Kolumni: Ve­sa-Mat­ti Loirin sket­si­hah­mo oli kei­hään­heit­tä­jä­nä ai­kaan­sa edellä jo 1980-lu­vul­la

Reportaasi: Oulu on me­ri­kau­pun­ki, mutta onko se myös me­rel­li­nen? Läh­dim­me vesille ot­ta­maan asiasta selvää

Tilaajille

Vaa­te­tus ja kar­kot­teet aut­ta­vat hyt­ty­siä vas­taan, mutta lu­vat­to­mat val­mis­teet voivat olla hai­tal­li­sia – "Niitä käyt­tä­mäl­lä ris­kee­raa oman ter­vey­ten­sä ja ym­pä­ris­tön"

Hyttysiä on nyt runsaasti, ja inisijöitä riittää paljon heinäkuun puoliväliin saakka. Karkotteiden suhteen on syytä olla tarkkana, muistuttaa Tukes.

Hyttyshattu, peittävä vaatetus ja hyttyskarkotteet kannattaa ottaa marjametsälle. Vaalean pukeutumisen vaikutuksesta ollaan kahta mieltä.
Hyttyshattu, peittävä vaatetus ja hyttyskarkotteet kannattaa ottaa marjametsälle. Vaalean pukeutumisen vaikutuksesta ollaan kahta mieltä.
Kuva: Risto Pikkupeura

Hyttynen on yhtä suosittu kesällä kuin humalaisten hoilotus naapurimökillä tai vesijetin ärjyntä kesäyössä. Yksikin hyttynen pitää hereillä koko yön. Laskentatavasta ja arvioijasta riippuen sääskiä on Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 47 miljardista 21 000 miljardiin, tai jotakin aivan muuta. Matkailijoiden kysymys pohjoisen matkaa suunnitellessa ei ole sää, vaan onko paljon hyttysiä.

– Hyttystoukkia voi olla maksimissaan noin 10 000 per neliömetri, mutta tavallisesti joistakin kymmenistä tuhanteen havumetsävyöhykkeen oloissa. Hyttystoukat kehittyvät enimmäkseen metsien painanteissa, joissa on sulamisvettä 4–6 viikon ajan, kertoo luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela Rovaniemeltä Arktisesta keskuksesta.