Ulkomaat

Väitteet kier­rä­tys­muo­vin viemisestä Kiinaan virheellisiä – Kiina ei tällä hetkellä vastaanota muovijätettä EU:sta

Suomessa muovia kierrättävän kansalaisen ei tarvitse olla huolissaan siitä, että jätteet vietäisiin maan rajojen ulkopuolelle. Kuluttajamuovit käsitellään Fortumin laitoksessa Riihimäellä. KUVA: Emil Bobyrev
Ulkomaat 3.7.2018 18:52 | Päivitetty 6.7.2018 16:27
Ulla Jäske

Lännen Median tiistaina julkaisema juttu muovin kierrätyksestä on poikinut runsaasti keskustelua siinä olleiden virheiden takia. Jutussa Helsingin yliopiston dosentin Mikko Paunio väitti, että Euroopasta viedään muovijätettä Kiinaan, joka dumppaa sen suoraan mereen.

Tämä ei pidä paikkaansa. Fortumin, Sitran ja VTT:n asiantuntijoiden mukaan Kiina ei tällä hetkellä vastaanota muovijätettä EU:sta.

Lännen Median tiistaina julkaisema juttu muovijätteen kierrätyksestä poiki vilkasta keskustelua. Jutussa annettiin ymmärtää, että Kiina vastaanottaisi muovijätettä EU:sta ja dumppaisi sitä mereen. Tämä ei pidä paikkaansa.

Kiina ei tällä hetkellä vastaanota jätettä EU:sta, ja vuoden 2018 alussa Kiina on kieltänyt muovijätteen tuomisen Euroopasta.

Suomessa muovia kierrättävän kansalaisen ei myöskään tarvitse olla huolissaan siitä, että jätteet vietäisiin maan rajojen ulkopuolelle. Kuluttajamuovit käsitellään Fortumin laitoksessa Riihimäellä.

Sitran hiilineutraali kiertotalous -teeman johtajan Mari Pantsarin mukaan osa Paunion väitteistä on virheellisiä. Paunio muun muassa sanoi, että jätteestä ei tulisi vaarallisia päästöjä, jos se poltetaan 900 asteessa. Se ei Pantsarin mukaan pidä paikkaansa.

– Jos muovia poltetaan, siitä tulee hiilidioksidipäästöjä. Se on ilmastonmuutoksen kannalta kestämätön tilanne, Pantsar totesi Lännen Median keskiviikkona julkaisemassa jatkojutussa.

Muutenkin Pantsar pitää täysin vääränä ajatusta, että muovinkierrätys pitäisi kieltää.

VTT:llä työskentelevä tekniikan tohtori Maija Pohjakallio puolestaan peräänkuulutti keskiviikkona julkaistussa jatkojutussa ymmärrystä siitä, että muoveja on erilaisia.

– Osa muovijätteestä on järkevintä polttaa, sillä muoveilla on hyvä lämpöarvo ja hyvin likaisten muovien käsittely muulla tavoin voi olla vaikeaa ja kallista, Pohjakallio totesi.

Pohjakallion mukaan muovien kierrätyksessä olisi kuitenkin vielä paljon kehittämisen varaa. Esimerkiksi nykyään vähän käytetyillä kemiallisilla menetelmillä voitaisiin kierrättää myös huonolaatuista muovia.

Alkuperäisessä tiistaina julkaistussa jutussa yleisen epidemiologian dosentti Mikko Paunio sen sijaan väitti, että valtameret pelastetaan lopettamalla muovin kierrätys ja viittasi siihen, että Kiinaa dumppaa Euroopasta viedyn muovijätteen suoraan mereen, koska Kiinalla ei ole mahdollisuutta jätteen kierrätykseen.

Virheellisten väitteiden lisäksi alkuperäistä juttua kritisoineet lukijat ovat nostaneet esille, että Paunion raportin julkaisija on ilmastonmuutosskeptinen The Global Warming Policy Foundation. Lisäksi raportin tekijän oma tausta on lääketieteen alalta ja hän on profiloitunut muun muassa kirjoittamalla tietokirjan Vihreä valhe, jossa hän kritisoi kestävän kehityksen ideologiaa.

Alla Mikko Paunion raportista kertova alkuperäinen juttu.

"Eurooppalaiset vievät tonneittain muovijätettä Kiinaan ja kiinalaiset dumppaavat sen suoraan mereen"

Kymmenet kiinalaiskaupungit tuskailevat maahan lähetettyjen muovijätelastien parissa. Jätettä tulee niin paljon, että osa siitä heitetään suoraan mereen.

Helsingin yliopiston yleisen epidemiologian dosentin Mikko Paunion mukaan valtameret pelastetaan vain lopettamalla muovin kierrätys.

– Eurooppalaiset vievät muovijätettä Kiinaan ja kiinalaiset dumppaavat jätteen lopulta suoraan mereen, koska heillä ei ole mahdollisuutta kierrättää jätettä, Paunio kertoo.

