Ulkomaat

Yhdysvaltojen ja Kiinan neuvottelut kaup­pa­kiis­tas­ta päättyivät Was­hing­to­nis­sa: "Keskustelut olivat rakentavia"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on twiitannut aktiivisesti tuontitulleista. KUVA: SHAWN THEW
Ulkomaat 10.5.2019 22:43
Taneli Koponen, Lea Peuhkuri

Yhdysvallat asetti perjantaina uusia tuontitulleja kiinalaisille tuotteille kesken maiden välisten neuvottelujen.

Yhdysvaltain ja Kiinan väliset neuvottelut kauppakiistasta päättyivät Washingtonissa perjantaina. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin, kauppaedustaja Robert Lighthizer ja Kiinan varapääministeri Liu He neuvottelivat päivän aikana noin puolitoista tuntia, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Keskustelut olivat rakentavia. Siinä kaikki mitä voin sanoa, totesi Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin lähtiessään tapaamisesta.

Yhdysvallat asetti perjantaina uusia tuontitulleja kiinalaisille tuotteille kesken maiden välisten neuvottelujen.

Kiinalaiset tuotteet yhteensä arvoltaan 200 miljardia dollaria saavat nyt kylkeensä entisen 10 prosentin sijasta 25 prosentin tullimaksun. Asiasta ovat kertoneet muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Kiina on sanonut ryhtyvänsä "välttämättömiin vastatoimiin".

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tuontitullien nostamisesta sunnuntaina, mikä laski pörssikursseja. Kauppakiista on painanut taloutta maailmanlaajuisesti viimeisen vuoden aikana ja luonut epävarmuutta. Trump kirjoitti perjantaina Twitterissä tullien tekevän Yhdysvalloista entistä vahvemman, ei heikomman.

Suurin sektori, johon tullit kohdistuvat, ovat modeemit reitittimet ja muut verkkolaitteet. Myös huonekalut, valaisimet, auton varaosat, imurit ja rakennustarvikkeet saavat lisää hintaa.

Johtaja Gary Shapiro Consumer Technology Associationista, joka edustaa Yhdysvalloissa osaa teknologiayhtiöistä, sanoo, että amerikkalaiset kuluttajat ja yhtiöt maksavat uudet tuontitullit, ei Kiina.

– Teollisuudenalallamme on yli 18 miljoonaa amerikkalaista työpaikkaa. Tariffien nostaminen on tuhoisaa, Shapiro sanoi lausunnossa Reutersin mukaan.

Myös muiden asiantuntijoiden mukaan uudet tuontitullit iskevät negatiivisesti joihinkin amerikkalaisyhtiöihin, jotka voivat nostaa kuluttajahintoja.

MAINOS

Kommentoi

USA ei ole lätkäissyt lisämaksuja Kiinan valtiolle. Ylimääräiset verot maksavat ne amerikkalaiset kuluttajat, jotka ostavat Kiinassa tuotettuja tuotteita. Kiinalainen valmistaja nostaa hintojaan, jotta saa Trumpin lisäverot maksettua. Esim. nyt veroton yhden dollarin tuote maksaa veroineen 1.10 dollaria. Tulevaisuudessa se maksaa amerikkalaisille 1.25 dollaria.
Trump on liikemies. Tällä tempulla hän saa nostettua amerikkalaisten kulutusveroa ja kerättyä valtiolle lisää rahaa. Amerikkalaisia on sumutettu kuvittelemaan, että tämä olisi jotenkin Kiinan syy. Jos Trump olisi nostanut ALV:ia, niin se olisi ollut Trumpin syy ja laskenut hänen suosiotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata ostaa kiinalaisia tuotteita ja sen kaikki amerikkalaiset tietää ja monet jo boikotoivat. Toisaalta jos halpaa kamaa halutaan niin on useampia muita maita joista sitä virtaa yllin kyllin Amerikkaan. Amerikka on suuri maa ja Kiinasta tuonnin väheneminen ei sitä hätkäytä mutta Kiinalle se on isompi juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat toteuttaa ilmastopolitiikkaa. Tuonitullilla estetään halpamaiden käyttö ja keskitytään kotimaassa teollisuuden tukemiseen. Tulleilla annetaan tukea, että kotimaassa on kannattavaa tuottaa tuotteita. Näin tuotteiden valmistus ei siirry muihin maihin vaan tuotteet valmistetaan kotimaassa. Suomessakin tehdään ihan samanlailla, että pistetään veroja ja tuotaan kotimaalaisten tuotteiden ostamista. Näinhän se pitäisi mennä. Ensiksi kotimaan asiat kuntoon. Muiden maiden yrityksen eivät saisi vaikuttaa oman maan yritysten kannattavuuteen. Jos vaikuttaa niin tulleja ja pakotteita ettei työpaikat kärsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä tempulla Yhdysvallat toki yrittää tukea kotimaista teollisuutta, jotta amerikkalaiset ostaisivat kotimaassa tuotettuja tuotteita, mutta lisäksi tällä saadaan kerättyä kymmeniä miljardeja tuontiveroja valtion kassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:00
"En halunnut tehdä pitkää kiekkoa, joten lähdin ylittämään keskialuetta kiekon kanssa" – Se kostautui ja pysyy kärppävalmentaja Toni Sihvosen mielessä ikuisesti Tilaajille
10:00
Tanssikansaa pursusi parketilla ja meno äityi hurjaksi Nuijamiesten lavan kulta-aikana – Nyt 60 vuotta täyttävälle tanssilavalle tullaan tanssimaan ei tappelemaan Tilaajille
9:53
Oululainen Zeffi tähtää suuruuteen online-kyselyiden miljardimarkkinoilla – "Kun seuraava vallanvaihdos tulee, aiomme olla markkinajohtaja"
9:00
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
9:00
Joka viides pientalo tehdään nyt hirrestä, oululaisprofessori: "Mielikuva hirrestä on muuttunut modernien talomallien myötä" Tilaajille
8:15
Aura Saarikosken valokuvissa sumu valtaa mielen ja maiseman: "Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä"
8:08
Kun kesätyöt ovat kiven alla, itsensä voi työllistää myös yrittämällä – haukiputaalaiset nuoret pyörittävät tilausleipomoa kotoa käsin
18
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
11
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
7
Jari Kurri on Jokerien uusi omistaja, mutta kuka todellisuudessa kantaa taloudellisen riskin seurasta?
5
Oulun torialueen kehittämisen umpikuja seurausta kaupungin liian sinisilmäisestä suhtautumisesta yrittäjän esittämiin suunnitelmiin Lukijalta
5
Euroopan jättävä Jyrki Katainen: Suomeen on helppo palata – Nyt mietin, mikä muu voi sytyttää kuin politiikka
4
Tämä mies tietää, mitä Salkkareissa seuraavaksi tapahtuu – "Glamour on kaukana meidän hommasta", Ville Muhonen kertoo mökillään Siikajoella
4
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image