Pääkirjoitus
Tilaajille

Vaativa hoivaurakka edessä – sitova mitoitus maksaa, mutta toivottavasti varmistaa, etteivät vanhukset jää laitoksissa heitteille

Uudistuksen myötä hoitajat tekevät heille kuuluvaa työtä ja tukitöistä vastaa muu henkilöstö.

Uudistuksen myötä hoitajat tekevät heille kuuluvaa työtä ja tukitöistä vastaa muu henkilöstö. Sitovalla mitoituksella voidaan toivottavasti varmistaa se, että tehostetussa palvelu- ja laitosasumisessa saa hyvän hoidon ja arvokkaan vanhuuden.

Hallituksen vanhuspalvelulain laitoshoidon henkilöstömitoitus vastaa siihen, mistä on kiistelty vuosikymmeniä. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) torstaina esittelemässä lakiesityksessä iäkkäiden henkilöiden tehostetussa palveluasumisessa ja pitkäaikaisessa laitoshoidossa otetaan käyttöön henkilöstömitoitus, joka on vähintään seitsemän työntekijää kymmentä asiakasta kohti.

Sitovan henkilöstömitoituksen tarve nousi esiin etenkin viime vuonna ryöpsähtäneen vanhuspalveluiden kriisin myötä. Nyt lunastetaan niitä lupauksia, joita vanhuspalveluilta edellytetään. Selvää on, että kyseessä on vaativa urakka, josta ei selvitä ilman lisäkoulutusta ja rahaa.