Ulkomaat

YK:n tur­val­li­suus­neu­vos­to vaatii Turkkia lopettamaan so­ti­la­so­pe­raa­tion – Tämä Turkin sotatoimista Syyriassa tiedetään nyt

Turkin armeija ampui kohti Pohjois-Syyriaa keskiviikkona Turkin ja Syyrian rajan lähellä. KUVA: Xinhua
Ulkomaat 10.10.2019 17:23 | Päivitetty 10.10.2019 22:46
Taneli Koponen, Petteri Lindholm, Daniel Wallenius, Ida Kannisto

Turkin hyökkäys Pohjois-Syyrian kurdijoukkoja vastaan on ajanut kymmenettuhannet ihmiset kodeistaan. Kuolleita on tiettävästi kymmeniä.

YK:n turvallisuusneuvosto vaati torstai-iltana julkaistussa tiedotteessaan Turkkia lopettamaan sotilasoperaation Syyriassa. Turvallisuusneuvosto kokoontui torstaina hätäkokoukseen keskustelemaan Syyrian tapahtumista viiden eurooppalaisen jäsenensä eli Britannian, Ranskan, Saksan, Belgian ja Puolan pyynnöstä.

Reuters on nähnyt Turkin YK:n turvallisuusneuvostolle lähettämän kirjeen. Siinä sotilasoperaation kerrotaan olevan muun muassa harkittu ja vastuullinen.

Turkin keskiviikkona aloittaman hyökkäyksen takia ainakin 64 000 ihmistä on paennut kodeistaan Syyriassa, kertoo the International Rescue Committee uutistoimisto Reutersin mukaan. Syrian Observatory of Human Rights -järjestö kertoo, että Turkin iskuissa on kuollut jo ainakin 23 taistelijaa kurdijohtoisista SDF-joukoista ja kuusi taistelijaa Turkin tukemasta syyrialaisesta kapinallisryhmästä sekä useita siviilejä. Tiedot kuolleiden lukumäärästä vaihtelivat torstain aikana.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on kertonut Reutersin mukaan, että tähän mennessä operaatiossa on tapettu 109 "terroristia" eli kurdijoukkojen sotilasta. Tietoa ei ole vahvistettu.

Torstaina iskuja tehtiin myös Syyriasta kohti Turkkia. Kuusi ihmistä kuoli Turkin rajakaupungeissa Syyrian kurdijoukkojen tekemissä iskuissa. Heidän joukossaan oli yhdeksän kuukauden ikäinen vauva. Lisäksi noin 45 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen. Asiasta kertoivat Turkin paikallisviranomaiset muun muassa Reutersin mukaan.

Hyökkäys herättää pelkoa Isis-taistelijoiden pääsystä vapauteen

Tapaus on herättänyt kansainvälisesti huolta siitä, että hyökkäys voimistaa Syyriassa jo kahdeksan vuoden ajan jatkunutta konfliktia. Lisäksi pelkona on, että äärijärjestö Islamilaisen valtion vangitut jäsenet pääsevät pakenemaan leireiltä kaaoksen keskellä.

Kurdijohtoisen SDF:n mukaan yksi Turkin iskuista osui keskiviikkona vankilaan, jossa oli Islamilainen valtio -äärijärjestön taistelijoita. Yhdysvallat on siirtänyt osan vaarallisimmista taistelijoista pois alueelta.

Torstaina Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu sanoi Reutersin mukaan, että Turkki ottaa vastuun Isis-vangeista "turvavyöhykkeellä", jonka se aikoo muodostaa Syyriaan.

– Jos Daesh-leirejä (Isis) tai -vankiloita on turva-alueella, me olemme vastuussa, Turkin ulkoministeri Cavusoglu sanoi torstaina medialle Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa Turkki aikoo pyytää alueella vangittuina olevien Isis-taistelijoiden kotimaita hakemaan heidät. Mikäli maat kieltäytyvät, on Cavusoglun mukaan Turkin vastuulla, että heitä ei vapauteta. Turkki ei kuitenkaan aio ottaa vastuuta muualla Syyriassa olevista Isis-taistelijoista.

