Ulkomaat

Ukrainan uusi presidentti haluaa muuttaa Tshernobylin tu­ris­ti­koh­teek­si – "meidän täytyy näyttää tämä paikka maailmalle"

Ukrainan mukaan Tshernobylissä vieraili noin 60 000 turistia vuonna 2017. KUVA: SERGEY DOLZHENKO
Ulkomaat 11.7.2019 12:26
Ilkka Hemmilä

Tuhannet turistit ovat suunnanneet alueelle säteilyarvojen laskiessa. Vierailijoita kehotetaan pukeutumaan peittävästi.

Ukraina haluaa aktiivisesti muuttaa maailman pahimman ydinvoimalaonnettomuuden vierailukohteeksi.

Maa aikoo rakentaa Tshernobylin ydinvoimalan alueelle uusia kävelyreittejä sekä verkkotukiasemia, Ukrainan uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi on kertonut BBC:n mukaan.

Lisäksi kuvausrajoituksia alueella aiotaan höllentää.

– Tshernobyl on ollut negatiivinen osa Ukrainan imagoa. On aika muuttaa asia, hän sanoi.

Kyseessä on koko planeetalla ainutlaatuinen paikka, jossa luonto on elpynyt ihmisen aiheuttaman katastrofin jälkeen, presidentti perusteli.

– Meidän täytyy näyttää tämä paikka maailmalle: tutkijoille, ekologeille, historiantutkijoille ja turisteille.

Turistien käyttäytyminen on jo herättänyt huolta ja arvostelua katastrofialueen kunnioittamisesta.

Moderni turismi osa korruption kitkentää

Zelenskyi kertoi suunnitelmista tilaisuudessa, jossa räjähtänyttä reaktoria suojaava uusi rakennelma vihittiin virallisesti käyttöön.

Jättimäinen, yli 100 metriä korkea metallikupoli valmistui jo vuonna 2016. Rakennelman tarkoitus on suojata ympäristöä säteilyltä 100 vuoden ajan ja mahdollistaa reaktorin purkaminen. Rakennushanke maksoi noin 2 miljardia euroa.

Tuoreelle presidentille, jolla ei ole poliittista taustaa, Tshernobyl-turismi on myös osa korruption vastaista taistelua. Alueella on tarkoitus ottaa käyttöön sähköiset pääsyliput.

– Eristysvyöhyke on myös korruption symboli. Tähän sisältyvät lahjukset, joita viranomaiset perivät turisteilta. Lopetamme tämän hyvin pian, hän sanoi.

Turistit eivät saa koskea mihinkään

Opaskierrokset laskevien säteilyarvojen Tshernobylissa ovat jo nyt osa maan turismia. Ukrainan mukaan noin 60 000 ihmistä vieraili alueella vuonna 2017.

Kulku alueella on kuitenkin säädeltyä. Siirtyminen paikalle tapahtuu tarkastuspisteen kautta, ja poistuessa vieraiden säteilyarvot mitataan.

Liikkuminen alueella ilman opasta ei ole sallittua. Tällä on mukanaan geiger-mittari liikkuma-alueen turvallisuuden todentamiseksi.

Oman turvallisuutensa vuoksi vierailijoita kehotetaan pukeutumaan peittävästi, selventää turisteja haastatellut Newsweek.

Suomalainen Juho Mikkonen kertoo lehdelle, että turisteja kielletään koskemasta mihinkään. Istuminen, omien tavaroiden laskeminen maahan ja esineiden nostaminen ovat kiellettyjä.

– Osa tiedoista oli saatavilla järjestäjän nettisivuilla jo ennen matkaa, Mikkonen sanoi.

Ukrainan uusi presidentti, politiikan untuvikko Volodymyr Zelenskyi haluaa uudistaa Ukrainan kasvoja ja kitkeä jopa korruptiota matkailusuunnitelman avulla.

Hittisarja lisäsi suosiota

Tänä keväänä matkailijoiden suosiota aluetta kohtaan lisäsi onnettomuudesta kertova tv-minisarja Chernobyl.

Sarjan myötä opaskierrosten kysyntä kasvoi kolmanneksella, paikalliset matkailuyrittäjät kertoivat uutistoimisto Reutersille kesäkuun alussa.

