Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaleva live: Katso pai­kal­lis­ta jal­ka­pal­loa suorana – ACO/OLS kohtaa Her­cu­lek­sen

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Vä­hät­kin va­hin­got koe­te­taan karsia – Vakavat met­säs­tys­on­net­to­muu­det poh­joi­ses­sa he­rät­ti­vät sel­vit­tä­mään met­säs­tyk­sen tur­val­li­suut­ta myös vilk­kail­la ret­kei­ly­alueil­la

Suomen riistakeskus on täydentänyt metsästyksen turvallisuuteen liittyvää opetusmateriaalia. Vaaranpaikkoihin puututaan myös Metsästäjä-lehdessä. Metsästäjäliiton mielestä pakollinen aseenkäsittelykoulutus olisi syytä sisällyttää metsästäjätutkintoon. Esimerkiksi Kempeleessä moni metsästäjä harjoittelee aktiivisesti ampumaradalla jopa ympäri vuoden.

Metsästäjä ja ampumaratavastaava Jaakko Pirttikoski hirvikivääreineen Kempeleen metsästys- ja kennelyhdistyksen ampumaradalla Ketolanperällä. – Itse ammun erilaisilla aseilla yhteensä noin 7 000–10 000 laukausta vuodessa, Pirttikoski kertoo.
Metsästäjä ja ampumaratavastaava Jaakko Pirttikoski hirvikivääreineen Kempeleen metsästys- ja kennelyhdistyksen ampumaradalla Ketolanperällä. – Itse ammun erilaisilla aseilla yhteensä noin 7 000–10 000 laukausta vuodessa, Pirttikoski kertoo.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Viime syksyn kaksi vakavaa metsästysonnettomuutta ovat kannustaneet metsästyshallintoa miettimään, voitaisiinko metsästyksen ja erityisesti siihen liittyvän aseenkäsittelyn turvallisuutta parantaa.

Huolta ja keskustelua on herättänyt etenkin Urho Kekkosen kansallispuistossa Savukoskella viime lokakuussa tapahtunut turma, jossa metsästäjän vahingossa ampuma luoti surmasi alueella liikkuneen maastopyöräilijän.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi metsästäjän törkeästä kuolemantuottamuksesta ja metsästysrikoksesta ehdolliseen vankeuteen. Oikeus katsoi, että metsästäjä aiheutti kuoleman törkeällä huolimattomuudellaan.

Toisessa turmassa lokakuussa mies kuoli tyhjäksi luullun metsästysaseen lauettua mökin sisätiloissa Kuusamossa.

Ympäristöministeriö on jo teettänyt Metsähallituksella selvityksen kansallispuistojen turvallisuudesta. Riskien hallinnan ja asiakasturvallisuuden on katsottu olevan hyvällä tasolla.

Ensi viikolla Metsähallitus julkistaa myös erillisen selvityksen metsästysturvallisuudesta erityisesti vilkkaimmilla retkeilyalueilla. Ainakin osaan pohjoisen kansallispuistoista joitakin metsästysrajoituksia odotetaan tulevan lisää.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.