Erdogan uhkailee Eurooppaa

Turkin presidentti Erdogan uhkasi torstaina, että Turkki päästää 3,6 miljoonaa syyrialaispakolaista Eurooppaan, jos Eurooppa kohtelee sen sotatoimia Syyriassa miehityksenä. Suurin osa Euroopan maista ja Euroopan unioni ovat kritisoineet voimakkaasti edelleen jatkuvaa hyökkäystä.

Turkki on vaatinut, että EU:n tukisi Turkkia rahallisesti sen suunnitteleman turvavyöhykkeen perustamisessa. EU on kuitenkin sanonut, ettei aio rahoittaa Turkin suunnitelmia.

Turkin ulkoministeri Cavusoglu sanoi, että mikäli EU kieltäytyy antamasta apua, pakolaiset "ovat myös heidän ongelmansa".

– Tämä ei ole kiristystä tai muuta. Tämä on yhteinen haaste, joka on kohdannut yhteiskuntiamme, Cavusoglu sanoi Reutersin mukaan.

Yhdysvalloissa keskustelua pakotteista

Hyökkäys voi osua Turkin talouteen. Yhdysvaltojen kongressissa nousi heti keskiviikkona ilmoille ehdotuksia Turkin vastaisista pakotteista. Republikaanien senaattori ja usein Trumpin politiikkaa puolustava Lindsey Graham ja demokraattisenaattori Chris van Hollen ehdottivat yhdessä pakotteita Turkille. Niiden kohteena olisivat presidentti Erdoganin varat, viisumirajoitukset sekä aseellisen avun kieltäminen Turkille.

Republikaanien joukoista on kuulunut niin kriittisiä äänenpainoja, että on mahdollista, että lait saavat taakseen kahden kolmasosan enemmistön sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. Tällöin ne on pakko vahvistaa, vaikka presidentti Donald Trump vastustaisi niitä.

Reutersin mukaan toteutuessaan pakotteet voisivat heikentää Turkin valuuttaa liiraa ja lisätä turkkilaisten epäluottamusta länsimaisia liittolaisia kohtaan.

Liira saavutti heikoimman tasonsa lähes neljään kuukauteen sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen joukot poistuivat Pohjois-Syyriasta ja Turkki määräsi hyökkäyksen kurdijoukkoja vastaan.

Hyökkäys alkoi keskiviikkona

Turkki käynnisti hyökkäyksensä Pohjois-Syyrian kurdijoukkoja vastaan Suomen aikaa noin kello 16 keskiviikkona. Turkin puolustusministeriö on kertonut iskujen kohdistuneen 181 sotilaskohteeseen. Turkin armeijan lisäksi mukana on Turkin syyrialaisia liittolaisia.

Erdogan on sanonut, että Turkin tavoitteena on perustaa Syyrian rajaseudulle noin 30 kilometriä leveä "turvavyöhyke", josta maa ajaa uhkana pitämänsä kurdit loitolle.

Turkin tarkoitus on myös siirtää turvavyöhykkeelle noin 1,5–2 miljoonaa Syyrian sodan pakolaista, jotka ovat tällä hetkellä Turkissa. Yhteensä maa on ottanut vastaan lähes neljä miljoonaa pakolaista Syyriasta. Kurdijoukot taas pyrkivät pitämään kiinni alueistaan, joita he pitävät hallussaan Pohjois-Syyriassa.

Hyökkäys mahdollistui käytännössä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti sunnuntaina, että Yhdysvallat vetää joukkonsa pois Syyrian pohjoisrajalta Ras al-Aninin rajakaupungista.

Myös Turkin tukemat syyrialaiskapinalliset osallistuvat hyökkäykseen.

