Vaa­ra­ti­lan­ne Ou­lun­sa­lon len­to­har­joi­tuk­sis­sa: Hornet hälytti viasta hap­pi­jär­jes­tel­mäs­sä

OTAVA15-lentoharjoituksessa sattui keskiviikkona aamupäivällä vaaratilanne, kun harjoitukseen osallistunut Hornet-hävittäjä hälytti viasta happijärjestelmässä.

Oulunsalossa järjestettävässä OTAVA15-lentotoimintaharjoituksessa sattui vaaratilanne, kun harjoitukseen osallistunut Ilmavoimien Hornet-hävittäjä hälytti viasta koneen happijärjestelmässä. Arkistokuva.
Oulunsalossa järjestettävässä OTAVA15-lentotoimintaharjoituksessa sattui vaaratilanne, kun harjoitukseen osallistunut Ilmavoimien Hornet-hävittäjä hälytti viasta koneen happijärjestelmässä. Arkistokuva.
Kuva: Tapio Maikkola

Oulunsalossa järjestettävässä OTAVA15-lentotoimintaharjoituksessa sattui keskiviikkona aamupäivällä vaaratilanne, kun harjoitukseen osallistunut Ilmavoimien Hornet-hävittäjä hälytti viasta koneen happijärjestelmässä.

Myös pelastuslaitos hälytettiin paikalle turvaamaan hävittäjän laskeutuminen Oulun lentoasemalle. Kone pääsi kuitenkin laskeutumaan turvallisesti, eikä yksin koneessa ollut lentäjä loukkaantunut.

Harjoituksen johtaja everstiluutnantti Sami Puuperä kertoo, että kyseessä oli vikavaroitus.

- Ohjaaja pääsi laskeutumaan turvallisesti Oulunsalon lentokentälle. Tällaiset hälytykset eivät ole yleisiä, mutta niitä tulee silloin tällöin. Järjestelmä on sellainen, että se varoittaa herkästi, Puuperä kertoo.

Parhaillaan tutkitaan, oliko happijärjestelmässä todella vikaa vai oliko kyse väärästä hälytyksestä.

Lentoharjoitus kuuluu tällä viikolla pohjoisessa

Lapin lennoston johtama OTAVA15-lentotoimintaharjoitus lennetään viikolla 48 Oulunsalon tukikohdasta.

Lennot suuntautuvat Rovaniemen, Kajaanin ja Oulun väliselle alueelle sekä Oulun ja Kokkolan edustalle meren päälle. Lentoja on maanantaista torstaihin kello 10–23 sekä perjantaina kello 10–16. Harjoituksessa lennetään kymmenellä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä.

Ilmavoimien mukaan matalalentoja lennettäessä pyritään välttämään meluhaittaa. Yliäänilentoja lennetään vain meren päällä. Harjoituksessa käytetään ympäristölle vaarattomia omasuojaheitteitä eli soihtuja, sekä silppua. Soihdut voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiönä pimeän aikaan.

Juttua muokattu kello 12.16: Vaaratilanteen aiheutti vikahälytys Hornet-hävittäjän happijärjestelmässä.