Ulkomaat

USA testasi keskipitkän matkan ohjusta ensi kertaa INF-sopimuksesta eroamisen jälkeen

Saksalaisella aktivistilla oli Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia esittävä maski kun hän osoitti mieltään Yhdysvaltain INF-sopimuksesta vetäytymistä vastaan Berliinissä 1. elokuuta. KUVA: OMER MESSINGER
Ulkomaat 20.8.2019 10:11
Ilkka Timonen, Reuters

Venäjä ilmoitti tekevänsä parhaansa, ettei USA:lla ole ylivoimaa tällaisissa ohjuksissa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ilmoitti maanantaina testanneensa maasta laukaistavaa risteilyohjusta, jonka kantama on yli 500 kilometriä. Kyseessä on ensimmäinen tällainen ohjuskoe sen jälkeen, kun Yhdysvallat vetäytyi keskimatkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta.

Yhdysvallat vetäytyi vuonna 1987 solmitusta sopimuksesta muodollisesti 2. elokuuta sanoen Venäjän rikkoneen sopimusta, minkä Venäjä on kiistänyt.

Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin ja Neuvostoliiton johtajan Mihail Gorbatshovin solmima sopimus kielsi maasta laukaistavat ohjukset, joiden kantama on 500 kilometristä 5 500 kilometriin.

Pentagon kertoi ohjuskokeen tapahtuneen sunnuntaina San Nicolasin saarella Kaliforniassa. Ohjus osui kohteeseensa yli 500 kilometrin päässä.

INF-sopimus olisi kieltänyt tällaisen kokeen.

Venäjä: "Kansainvälisen yhteisön pilkkaa"

– Yhdysvaltain asevoimien tekemä koe maasta laukaistavalla ohjuksella, mikä on kielletty INF-sopimuksella, kaksi viikkoa sopimuksesta vetäytymisen jälkeen on silkkaa kyynisyyttä ja kansainvälisen yhteisön pilkkaa, sanoi venäläinen parlamentaarikko Frants Klinsevitsh maanantaina uutistoimisto RIA:n mukaan.

Hän sanoi Venäjän tekevän parhaansa, että Yhdysvalloilla ei ole ylivoimaa tällaisissa ohjuksissa. Hän kuitenkin lisäsi, että Venäjä ei halua astua asevarustelukilpaan.

Yhdysvaltain virkailijat sanoivat jo kuukausia sitten suunnittelevansa tällaisen ohjustestin tekemistä elokuussa. Seuraava koe keskimatkan ohjuksella on marraskuussa.

Kiista INF-sopimuksesta on heikentänyt entisestään Yhdysvaltain ja Venäjän suhteita, jotka ovat syvimmässä aallonpohjassa sitten kylmän sodan päättymisen vuonna 1991.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan INF-sopimuksen kaatuminen kaivaa maata myös muiden aserajoitussopimusten alta. Ydinaseiden leviämisen estämiseksi rakennetun maailmanlaajuisen järjestelmän pelätään kaatuvan.

MAINOS

Kommentoi

No niin missä hysteriä: Nyt viimeistään pitää liittyä Varsovan liittoon, eiku Varsova on nykyään Natoa, siis nyt on äkkiä liityttävä Terijoen liittoon.

Vaan ei, kukaan ei moista hysterisoi, vaan sen sijaan kuulemme kuinka rahvas hartaana veisaa: Kaunis olis kuolla kun USAn pommi räjähtäis kotikaupungin yllä, mutta että osais hatuttaa se jos se räjähtävä pommi olisikin jonkun roistovaltion kuten, Venäjän, Kiinan, Pohjois-Korean, Pakistanin, tai Iranin pommi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kyseessä ei olisi kuolemanvakava asia, niin putinistien märinä ja itkupotkuraivarit melkeinpä naurattaisi! Venäjä kun on rakennellut ja testannut keskimatkan ohjuksia jo vuosia, siitä putinistitrollit ovat hiiren hiljaa. Vanhan kehnon, eli Neuvostoliiton aikaan itäblokin ohjukset tunnettiin Neuvostoliitonrakastajien puheissa "rauhanohjuksina". Miten lie Venäjän ohjukset? Rauhahan siitä tietysti tulee kun tarpeeksi ydinaseita käytetään, loppuu ihmiskunnan tarina siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1979 ollessani töissä Zambiassa löysin " Fred-Joe" kirpputorilta Lusakassa "The story of modern weapons" kirjan. Kirjailija
Jon Cox kirjoitti "OVERKILL" teoksessaan asevarustelun mielettömyydestä. Näyttää olevan myynnissä mm. Amazonilla paperback 4-taalaa. Toteamuksena oli, että maapallo voidaan tuhota satoja kertoja nykyisellä ydinasemäärällä. Järkyttävää tässä on ,että tuo kirottu "military-industrial-complex" haluaa vain äärettömät voitot tuotannostaan välittämättä aseitten tuhovoimasta. Tuotannon jatkuvuuden takaaminen vaatii jatkuvia sotia, missä ylituotantoa voidaan sotien avulla "hallita".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän sopimuksilla ole mitään virkaa kun kyseessä on Setä Samulin rikkomukset ja toimet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:28
Oikeusasiamies: Poliisin virkamerkit loukkaavat kielten yhdenvertaisuutta – polis lukee pienemmällä kuin poliisi
12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
56
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
55
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
45
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
41
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
24
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
20
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

YLIMIELINEN P ORPO

Päinvastoin koko keskustelussa Orpo vakuutti paremmalla asiantuntemuksellaan. Lue lisää...
Järjen käyttö ennenk...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image