Vaalan uuden van­ki­lan ra­ken­nus­työt käyn­nis­ty­vät elo­kuus­sa – val­mis­tuu vuonna 2024

Vaalan uuden vankilan rakennustyöt käynnistyvät elokuussa, Senaatti-kiinteistöt tiedottaa.

Uusi vankila valmistuu alustavan aikataulun mukaan lokakuussa 2024, jolloin tilat luovutetaan Rikosseuraamuslaitoksen käyttöön.

Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt on allekirjoittanut Vaalan uuden vankilan rakennushankkeen urakkasopimukset 21.6.2022.  Lujatalo Oy on hankkeen päätoteuttaja ja vastaa rakennusurakoinnista, Talepolar Oy IV-urakoinnista, Haapajärven LVI-Rakentajat Oy LV- ja sprinklerurakoinnista ja Caverion Suomi Oy sähköurakasta.

Hankkeen rakentamisen kokonaiskustannusarvio nousi saatujen tarjousten perusteella 39 miljoonasta 44 miljoonaan euroon. Kustannusten nousuun vaikuttaa yleinen rakennuskustannusten nousu.

Vaalaan rakennetaan moderni satapaikkainen suljettu vankila miehille. Tontin pinta-ala on noin 26 hehtaaria ja rakennushankkeen bruttoala on noin 9 500 neliömetriä.

Vankila sijaitsee noin 1,2 kilometrin päässä keskustaajaman pohjoispuolella Järvikyläntien ja Vaarakaarrontien kulmauksessa.

Suunnittelu perustuu uudistettuun vankilakonseptiin, joka on Rikosseuraamuslaitoksen strategisiin tavoitteisiin perustuva toiminta- ja toimitilamalli.

Sen tavoitteena on vähentää uusintarikollisuutta. Uuden vankilan myötä Vaalan vankilan henkilöstölle ja vangeille saadaan nykyaikaiset, turvalliset ja terveelliset toimitilat.

Vaalan vankilan valmistumisen jälkeen vankilatoiminta siirtyy kokonaisuudessaan Pelson vankilasta Vaalan vankilaan.