan edelleen ohjauskorkojaan.

Osa euroalueen kansalaisista joutuu kuitenkin kantamaan huolta työpaikastaan, kun vahva euro nakertaa vientiyritysten kilpailukykyä. Teollisuuden etujärjestö TT korotti jo keskiviikkona äänensä vahvan euron takia vähän kuin takavuosina devalvaatiota ajaessaan.

Viennistä riippuvainen Suomen kansantalous joutuu tiukoille, jos euron vahvistuminen jatkuu. Jo nyt kurssimuutos suhteessa dollariin heikentää monien metsäyhtiöiden kilpailukykyä ja tuloksia. Dollari on niiden tuotteiden laskutusvaluutta. Osa suomalaisista metsäyhtiöistä on kuitenkin pitkälle kansainvälistynyttä ja harjoittaa tuotantoa myös dollarialueella. Metsäyhtiöiden ohella esimerkiksi Outokumpu kärsii dollarin laskevasta kurssista.

Dollarin halventama öljy vaikuttaa monissa paljon energiaa käyttävissä yhtiöissä tulokseen myönteisesti. Esimerkiksi Finnair saa hieman helpotusta talousvaivoihinsa. Samoin käy laivayhtiöille. Myös Rautaruukki ostaa raaka-aineensa enimmäkseen dollarikaupalla, mutta käyttää myynnin laskutuksessa yleensä muita valuuttoja. Siksi sekin kuuluu hyötyjiin.

Valuuttakurssien heilahtelu dollarin pitkän ylivallan jälkeen on saanut myös kaikkein pahinta pelkäävät synkistelijät liikkeelle. He varoittelevat jo deflaatiosta Emu-alueella. Yleinen hintojen lasku saattaisi monet velallisetkin vaikeuksiin, kun vakuuksien arvot eivät enää vastaisi luottojen määrää.

EKP:n pääekonomisti Ottmar Issing torjui MTV:n haastattelussa deflaatiopelkoja. Hänen mukaansa hinnat Saksassa saattavat todella kääntyä laskuun, mutta koko euroalueen ajautuminen deflaatioon on hänestä mahdotonta.

Saksassakin on viime päivinä ilmestynyt tutkimuksia, joiden mukaan yritykset odottavat talouden piristyvän jo lähiaikoina. Issing puolestaan kuuluu niihin optimisteihin, joiden mukaan talouden kasvutekijät koko euroalueella vahvistuvat vuoden loppua kohti. Jotta niin kävisi, se edellyttää EKP:ltä uutta ohjauskoron laskua. Niin voi käydä jo kesäkuun alkupuolella.

Euron vahvistuminen on odotettua kelluvien valuuttojen järjestelmässä, ja se osoittaa, että euro on yhtä kelvollinen maailmanvaluutta kuin dollari ja jenikin. Esimerkiksi japanilaiset luottavat siihen. Japanista suorastaan tulvehtii rahaa eurolainoihin. Muutenkin sijoittajat arvostavat euroa parempien tuotto-odotusten takia enemmän kuin dollaria