Paunio höllentää suomalaisen omatuntoa sanomalla, että Suomesta on viety vähän jätettä Kiinaan, vaikka EU:n osuus kaikesta Kiinaan viedystä jätteestä onkin lähes puolet.

– Jäte on aiheuttanut kaaoksen Kiinassa. Tilanne on aivan hirveä, Paunio toteaa.

Kymmenien kaupunkien ympäristö pilalla

Viime vuoteen mennessä Kiinaan vietiin 106 miljoonaa tonnia muoviroskaa kierrätyksen nimissä.

– Suuri osa siitä on merissä, Paunio toteaa.

Britanniassa vaikuttava The Global Warming Policy Foundation julkaisi Paunion raportin muovijätteen kierrätyksestä tällä viikolla.

Paunion kirjoittaman raportin mukaan Kiina on jo ilmoittanut, että se lopettaa kokonaan 85 miljoonan tonnin vuotuisen kierrätysjätteen tuonnin. Kiinalla on käynnissä Vihreä aita -ohjelma, jonka tarkoitus on vähentää heikkolaatuisen jätteen saapumista Kiinaan.

Paunio kertoo, että kierrätysmuoviroska on pilannut ympäristön ja hengitettävän ilman kymmenissä kaupungeissa Kiinassa ja vain pienestä osasta muovia on koskaan tuotettu uusiomuovia.

Kiinan yritykset estää muovijätteen tuonti on aiheuttanut sen, että muovijätettä on alettu viedä Bangladeshiin, Indonesiaan, Malesiaan ja Vietnamiin.

– EU olisi voinut jo tehdä päätöksen, että muovin vieminen kehitysmaihin lopetetaan.

Uustuotantoon vain mitätön määrä

Paunion mukaan jo nyt suuri osa muovijätteestä joko poltetaan tai sitä käytetään jätesäkkimuoviksi.

– Vain kaksi prosenttia muovijätteestä kelpaa uusiotuotantoon.

Paunio toteaa, että muovin kierrätykseen liittyvä epäkohta on pidetty suurelta yleisöltä piilossa. Nyt puoli maailmaa lukee Paunion raporttia.

– Tosin suurin osa raportin lukijoista kuuluu konservatiivisiin ihmisiin. Tämä on liian arka asia.

Paunio on sitä mieltä, että Euroopan vihreiden puolueiden ajama agenda peittoaa hänen kertomansa puolen asiasta.

Raportissa todetaan, että kiertotalouden nimissä tehtävä erottelu ja jätteen käsittelymuodot, kuten kompostointi, mädätys, paperinkierrätys ja uusiomuovin tuotanto, aiheuttavat muovin tai mikromuovin päästöjä ympäristöön ja lopulta mereen.

– EU:n julistama sota merien muovisaastetta vastaan ei ole uskottava ennen kuin se lopettaa miljoonien muovitonnien viennin köyhiin Aasian maihin.

Paunion mukaan parasta olisi, jos kaikki muovi poltettaisiin sekajätteen mukana.

– Kun jäte poltetaan 900 asteessa, piipusta ei tule mitään vaarallista.

Kun Pauniolta kysyy, ketä tässä oikein pitäisi uskoa, hän naurahtaa ja huokaa.

– En tiedä... mutta kyllä se vain niin on, että tilanne Kiinassa on häpeä Euroopalle.

Juttua korjattu 5.7.2018 klo 11.49: Lännen Median tiistaina julkaisemassa alkuperäisjutussa Helsingin yliopiston dosentin Mikko Paunio väitti, että Euroopasta viedään muovijätettä Kiinaan, joka dumppaa sen suoraan mereen. Tämä ei pidä paikkaansa. Siksi alkuperäisen jutun otsikkoa, ingressiä ja kuvitusta on muutettu. Lisäksi jutun alkuun on lisätty aihetta selventäviä ja vääriä tietoja oikovia kappaleita. Lisätyt kappaleet ovat jutussa kursivoituja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (94)

Paunio muun muassa sanoi, että jätteestä ei tulisi vaarallisia päästöjä, jos se poltetaan 900 asteessa. Se ei Pantsarin mukaan pidä paikkaansa.

– Jos muovia poltetaan, siitä tulee hiilidioksidipäästöjä. Se on ilmastonmuutoksen kannalta kestämätön tilanne, Pantsar totesi Lännen Median keskiviikkona julkaisemassa jatkojutussa.

