Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Vanhat kuvat: Lu­mi­lau­tai­lun suosio nousi 2000-lu­vul­la ja nuoriso väsäsi omia hyp­py­rei­tä

Luitko jo tämän: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Kolumni
Tilaajille

Vael­lus­ka­lat pa­lau­tu­vat Ke­mi­jo­keen pu­tail­la – ohi menevä energia olisi noin pro­sent­ti Ke­mi­jo­ki-yh­tiön tuo­tan­nos­ta

Aluetalouteen virtaisi euroja kalastuksesta ja muusta monitoiminnasta 40 miljoonaa, arvioi hydrobiologi Hannu Metso Savukoskelta.


Vaelluskalat palaavat Kemijoen vesistöön, kun joen alajuoksulle rakennetaan tarpeeksi isot ohitusuomat eli putaat ja yläjuoksuille kaksi pikkupoikaslaitosta.

Putaiden rakentaminen on aloitettava Isohaarasta sekä Taivalkoskesta Kemissä ja Keminmaassa. Tällöin saataisiin avattua 50 kilometriä pitkä vaellusreitti jokisuulta Tervolaan Ossauskoskelle asti.

Kalat ja kalastus on ”siirrettävä” Isohaaran voimalaitoksen ja moottoritien sillan väliseltä 16 hehtaarin alueelta voimalaitosaltaisiin, mistä on mahdollista saada vanhoillakin velvoitteilla 50 000 kilon vaelluskalasaalis: lohta, siikaa, meritaimenta ja nahkiaisia.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.