Ulkomaat

USA testasi keskipitkän matkan ohjusta ensi kertaa INF-sopimuksesta eroamisen jälkeen

Saksalaisella aktivistilla oli Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia esittävä maski kun hän osoitti mieltään Yhdysvaltain INF-sopimuksesta vetäytymistä vastaan Berliinissä 1. elokuuta. KUVA: OMER MESSINGER
Ulkomaat 20.8.2019 10:11
Ilkka Timonen, Reuters

Venäjä ilmoitti tekevänsä parhaansa, ettei USA:lla ole ylivoimaa tällaisissa ohjuksissa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ilmoitti maanantaina testanneensa maasta laukaistavaa risteilyohjusta, jonka kantama on yli 500 kilometriä. Kyseessä on ensimmäinen tällainen ohjuskoe sen jälkeen, kun Yhdysvallat vetäytyi keskimatkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta.

Yhdysvallat vetäytyi vuonna 1987 solmitusta sopimuksesta muodollisesti 2. elokuuta sanoen Venäjän rikkoneen sopimusta, minkä Venäjä on kiistänyt.

Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin ja Neuvostoliiton johtajan Mihail Gorbatshovin solmima sopimus kielsi maasta laukaistavat ohjukset, joiden kantama on 500 kilometristä 5 500 kilometriin.

Pentagon kertoi ohjuskokeen tapahtuneen sunnuntaina San Nicolasin saarella Kaliforniassa. Ohjus osui kohteeseensa yli 500 kilometrin päässä.

INF-sopimus olisi kieltänyt tällaisen kokeen.

Venäjä: "Kansainvälisen yhteisön pilkkaa"

– Yhdysvaltain asevoimien tekemä koe maasta laukaistavalla ohjuksella, mikä on kielletty INF-sopimuksella, kaksi viikkoa sopimuksesta vetäytymisen jälkeen on silkkaa kyynisyyttä ja kansainvälisen yhteisön pilkkaa, sanoi venäläinen parlamentaarikko Frants Klinsevitsh maanantaina uutistoimisto RIA:n mukaan.

Hän sanoi Venäjän tekevän parhaansa, että Yhdysvalloilla ei ole ylivoimaa tällaisissa ohjuksissa. Hän kuitenkin lisäsi, että Venäjä ei halua astua asevarustelukilpaan.

Yhdysvaltain virkailijat sanoivat jo kuukausia sitten suunnittelevansa tällaisen ohjustestin tekemistä elokuussa. Seuraava koe keskimatkan ohjuksella on marraskuussa.

Kiista INF-sopimuksesta on heikentänyt entisestään Yhdysvaltain ja Venäjän suhteita, jotka ovat syvimmässä aallonpohjassa sitten kylmän sodan päättymisen vuonna 1991.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan INF-sopimuksen kaatuminen kaivaa maata myös muiden aserajoitussopimusten alta. Ydinaseiden leviämisen estämiseksi rakennetun maailmanlaajuisen järjestelmän pelätään kaatuvan.

MAINOS

Kommentoi

No niin missä hysteriä: Nyt viimeistään pitää liittyä Varsovan liittoon, eiku Varsova on nykyään Natoa, siis nyt on äkkiä liityttävä Terijoen liittoon.

Vaan ei, kukaan ei moista hysterisoi, vaan sen sijaan kuulemme kuinka rahvas hartaana veisaa: Kaunis olis kuolla kun USAn pommi räjähtäis kotikaupungin yllä, mutta että osais hatuttaa se jos se räjähtävä pommi olisikin jonkun roistovaltion kuten, Venäjän, Kiinan, Pohjois-Korean, Pakistanin, tai Iranin pommi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kyseessä ei olisi kuolemanvakava asia, niin putinistien märinä ja itkupotkuraivarit melkeinpä naurattaisi! Venäjä kun on rakennellut ja testannut keskimatkan ohjuksia jo vuosia, siitä putinistitrollit ovat hiiren hiljaa. Vanhan kehnon, eli Neuvostoliiton aikaan itäblokin ohjukset tunnettiin Neuvostoliitonrakastajien puheissa "rauhanohjuksina". Miten lie Venäjän ohjukset? Rauhahan siitä tietysti tulee kun tarpeeksi ydinaseita käytetään, loppuu ihmiskunnan tarina siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1979 ollessani töissä Zambiassa löysin " Fred-Joe" kirpputorilta Lusakassa "The story of modern weapons" kirjan. Kirjailija
Jon Cox kirjoitti "OVERKILL" teoksessaan asevarustelun mielettömyydestä. Näyttää olevan myynnissä mm. Amazonilla paperback 4-taalaa. Toteamuksena oli, että maapallo voidaan tuhota satoja kertoja nykyisellä ydinasemäärällä. Järkyttävää tässä on ,että tuo kirottu "military-industrial-complex" haluaa vain äärettömät voitot tuotannostaan välittämättä aseitten tuhovoimasta. Tuotannon jatkuvuuden takaaminen vaatii jatkuvia sotia, missä ylituotantoa voidaan sotien avulla "hallita".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän sopimuksilla ole mitään virkaa kun kyseessä on Setä Samulin rikkomukset ja toimet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:51
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
22:24
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
22:03
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
92
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
48
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
24
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?
23
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan
22
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

89 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image