Hiilidioksidi ei ole VAARALLINEN päästö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ois hyvä viedä otsikkoon asti, että Suomesta ei päädy muovijätettä Kiinan meriin eikä edes Kiinaan, eikä minnekään muuallekaan Suomen rajojen ulkopuolelle. Minusta tuntuu, että ihmiset ovat ymmärtäneet tämän jutun kärjen aika tavalla siten, että Suomesta viedään muovijäte Kiinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuluvan vuoden tammikuussa vietiin muovijätettä Kiinaan 200 tonnia ja sitä ennen yli 2 000 tonnia vuodessa.
Yleltä löytyy ihan juttu asiasta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teollisuushan lisää vain muovin käyttöä, kuten Valio tekee.
En osta enää Valion tuotteita, ennen kuin maitopurkeista poistetaan muovikorkit. Ei ole korkkipurkin valmistus halvempaakaan kuin korkittoman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhut niin asiaa! Typerimpiä keksintöjä tämä muovikorkin lisäys maitopurkkiin. Miksi kuluttaja-asiamies tai joku viranomainen ei puutu tähän? Siinäpä olisi tutkivaa journalismia tutkia, kenen idea tämä oli? Onneksi Arki-maito on ilman sitä, siksi sitä ostankin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valio perusteli muovikorkin olevan hygienisempaa, kuin korkiton. Totta, mutta itseäni häiritsee se pieni tippa joka jää sinne maitopurkkiin ja korkin epäkäytännöllisyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperin kierrättäminenkään ei aina ole niin ympäristöystävällistä kuin luulisi. Paperia varastoidaan ulkona sateessa, se kastuu ja homehtuu. Silloin se ei kelpaa enää uusiopaperiksi eikä poltettavaksi lämpövoimalassa, vaan päätyy jätteenä jonnekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Juttua täydennetty 4.7. kello 13.59. Suomessa kierrätykseen laitettu muovi ei päädy Kiinan meriin." - eikä yhtään valehdella jos se päätyy Bangladeshin, Indonesian, Malesian ja Vietnaminmeriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta! Hyvä, että jokaisella maalla on oma meri, niin ei liata toisten meriä;)
...vai oliko se, että kaikki meret on yhteydessä toisiinsa?
Ei muista, kun maantiedon tunneista niin kauan aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa lukea Ilona Koskimäen vastine Kaleva.fi jossa ammattilainen kertoo faktaa. Esim. Kiinan hallitus on kieltänyt vastaanottamasta muovijätettä eli ei Suomesta sinne toimiteta muovia ongelmajätteenä. Onneksi näillä palstoilla on myös faktaa kirjoittavia henkilöitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas, vai niin....

Mutta Julkisten Tullitilastojen mukaan esim, helmikuussa 2018 Suomesta Kiinaan vietiin laivoilla muovijätettä 4552550 tonnia..... Että semmosta, niihin tilastoihin voi muuten tutustua vapaasti kuka haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehe. Vuonna 2017 Suomesta Kiinana suuntautuneiden vientikuljetusten kokonaismassa oli 2 688 000 t. Siis koko viime vuonna ja kaiken kuljetun tavaran massa. Ja nyt siis viime helmikuussa pelkästään muovijätettä vietiin 4 552 550 tonnia? Olen todella kiinnostunut kuulemaan mistä lähteestä olet tuon luvun kaivanut esille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näihin heittoihin on aina hyvä laittaa linkki lähteeseen. Muutoin tulee helposti mieleen että ”nyt kyllä Reinhard juksuttaa”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kyllä TYRMISTYTTÄVÄÄ, ei voi muuta sanoa! Omat ongelmathan eivät todellakaan katoa sillä, että ne heitetään muiden niskaan. Nyt täytyy tehdä asialle jotain järkevää - puhtaan ympäristön menetys on paljon arempi asia kuin näistä asioista avoimesti ja rehellisesti keskusteleminen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säädettävä laki niin, että muovijäte käsiteltävä diinnä maassa, missä se syntyy. Jätteiden vienti maiden rajojen ulkopuolelle estettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tulihan sinne oikea tietokin. Tosin lisättynä myöhemmin ja saaden jo aikaan hysterian. Ja tietenkin kierrätyksen vastustajat eli laiskat ja vastuuntunnottomat jo riemuitsemaan. Vertaa biojätekeskusteluun. 😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No on kyllä surkea kokonaisuus maapallon mitassa. Asia näyttäisi olevan todella surkeasti toteutettu. Halvimmalla. Kierrätys ei ole siis oikein toiminut euroopankaan alueella. Tässä pitää kuitenkin huomata että esimerkiksi Suomesta EI lähetetä muovia Kiinaan. Kaikki muovi käsitellään Riihimäellä (Kalevan uusi artikkeli) eli ei tässä nyt kenenkään pitäisi kierrätystä lopettaa. Kaikkea muuta! Moni (kevyet?) muovi sopii kyllä kai paremmin poltettavaksikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö muovintuotantoa todellakaan saada kuriin ja rajoitettua? Kun katsoo pelkästään jo helmä- ja vihannestiskiä, on suurin osa tuotteista muovitettu. Jopa lähellä tuotetut tuotteet! Jos EU määrää, että tuotteet pitää pakata yksittäin ja moneen kertaan päällekkäin muoviin, niin eivät nämä määräykset taaskaan kulje käsikädessä kierrätyksen ym. kanssa. Kuluttajat yrittävät pienillä valinnoillaan suojella ympäristöä aivan ”turhaan”. Isompiin asioihin tulee puuttua ja PIAN.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (94)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image