Varoitus: Ajokeli on monin paikoin edel­leen huono tai jopa erit­täin huono

Uu­tuus­kir­ja: Elop oli yksi maail­man huo­noim­pia joh­ta­jia

Nokian Stephen Elop oli yksi maailman huonoimpia toimitusjohtajia, mutta ei sentään mikään Troijan hevonen.

Stephen Elop toimi Nokian toimitusjohtajana kolme vuotta.
Stephen Elop toimi Nokian toimitusjohtajana kolme vuotta.
Kuva: Pekka Ala-aho

Nokian entinen toimitusjohtaja Stephen Elop  oli ehkä yksi maailman huonoimpia toimitusjohtajia, mutta ei sentään mikään Troijan hevonen. Tähän tulokseen päädytään tuoreessa Nokia-kirja, joka luotaa perusteellisesti Elopin reilut tuhat päivää kestänyttä kautta Nokian johdossa.

Kauppalehden toimittajat Pekka Nykänen ja Merina Salminen haastattelivat tiistaina julkaistuun Operaatio Elop -kirjaansa (Teos) yli sataa henkilöä, joista iso osa on entisiä nokialaisia.

Kirjan mukaan Elop teki kovasti töitä Nokiassa, mutta valitettavasti ratkaisut olivat vääriä. Kirjan päätelmien mukaan Elop on yksi maailman huonoimpia ellei huonoin toimitusjohtaja.

Kun Elop nousi Nokian johtajaksi vuonna 2010, yhtiön markkina-arvo oli 29,5 miljardia euroa. Vuonna 2013 Nokia myi matkapuhelintoiminnot Microsoftille, ja tuolloin yhtiön arvosta oli jäljellä 11,1 miljardia euroa. Samassa yhteydessä kerrottiin myös, että Elop jättää Nokian toimitusjohtajan paikan.

Operaatio Elop -kirja laski, että Elop työskenteli Nokian toimitusjohtajana 1 020 päivää, ja jokainen päivä laski Nokian omistajien omaisuutta 18 miljoonaa euroa.

Nokia heikoilla jo ennen Elopia

Kirjan kirjoittajat huomauttavat, että Nokian alamäki oli pitkällä jo Elopin tullessa yhtiöön. Myös Elop teki jättimäisiä virheitä, mutta kirjoittajat uskovat hänen yrittäneen Nokian pelastamista tosissaan. Microsoftillakaan ei ollut syytä toivoa Nokian epäonnistumista, sillä menestyvä Windows Phone -strategia oli sille äärimmäisen tärkeä.

"Nokian puhelimia ei tappanut murhamies Kanadasta. Ne tappoivat kotimaassa syntyneet ylimielisyys, keskittyminen kustannuksiin, vastuiden epäselvyys ja yhtiön hallituksen väärät päätökset", Nykänen ja Salminen kirjoittavat.

Epäilyt Elopin toiminnasta Microsoftin kätyrinä saivat lisävauhtia siitä, että hän kuittasi matkapuhelinkaupan yhteydessä jättikorvaukset.

Kirjan haastattelujen perusteella salaliittoteorioille ei kuitenkaan ole katetta. Kirjoittajien mukaan hän olisi kuitenkin tienannut vielä enemmän, jos olisi saanut Nokian bisneksen menestymään.

Kirjassa kuitenkin kerrotaan siitä, että Elopin harkinta petti myös siinä, että hän nosti Microsoft-konsultin keskeiseen asemaan myös Nokian päätöksenteossa.