Ulkomaat

USA ja Turkki sanasodassa venäläisistä il­ma­tor­jun­taoh­juk­sis­ta – turk­ki­lais­pi­lot­te­ja uhkaa häätö F-35:n ohjaamosta

Venäjän armeijan S-400-ilmatorjuntaohjukset olivat näytillä voiton päivän paraatissa Moskovan Punaisella torilla toukokuussa 2018. KUVA: SERGEI ILNITSKY
Ulkomaat 19.6.2019 11:50
Seppo Ylönen

Nato-liittolaiset Yhdysvallat ja Turikki ovat ajautuneet ankaraan sanasotaan asehankinnoista. Turkki on ostamassa samaan aikaan sekä amerikkalaisia F-35-hävittäjiä että venäläisiä S-400-ilmatorjuntaohjuksia.

Venäläisohjusten ostaminen ei saanut Yhdysvaltain puolustusministeriön takajaloilleen. Se pelkää, että sitä järjestelmän asennuksessa vuotaa tietoa Naton puolustuksesta Moskovaan.

Yhdysvallat uhkaa perua hävittäjäkaupat ja keskeyttää turkkilaislentäjien koulutuksen. Turkki on maksanut hävittäjistä 1,25 miljardia dollaria.

Yhdysvaltain puolustusministeri Patrick Shanahan kirjoitti tämän kuun alussa turkkilaiselle virkaveljelleen kirjeen, jossa hän ilmoitti, että jos ohjuskaupat toteutuvat, F-35:n lentämistä harjoittelevien turkkilaispilottien on poistuttava Yhdysvalloista 31. heinäkuuta mennessä.

Ohjuksia tulossa pian Turkkiin

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoo, että ohjuksista on turha keskustella, koska kaupat niistä on tehty. Ensimmäiset ohjukset saapuvat hänen mukaansa Turkkiin heinäkuussa.

Yhdysvallat uhkaa myös pakotteilla Turkin aseteollisuusyrityksiä, jos Turkki ei peru ohjuskauppoja. Niiltä estettäisiin pääsy Yhdysvaltain finanssimarkkinoille.

Ohjaukset ovat saaneet Turkin liiran selvään alamäkeen. Turkin talous on ollut viime ajat muutenkin vaikeuksia. Ulkomaiset investoijat ovat kaikonneet.

Turkki uhkaa vastata samalla mitalla, jossa Yhdysvallat lähtee pakotetielle.

Laitteet eri tukikohtiin

Turkki teki ohjuspäätöksen vuotta 2017. Yhdysvallat tarjosi omaa Patriot-ohjustorjuntajärjestelmäänsä, mutta Turkki valitsi venäläisen S-400:n.

Yhdysvallat on siitä saakka yrittänyt saada Turkkia pyörtämään päätöksensä. Venäläisaseita on amerikkalaisten mukaan hankala saada yhteensopiviksi Naton systeemien kanssa.

Turkin mukaan venäläisohjuksia ei edes yritetä integroida Naton järjestelmiin, joten ne eivät Turkin mielestä muodosta uhkaa sotilasliitolle. Lisäksi venäläisohjukset sijoitetaan Turkin mukaan eri tukikohtiin kuin uudet amerikkalaishävittäjät tietovuotojen estämiseksi.

S-400 on yleisnimi useille variaatioille maasta ammuttavista ohjuksista, joilla voidaan pudottaa sekä lentokoneita että ohjuksia.

Niiden käyttöönoton kouluttamiseen ja myöhemmin käytön tukihenkilöiksi tarvitaan venäläistä henkilökohtaa. Tämä on Naton kannalta turvallisuusriski.

Koneen osia valmistetaan Turkissa

Riski kasvaa, jos Turkkiin tulee moderneja amerikkalaisia F-35-hävittäjiä. Monet eurooppalaiset maat aikovat korvata niillä vanhaa lentokalustoaan. F-35 on tarjolla myös Suomen uudeksi hävittäjäksi.

Venäjä kyllä tietää niistä jo yhtä ja toista, sillä Israelin ilmavoimille on käytössään F-35-koneita, joiden toimintaa Syyriassa olevat venäläiset tutkalaitteet ovat seuranneet tarkasti.

Turkin hävittäjäkauppojen peruminen on hankala operaatio, koska lähes tuhatta koneen osaa valmistetaan Turkissa. Niistä noin 400:aa tehdään pelkästään Turkissa.

Yhdysvallat on jo aloittelut valmistelut koneen osien valmistuksen siirtämiseksi muualle.

MAINOS

Kommentoi

Venäläinen ohjusjärjestelmä Turkissa muodostaa valtavan turvallisuusriskin Lännelle. Trumpin liikemiesvainu on haistanut rahaa, se tulee Venäjältä.
Putin ja Trump vuosien takaa yhteistyökumppaneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkki halusi ostaa Usa raketteja aikoinaan kun ei haluttu myydä, nyt siitä saa mitä tila oma vika...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomioitavaa se että Shanahan on jo ilmoittanut lopettavansa ja seuraaja puolustusministeriksi on jo nimetty, ei vielä nimitetty.
Ja Shanahan tuli Boeingilta eli F-35:n vastaleiristä. Ei ehkä ole paras myyntimies noille koneille. Tuleva ministeri voi olla suopea konekaupoille vaikka turvallisuusriski on olemassa. Lähiviikkoina tuon näemme.

