Ulkomaat

Yhdysvaltojen ja Kiinan neuvottelut kaup­pa­kiis­tas­ta päättyivät Was­hing­to­nis­sa: "Keskustelut olivat rakentavia"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on twiitannut aktiivisesti tuontitulleista. KUVA: SHAWN THEW
Ulkomaat 10.5.2019 22:43
Taneli Koponen, Lea Peuhkuri

Yhdysvallat asetti perjantaina uusia tuontitulleja kiinalaisille tuotteille kesken maiden välisten neuvottelujen.

Yhdysvaltain ja Kiinan väliset neuvottelut kauppakiistasta päättyivät Washingtonissa perjantaina. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin, kauppaedustaja Robert Lighthizer ja Kiinan varapääministeri Liu He neuvottelivat päivän aikana noin puolitoista tuntia, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Keskustelut olivat rakentavia. Siinä kaikki mitä voin sanoa, totesi Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin lähtiessään tapaamisesta.

Yhdysvallat asetti perjantaina uusia tuontitulleja kiinalaisille tuotteille kesken maiden välisten neuvottelujen.

Kiinalaiset tuotteet yhteensä arvoltaan 200 miljardia dollaria saavat nyt kylkeensä entisen 10 prosentin sijasta 25 prosentin tullimaksun. Asiasta ovat kertoneet muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Kiina on sanonut ryhtyvänsä "välttämättömiin vastatoimiin".

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tuontitullien nostamisesta sunnuntaina, mikä laski pörssikursseja. Kauppakiista on painanut taloutta maailmanlaajuisesti viimeisen vuoden aikana ja luonut epävarmuutta. Trump kirjoitti perjantaina Twitterissä tullien tekevän Yhdysvalloista entistä vahvemman, ei heikomman.

Suurin sektori, johon tullit kohdistuvat, ovat modeemit reitittimet ja muut verkkolaitteet. Myös huonekalut, valaisimet, auton varaosat, imurit ja rakennustarvikkeet saavat lisää hintaa.

Johtaja Gary Shapiro Consumer Technology Associationista, joka edustaa Yhdysvalloissa osaa teknologiayhtiöistä, sanoo, että amerikkalaiset kuluttajat ja yhtiöt maksavat uudet tuontitullit, ei Kiina.

– Teollisuudenalallamme on yli 18 miljoonaa amerikkalaista työpaikkaa. Tariffien nostaminen on tuhoisaa, Shapiro sanoi lausunnossa Reutersin mukaan.

Myös muiden asiantuntijoiden mukaan uudet tuontitullit iskevät negatiivisesti joihinkin amerikkalaisyhtiöihin, jotka voivat nostaa kuluttajahintoja.

MAINOS

Kommentoi

USA ei ole lätkäissyt lisämaksuja Kiinan valtiolle. Ylimääräiset verot maksavat ne amerikkalaiset kuluttajat, jotka ostavat Kiinassa tuotettuja tuotteita. Kiinalainen valmistaja nostaa hintojaan, jotta saa Trumpin lisäverot maksettua. Esim. nyt veroton yhden dollarin tuote maksaa veroineen 1.10 dollaria. Tulevaisuudessa se maksaa amerikkalaisille 1.25 dollaria.
Trump on liikemies. Tällä tempulla hän saa nostettua amerikkalaisten kulutusveroa ja kerättyä valtiolle lisää rahaa. Amerikkalaisia on sumutettu kuvittelemaan, että tämä olisi jotenkin Kiinan syy. Jos Trump olisi nostanut ALV:ia, niin se olisi ollut Trumpin syy ja laskenut hänen suosiotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata ostaa kiinalaisia tuotteita ja sen kaikki amerikkalaiset tietää ja monet jo boikotoivat. Toisaalta jos halpaa kamaa halutaan niin on useampia muita maita joista sitä virtaa yllin kyllin Amerikkaan. Amerikka on suuri maa ja Kiinasta tuonnin väheneminen ei sitä hätkäytä mutta Kiinalle se on isompi juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat toteuttaa ilmastopolitiikkaa. Tuonitullilla estetään halpamaiden käyttö ja keskitytään kotimaassa teollisuuden tukemiseen. Tulleilla annetaan tukea, että kotimaassa on kannattavaa tuottaa tuotteita. Näin tuotteiden valmistus ei siirry muihin maihin vaan tuotteet valmistetaan kotimaassa. Suomessakin tehdään ihan samanlailla, että pistetään veroja ja tuotaan kotimaalaisten tuotteiden ostamista. Näinhän se pitäisi mennä. Ensiksi kotimaan asiat kuntoon. Muiden maiden yrityksen eivät saisi vaikuttaa oman maan yritysten kannattavuuteen. Jos vaikuttaa niin tulleja ja pakotteita ettei työpaikat kärsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä tempulla Yhdysvallat toki yrittää tukea kotimaista teollisuutta, jotta amerikkalaiset ostaisivat kotimaassa tuotettuja tuotteita, mutta lisäksi tällä saadaan kerättyä kymmeniä miljardeja tuontiveroja valtion kassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:34
Helsinkiläinen Lassi Hurskainen eteni Ilmakitaransoiton MM-finaaliin – oululainen Aapo Rautio karsiutui
6:13
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
6:00
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
6:00
Lukiorahoituksen valtionosuusjärjestelmä kohtelee kuntia huonosti – opetusministeri: "Toivon, että pystymme ottamaan tällaisia tapauksia tarkasteluun"
6:00
Kortittomien kuskien määrä on kasvussa, liikenteessä ajaa päivittäin satoja kuskeja ilman korttia – Tällaiset sakot saa kortiton 3000 euroa tienaava Tilaajille
22.8.
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22.8.
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
15
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
5
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
5
Oulussa kadunnimien muutoksia: Rantakadun ja Iinatintien eteläosille uudet nimet
3
Allas Sea Poolin lykkääminen vuodella oli välttämätöntä – Töölö Urban: "Ei voi sanoa, että mikään olisi mennyt varsinaisesti pieleen"
2
Oulun poliisi: Vesilintujen metsästäjillä asiat pääosin kunnossa, mutta osalta löytyi yhä lyijyä sisältäviä patruunoita
1
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
1
Kokoomus julkaisi työllisyystoimet, joiden on tarkoitus tuoda 60 000 työpaikkaa – Orpo: "Tavoite päästä pohjoismaiselle tasolle"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image