Pääkirjoitus

Vääristyneitä ihanteita

Nuorten syömishäiriöt ovat kasvussa. Anoreksiasta kärsiviä on jo 10-11-vuotiaiden tyttöjen joukossa, kuten Kaleva kertoi perjantaina. Ongelmat ovat entistä enemmän alkaneet koskettaa myös poikia.

Nuorten syömishäiriöt ovat kasvussa. Anoreksiasta kärsiviä on jo 10-11-vuotiaiden tyttöjen joukossa, kuten Kaleva kertoi perjantaina. Ongelmat ovat entistä enemmän alkaneet koskettaa myös poikia.

Vakavista syömishäiriöistä toipuminen kestää vuosia, ja se voi pahasti sotkea nuoren elämää. Vaikka pulma koskettaa vain pientä osaa nuorista, sekin on liikaa. Erityisen ikäväksi ilmiön tekee se, että useimmissa tapauksissa taustalla ovat julkisuudesta imetyt vääristyneet ihanteet.

Murrosikä on vaikea vaihe, jolloin moni nuori painiskelee ulkonäköön liittyvien itsetunto-ongelmien kanssa, vaikka aikuisten silmissä siihen ei olisi mitään syytä. Mutta aikuiset ja nuoret elävät eri maailmassa, ja koulujen pihoilla kommentit voivat olla hyvinkin tylyjä ja haavoittavia.

Aikuisetkin tekevät osansa vaikeuttaakseen asioita. Eivät nuoret pyöritä malli- ja muotibisnestä, jonka tarjoamat ulkonäköihanteet voivat olla täysin vääristyneitä. Langanlaihat, lommoposkiset ja kalpeat mallit eivät edes näytä terveiltä. Jotkut heistä kestävät laihduttamista vain huumeiden avulla.

Lisäksi seksikkyyttä korostetaan usein tavalla, jolla ei pitäisi olla mitään tekemistä vähän toisella kymmenellä olevien nuorten maailmassa. Ilmiö on tuttu niille vanhemmille, jotka ovat tuskissaan koettaneet löytää kaupoista "tavallisia" vaatteita ja saada tyttärensä niitä pitämään. Lapsuus näyttää päättyvän aivan liian aikaisin, eikä se ole hyvä asia.

Nykyinen elämäntapa tekee nuortenkin elämästä tasapainoilua. Toisaalla kaikkialla on tarjolla valtavia virvoitusjuoma-, karamelli- ja sipsipakkauksia, hampurilaisia ja ranskalaisia. Kun ne yhdistetään tietokoneiden äärelle jämähtämiseen ja vähään liikuntaan, tuloksena on kehno kunto ja ylipaino.

Se koskee usein etenkin poikia. Toisaalla ihanteet ovat sellaisia, että osa tytöistä tulee sairaalloisen kriittiseksi omasta ulkonäöstään. Kaikki tämä yhdistyy vielä koulun tuomiin ja kaveripiirien asettamiin suorituspaineisiin.

Enemmistö nuorista selvittää nämä karikot, mutta eivät kaikki. Myös lähipiirillä on vastuu siitä, että syömishäiriöt havaitaan ajoissa. Täydellisyyden tavoittelu voi sekin olla ongelma, etenkin jos mielikuva täydellisyydestä on vääristynyt.

Aikuisilla yleisesti ottaen on vastuu siitä, että yhteiskunnassa tavallisuus riittää. Erityisesti se koskee julkisuuden luomia käsityksiä siitä, mikä on tavoiteltavaa.

paakirjoitus@kaleva.fi