Israelin F-35:t ovat ensimmäistä sarjaa joka on ohjelmistoineen jo vanhentunut. Turkki saisi uusimmat versiot ja niiden elektroniikka ja ominaisuudet kiinnostavat venäläisiä ja kiinalaisia paljon enemmän.
Jonkin viestin Turkki halusi ohjusvalinnallaan antaa ja USA luki viestin eikä pitänyt sanomasta ollenkaan. Haluaako Turkkikin aiheuttaa eripuraa Naton sisällä ja tiivistää yhteistyötä venäläisten kanssa? Vaikeaa tasapainoilua koko Naton leirissä yhden jäsenmaan sooloilu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nordstreamin lobbaajana käväisi Saksan liittopresidentti pitämässä huolta että Suomen puheenjohtajuuskaudella koko EU olisi Saksan tukena putken suhteen. Ei kannattaisi olla, miksi koko EU tukisi pelkän Saksan etua ja voisi joutua pakotteiden alle.

Turkki on sanasodassa EU:kanssa ja USA:n kanssa ja kohta ehkä koko NATO:n kanssa. Mutta kallellaan Venäjään päin, ydinvoimala ja kaasuputki Venäjältä ja nyt ohjuksetkin. Seuraavaksi hallituskin, ei Erdogan ole vallassa hävittäjäkoneiden elinkaaren ajan. En itsekään myisi sinne koko Naton kannalta kriittistä materiaalia.
JOS ajateltaisiin Turkkia kriisitilanteessa niin uhkaaja olisi Venäjä, ei mikään muu. Eiköhän venäläiset pysty ohjelmoimaan nuo ohjukset niin etteivät ne pudota yhtään venäläiskonetta joten miksi Turkin etu olisi ostaa juuri noita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja niiden toimitus jos loppuu niin F-35 ja moni muu teollisuuden ala rupeaa yskimään pahasti. Natoilu saa uuden ulottuvuuden kauppasodan laajetessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varoittava esimerkki sitoutua USA:n koneisiin, vapaus menee ja kauppasaarto uhkaa !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen valtio on Fortumin kautta osallistunut nordstream2 kaasuputken rahoitukseen. Nyt kun USA kaavailee pakotteita tai muita sanktioita ko. hankkeeseen osallistuneille, voimme toivoa, ettei suomeen myydä ainakaan f-35 hävittäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..."voimme toivoa",... ihanko voimme. Puhu omasta puolestasi, älä kaikkien suomalaisten puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä toivoisin että Suomalaiset ei ostaisi minkäänlaisia ameriikanromuja. Öykkäriroistovaltio Usa pitäisi eristää kokonaan muusta maailmasta, nähtäisiin miten hyvin tulevat toimeen omillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monissa Länsi-Euroopan maissa toimii yrityksiä, jotka ovat kytköksissä pakotelistalla oleviin venäläisyrityksiin. Tätä kautta ne myös kärsivät pakotteista.

Nordstreamin osaomistajina toimivat myös mm. saksalaiset E.ON Ruhrgas ja BASF:in tytäryhtiö Wintershall sekä hollantilainen N.V. Nederlandse Gasunie ja ranskalainen GdF Suez. Fortumin Uniper-omistus ei siis ole mitenkään poikkeuksellista. Jotain penaltia Fortumillekin tästä ilmeisesti tulee.

Tällaiset putkiyhteydet eivät ole mitenkään haitanneet asekauppoja USA:n kanssa. Turkin tapauksessa on kyse on siitä, että F-35:llä on kyky väistää venäläiset S-400 ohjukset, eikä Venäjälle haluta antaa testimahdollisuutta tutkia tätä ominaisuutta Turkin avustuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kun moderaattorilla on vaikeuksia päättää päästääkö läpi vai sensuroida. Siis nämä taaka-aineet ovat kriittisiä myös F-35:n valmistukselle kuten monelle muulle Usan teollisuuden alalle. Siis natoilu ja kauppa-politiikka saavat mielenkiintoidia ulottuvuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NATO = kauppaliitto asemyynnille, jota ei voi rikkoa. Jäsenten tulee ostaa vain ja ainoastaan Yhdysvaltalaisia tuotteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi ei ole NATO asiat muissa maissa ton tason tietämyksen varassa. Vai onko Ranen mielestä eurofighter ja leopardikin Amerikkalaisia tuotoksia? Miragea unohtamatta tietenkään. sekinhän on selkeesti perinteinen etelä-valtioiden tuotos jo nimensä perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt Trumpin aikana NATO maiden tulee ostaa aseensa jenkkilästä. Muunlainen toiminta on epäreilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.2.
Kempeleläisellä maatilalla kasvanut Julia Heikkinen on Oulun 4H:n uusi toiminnanjohtaja – "Minä uskon uskaltamiseen, se on tavattoman mukavaa"
17.2.
Kaleva oikaisee
17.2.
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
17.2.
Kaupunginhallitus päätti: Oulun kaupungintaloa avataan jonkin verran yleisölle, mutta suurimmaksi osaksi käyttötarkoitus pysyy entisellään
17.2.
Kätilöiden huoli ei näy vahinkoilmoituksissa – Viime vuonna korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, jotka liittyivät alatiesynnytyksiin tai keisarileikkauksiin
17.2.
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
17.2.
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi ensi yönä Koillismaalla ja Etelä-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

291 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image