Arabiliitolla hätäkokous

Egyptin valtion televisiokanava kertoi torstaiaamuna Irakin presidentin Barham Salihin käyneen puhelinkeskustelun Syyrian tilanteesta Egyptiä johtavan Abdel Fattah al-Sisin kanssa.

Egypti on varhain keskiviikkoaamuna kutsunut Arabiliiton hätäkokoukseen Turkin hyökkäyksen vuoksi. Suuri osa muista arabimaista on tuominnut hyökkäyksen.

Juttua päivitetty 10.10.2019 klo 19.40 ja 22.46: Lisätty uusia tietoja ja muutettu otsikkoa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

YK:n turvallisuusneuvosto on vähintään yhtä kyvytön ja turha "elin" kuin Kansainliitto oli ennen toista maailmansotaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekä Turkki että USA kuuluvat Natoon. Sellaiseen yhteisöönkö meidän pitäisi liittyä? Suomalaiset eivät voi tehdä nyt tässä mitään muuta kuin lopettaa huvimatkailun Turkkiin. Nyt heti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne voi sanoa, että ei voida ottaa. Ei riitä rahat niinku Vappu Satanenkin huomas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlainen asehan itänaspurin putleristeilla on Suonen itsenäisyyden ohimolla. Rauhaa rakastava kansa voi koska tahaansa järjestää 300 000 aseetonta raja-asemille kansanrintaman anteliaisuutta ulosmittaamaan. Kansalle ei ole kerrottu millaiset myönnytykset ja lupaukset Kepu ja Persut viimeksi Kremlille joutuivat antamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkö on suomalaisia jotka matkustavat lomalle Turkkiin ja vievät rahaa Erdoganille että voi taistella. Minä olen kerran käynyt -90 luvulla Turkissa ja toista kertaa en mene.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

gurdeihin vuosikausia. Menikö kaikki hukkaan väärän hevosen veikkauksessa. Äkkiä kotiin sieltä ja romut mukaan, please.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki Suomeen vaan. Täällä on ankara työvoimapula ja syrjäseuduille tarvitaan mansikanpoimijoita ja pizzan paistajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

30 000 tuli pakolaiskriisin aikaan Suomeen. 20 000 on lähteneet maastamme. Ei ne täällä persulandiassa viihdy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onhan meillä rajavartijat,jotka saavat siitä palkkaa,että turvaavat MEIDÄN rajoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erdogan veti ässän perstaskusta. Pistetään turkki poikottiin. Niinhän pistettiin naapuri Krimin valtauksen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomikin varautuu jo mikäli uhkaus toteutuu...
Totta kai se asettaa järjestelmälle omat haasteensa sitten mutta Suomi ei voi näistä velvoitteista luistaa, Ohisalo toteaa.
Rahaa alkaa taas löytyä satoja miljoonia tuosta vaan...minkä maan ministeri tämä Ohisalo oikein on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tehdään , ystävät, feministisen hallitusohjelman politiikkaa. Ja se sata miljoonaa löytyy, ystävät, sen on viineinkin löydyttävä hömötiaisten elinympäristöjen kehittämiseen .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis uhkailee EU:ta. Ja EU seuraa tilannetta ilman mitään. Kyllä tässä pitäs jo nostaa meteli että EU:n jäsenmaa ei hyökkää mihinkään jos meinaa olla EU:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin kaikkialle Suomesta on viety aseita viimeisten hallitusten aikana? Turkki? Saudi-Arabia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä on että käyttöä löytyy. Jos menevät ihan möyhyksi niin saadaan myytyä uusia tilalle tai ainakin takuukorjauksilla parannetaan työllisyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
12:39
Kaksi joukkoampumista nosti tunteet pintaan väkivaltaan tottuneessa Meksikossa
12:03
Yle: Turkkilainen rahasto osti valtaosan raahelaisesta puolustustarvikkeita valmistavasta Miiluxista alkuvuodesta
95
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
43
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
35
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
18
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
18
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image