– Vierailulla Tshernobylin suojavyöhykkeelle henkilö saa kahden mikrosievertin annoksen, yksi oppaista vakuutteli ja vertasi sitä vuorokauden normaaliin säteilyannokseen.

Suomalaisen keskimäärin vuodessa saama säteilyannos on Säteilyturvakeskuksen mukaan 3 200 mikrosievertiä. Siitä murto-osa, noin 20, on peräisin Tshernobyl-onnettomuuden tai ydinasekokeiden laskeumasta.

Onnettomuuden seurauksista kiistaa

Tshernobylin onnettomuus tapahtui keväällä 1986.

Yksi ydinvoimalan neljästä reaktorista räjähti, mikä levitti säteilyä lähiympäristöön sekä pienemmissä määrin ympäri Itä- ja Pohjois-Eurooppaa.

Voimalan ympärille määrättiin 30 kilometrin evakuointivyöhyke. Alueelta ja sen ympäriltä evakuoitiin onnettomuuden vuoksi yli 100 000 ihmistä.

Esimerkiksi voimalan lähistöllä sijainnut 50 000 asukkaan Prypjatin kaupunki tyhjennettiin kokonaan.

Yli puoli miljoonaa ihmistä osallistui voimalaa ympäröivän alueen puhdistustöihin.

Kymmeniä ihmisiä kuoli pian onnettomuuden ja sen torjuntatöiden seurauksena.

Arviot myöhemmin esimerkiksi syöpään sairastuneiden määrästä vaihtelevat tuhansista yli sataantuhanteen, sillä yhteyttä säteilyn ja sairastumisten välillä on vaikea todentaa.

MAINOS

Kommentoi

Odotan suurella mielenkinnolla milloin trollilauma aloittaa nyky-Venäjän parjaamisen tästäkin onnettomuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonto on elpynyt huomattavasti paremmalle tasolle kuin mitä se oli ennen katastrofia, koska siellä ei ole ollut ihmisiä häiritsemässä. Turismi tulee pilaamaan ainutlaatuisen eläinten turva-alueen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On vaara, että Suomessa Olkiluoto 3:n käynnistyksen jälkeen Raahesta pohjoiseen näkymät vastaavat Tshernobyliä.
.
Kas tässä google-haku: "Ydinlaskeumataidetta"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, mutta "Onko pakko jos ei haluu"... mennä kattoon tuota ihanuutta.. Onneksi ei aika riitä tuonne menoon ja jos onkin aikaa reissata, kyllä kohteet on aivan eri paikoissa.. Ei viitsi riskejä ottaa ydinsäteilyn suhteen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein, maailmalle on hyvä näyttää ihmisten tekoset ja kuinka luonto on parantanut ne, mutta väärin tämä on ydinvoima on aina vaarallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vois pisnesoulu ottaa mallia tuosta sernobylin kaupallistamisesta ja kokeilla saisko Oulun keskustaan turisteja pällistelemään tyhyjiä liiketiloja ja ruosteisia pyörän raatoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainio idea! 😁 Tässä oli ennen stockmann, tässä oli ennen kirjakauppa, tässä oli ennen kahvila...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.... ja täällä meillä on (edelleen) kaupunkisuunnitteluvirasto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tsernobyl,kointähti on osa Venäjän/N-liiton epäonnistuneen ideologian tulosta. Ukraina joutu kärsimään tästäkin ja edelleenkin imperiumi kiusaa pieniä kuten Krimin valloitus osoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
17:56
Superlupaus Laura Lahtinen kauhoi Suomen ennätyksen sivulajissaan
17:29
Limingantien tietyömaiden kohdalla liikenne on sujunut pääosin hyvin, mutta kaikki eivät ymmärrä kääntymiskieltoa Kempeleentielle
16:59
Pelastuslaitos hälytettiin Kemissä rakennuspalon sammutustehtäviin – paljastui liedellä käryäväksi ruoaksi
16:39
Niittokoneesta lentänyt kipinä sytytti maaston palamaan Siikalatvalla – alkusammutus auttoi palon rajaamisessa
16:15
Kahden kantasuomalaisen nuoren epäillään pahoinpidelleen kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta Kajaanissa
15:48
Poliisi kertoo lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: henkilöauto pysähtyi todennäköisesti matkustajien erimielisyyksien takia
110
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
61
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
56
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
32
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
31
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
16
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image