Pääkirjoitus

Vaalivoittajalla edessä arki – korruption läpikyllästämää yhteiskuntaa vaikea uudistaa käden käänteessä

Ukrainalaiset antoivat sunnuntain ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa tukensa muutosvoimille.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelensky nauttii maassa laajaa kansansuosiota.
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelensky nauttii maassa laajaa kansansuosiota.
Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Ukrainalaiset antoivat sunnuntain ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa tukensa muutosvoimille. Keväällä presidentiksi nousseen Volodymyr Zelenskyin laaja kansansuosio näkyy parlamenttivaalien murskatuloksessa.

Presidentin Kansan palvelija -puolue sai ylivoimaisen voiton parlamenttivaaleissa, jotka Etyjin vaalitarkkailijoiden mukaan sujuivat pääosin moitteettomasti.

Puoluepolitiikan ulkopuolelta ponnahtanut länsimielinen Zelenskyi on profiloitunut vanhan vallan vastustajana. Samalla hän on luonut ukrainalaisille tulevaisuudenuskoa muutoksen mahdollisuudesta.

Presidentti Zelenskyin toiminnassa on paljon samaa kuin Ranskan presidentti Emmanuel Macronin En marche -liikkeessä. Zelenskyin nousua vauhditti suosittu tv-sarja, jossa hän esitti presidentiksi nousevaa rehellistä opettajaa. Fiktion ja faktan sopiva yhdistelmä on tehnyt hänestä suositun hahmon.

Presidentinvaalin jälkeen Zelenskyiltä puuttuivat kuitenkin työvälineet. Vasta parlamenttivaalien voiton myötä hän voi alkaa toteuttaa uudistuksiaan. Presidentillis–parlamentaarisessa hallintojärjestelmässä presidentin, pääministerin ja parlamentin on puhallettava yhteen hiileen, jotta päätöksenteko toimii.

Vaalihumun jälkeen arki koittaa kuitenkin nopeasti, sillä vaikutusvaltaiset suurliikemiehet ovat tuskin valmiita luopumaan vallastaan ilman vastarintaa.

Presidentillä on selkeät tavoitteet: Itä-Ukrainan sota on lopetettava, Venäjällä vangittuina olevat ukrainalaiset on saatava kotiin ja rehottava korruptio on kitkettävä. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n lainaohjelmat ovat auttaneet Ukrainaa vakauttamaan talouttaan. Itä-Ukrainassa käytävä sota on kuitenkin raskas taakka, josta pitäisi päästä eroon.

Ukrainan puhdistaminen korruptiosta tarkoittaa sitä, että oikeusvaltiota on vahvistettava ja että ihmiset on saatava luottamaan valtioinstituutioon.Tavoite on hyvä, mutta siihen pääsy on eri juttu.

Ensimmäiseksi on vuorossa on hallituksen muodostaminen. Todennäköinen hallituskumppani on uudistusmielinen Ääni -puolue. Zelenskyi on torjunut yhteistyön vanhan eliitin ja Venäjä-mielisten puolueiden kanssa.

Ukraina on parlamenttivaalien selkeästä tuloksesta huolimatta herkässä tilanteessa. Kansan palvelija on uusi tulokas puoluekentällä, ja parlamenttiin nousee runsaasti uusia kasvoja. Uudet kansanedustajat ovat kokemattomia, joten vahvasta mandaatista huolimatta politiikka voi olla epävakaata. Lisäksi Kansan palvelija koostuu pikemminkin erilaisista ryhmittymistä kuin yhtenäisestä liikkeestä.

Ukrainalaiset osoittivat selvin luvuin olevansa läpeensä kyllästyneitä nykyiseen eliittiin ja korruptoituneisiin poliitikkoihin. Demokratian vahvistuminen, talousuudistukset ja päätöksenteon läpinäkyvyys vakiinnuttaisivat Ukrainaa. Jos uudistukset tyssäävät, kansalaiset voivat kääntää nopeasti selkänsä. Näin kävi vallanpitäjille, joihin luotettiin Maidanin vallankumouksen jälkeen.