Vaate va­li­taan iän ja juhlan mukaan

Kevään ja kesän suuret perhejuhlat, valmistujaiset, lakkiaiset ja rippijuhlat pistävät taas miettimään, mitä panna päälle. Äiti voi pukeutua lapsensa juhliin nuorekkaasti, mutta tyyliä unohtamatta. Vanhempien vaatetus ei saa kiilata juhlakalun asun ohi.

Oman oloinen. Ritva Aho (vas.) ihastui suunnittelija Maritta Smedbergin (oik.) pitkään pellava-silkkimekkoon etsiessään asua tyttären rippijuhlaan.
Oman oloinen. Ritva Aho (vas.) ihastui suunnittelija Maritta Smedbergin (oik.) pitkään pellava-silkkimekkoon etsiessään asua tyttären rippijuhlaan.

Kevään ja kesän suuret perhejuhlat, valmistujaiset, lakkiaiset ja rippijuhlat pistävät taas miettimään, mitä panna päälle. Itse juhlakalu on tietenkin puettu parhaimpiin, mutta mitä kuuluu äidin ja isän garderobiin? Miten nuorekasta pukeutumista suosivan äidin asu erottuu tyttären asuvalinnasta, ja ovatko perheen miehet mustissaan kuin samasta puusta veistetyt?

Ritva Aho juhlistaa tyttärensä Maria Kivarin rippijuhlia kesäkuussa, ja juhla-asu on haussa. Hänellä on mielessä mekko ja jakku.

Uusi Muoti -naistenvaateliikkeessä suunnittelija Maritta Smedberg antaa vinkkejä tyylikkään asun etsinnässä. Smedbergin mielestä tilaisuuden juhlavuusaste on punnittava vaatevalinnassa, eivätkä juhlavieraat saa pukeutumisellaan jättää itse päivänsankaria varjoon.

"Äidin asu ei saa olla yliampuva. Pitkää mekkoa ei missään tapauksessa, oli päivänsankarina sitten tytär tai poika. Suomalaisnaiset ovat omaksuneet nuorekkaan pukeutumistyylin, jota ruotsalaiset ovat suosineet jo pitkään. Näyttää naurettavalta jos 50-60-vuotias nainen yrittää näyttää 18-vuotiaalta. Nuorisomuoti on erikseen", Smedberg vinkkaa.

Vaalealle Ritva Aholle Smedberg suosittaa kotelomekkoa ja lyhyttä jakkua. Ritva itse pitää vahvemmista väreistä, eikä vienosti kullalta kimaltava ja 60-luvulta vivahtava kokonaisuus tunnu omalta. "Se kaipaa kaula-aukkoon väriä, korua tai huivia ja samansävyistä huulipunaa", Smedberg suunnittelee.Asussa tulee viihtyä


Suunnittelija sanoo suomalaisten olevan värien suhteen liian rajoittuneita ja perää rohkeutta värien käyttöön. "Värianalyysin jälkeen kuljetaan konsultin suosittelemissa sävyissä, vaikka voisi rohkeasti kokeilla uutta."

Smedberg harmittelee myös sitä, että juhlapukeutumista hankittaessa mietitään aina asun jatkokäyttöä. "Juhla-asu on juhla-asu ja arkivaate on arkivaate." Mutta myöntää kuitenkin, että kaksiosaisen kotelomekko ja jakku -yhdistelmän osia voi käyttää erikseen.

Ritva kokeilee Smedbergin tuoreen malliston ruskehtavampaa vaihtoehtoa, joka miellyttää tummemman sävynsä puolesta. Säämiskäkankainen kirjailtu jakku istuu myöhemmin mustien nahkahousujen kanssa. Mieleisensä hän löytää kuitenkin pitkästä pellava-silkkimekosta.

"Tämä tuntuu eniten omalta", Ritva toteaa kauniisti laskeutuvassa mekossa. "Ja pääasiahan on, että itse viihtyy vaatteessaan", Smedberg myöntää.

Jakkupukutyyliä vierastavat naiset sanovat usein tuntevansa itsensä tantaksi. Mutta suunnittelijalla on siihenkin ratkaisu.

"Helmaa lyhentämällä niukasti polven yläpuolelle kokonaisuus kevenee, muttei näytä kuitenkaan nuorisomuodilta."Yhteen sopivat


Jari Haapaniemen Salla-tyttärellä on heinäkuussa rippijuhlat, ja isän tumma puku - uusi paita -asulle haetaan vaihtoehtoja. City-Muotitalon myyjä Mari Tolonen lähtee rakentamaan miehen asua puolison asun ja värien pohjalta. Saksalainen raitapuku on rento ja nuorekas ja sopii miehelle silloin, kun naisella ei ole iltapukua.

"Jos nainen pukeutuu iltapukuun, niin mies laittaa tumman puvun", Tolonen niittaa.
Oikea housunlahkeen pituus löytyy mittaamalla. "Upslaaki saa levähtää kengän päällä. Lattian ja lahkeen väliin tulee jäädä sormen leveys. Vanhemmat miehet suosivat vähän lyhkäisempiä lahkeita ja kaareviakin leikkauksia, joissa lahje on edestä lyhyempi ja takaa pidempi", Tolonen tietää.

Turo-Tailorin vaaleaan pellavapukuun mallaillaan kolmea eri solmiota. Paidan isot kaulukset asettavat solmullekin vaateet. Mari Tolonen veistelee tekevänsä englantilaisen löysän uutistenlukijan solmun.

Tumma puku on aina juhlavin, mutta rohkeasti yhdistelemällä kokonaisuus näyttää raikkaalta. Vinoraitainen pukupaita ja sävyyn istuva kohokuosinen kravatti tekevät asusta nuorekkaan. "Juhlapaidan ei tarvitse olla valkoinen. Nyt käytetään ruutua ja raitaa rohkeasti, jopa niin että raidat menevät kalvosimissa, kauluksessa ja paidassa eri suuntiin. Pukupaitaan valitaan ehdottomasti kiiltävä silkkisolmio", Tolonen ohjeistaa.

Liki sataprosenttisesti miesasiakas ostaa juhlapuvukseen tumman puvun. "Ylioppilaspukua hankkivat nuoret haluavat tumman puvun, vaikka äidit suosisivat vaaleampaa. Mutta pojat osaavat ja uskaltavat valita trendikkään ja värikkään paidan, jota äidit taas vähän jarruttelevat", tietää Tolonen kokemuksesta.


Varma valinta


Vielä 1980-luvulla naiset valitsivat usein juhla-asuksi kansallispuvun, varsinkin iäkkäät naiset. Kansallispuku oli varma valinta edustaen perinteikkyyttä ja arvokkuutta.

Nyt naisten juhlavaatteissa suositaan keinokuitusekoitteita, romanttisia rimpsuja, silkkiä, sifonkia ja pellavaa. Luonnonmateriaalit tosin nostavat hintaa, ja pellava rypistyy helposti. Ellei pellava-asussa ole kunnon tukirakenteita ja hyviä prässejä, vaate nuhjaantuu yhdellä istumalla. Miesten kesäkuoseissa näkyy pellavan lisäksi ohutta villasekoitetta.

Naisten jakkupuvut ovat muuttuneet rennommiksi tänä keväänä. Niihin on tullut farkkuhenkisyyttä ja poimutelmia esimerkiksi taskun pieliin. Malleissa näkyy romantiikkaa. Jakku ei ole enää niin asiallinen ja laatikkomainen. Lisää naisellisuutta saa yhdistämällä asuun sifonkihuivin tai läpikuultavan kukkaispaitapuseron.