Uu­tis­suo­ma­lai­nen: Uu­dis­tus karsii yli­opis­to-opis­ke­li­joi­den ter­veys­pal­ve­lui­ta - jat­kos­sa YTHS ei ehkä tarjoa gy­ne­ko­lo­gin pal­ve­lui­ta

Opiskeluterveydenhuollon uudistus karsii yliopisto-opiskelijoiden palveluita samalla, kun ammattikorkeakouluopiskelijat tuodaan Ylioppilaiden...

Opiskeluterveydenhuollon uudistus karsii yliopisto-opiskelijoiden palveluita samalla, kun ammattikorkeakouluopiskelijat tuodaan Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluiden piiriin, kertoo Uutissuomalainen.

Uutissuomalaisen mukaan uudistusta valmistellut työryhmä esittää, että YTHS ei enää tarjoa opiskelijoille gynekologien ja ihotautilääkärien palveluita vuoden 2020 alusta lähtien, vaan keskittyy perustasoisiin palveluihin. Erikoislääkäripalveluista vain mielenterveyspalvelut jäävät osaksi opiskeluterveydenhuoltoa.

Karsittavat palvelut eivät ole tähänkään saakka kuuluneet terveydenhuoltolain mukaan opiskeluterveydenhuoltoon, mutta niitä on silti tarjottu.

- Tässä on kyse palveluiden yhdenmukaistamisesta, koska lainsäädäntö edellyttää samantasoisia opiskeluterveydenhuollon palveluja tuottajasta riippumatta, sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies ja uudistustyöryhmän puheenjohtaja Maire Kolimaa kertoo Uutissuomalaisen haastattelussa.

Myös vaihto-opiskelijoiden oikeutta palveluihin rajataan niin, että vain tutkintoa suorittavat opiskelijat saavat käyttää YTHS:n palveluita. YTHS laajenee merkittävästi, kun sen palveluiden piiriin tulevat vuoden 2020 alussa kaikki korkeakouluopiskelijat. YTHS:n asiakasmäärä nousee 126 000 opiskelijasta reiluun 250 000 opiskelijaan.