Ulkomaat

Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä

Volodymyr Zelenskyi tuuletti varmalta vaikuttavaa vaalivoittoaan sunnuntai-iltana Kiovassa vierellään Olena-vaimo.
Ulkomaat 21.4.2019 22:50
Maarit Uber

Tv:stä tuttu Zelenskyi on luvannut lopettaa sodan Krimillä ja Itä-Ukrainassa sekä kitkeä korruption.

Presidenttikisan voittoaan jo juhliva Volodymyr Zelenskyi käänsi itse kokemattomuutensa hyveeksi ja malliksi muillekin.

Hän lupasi voiton varmistumisen tunnelmissa sunnuntai-iltana, ettei tuota Ukrainan kansalle pettymystä.

– En ole vielä virallisesti presidentti, mutta Ukrainan kansalaisena voin sanoa kaikille maille entisen Neuvostoliiton alueella, että katsokaa meitä. Mikä tahansa on mahdollista! Zelenskyi sanoi kannattajilleen.

Ukrainan presidentinvaaleja alusta asti hallinnut Zelenskyi alkaa pian tehdä oikeasti sitä, mitä hän on viime ajat näytellyt televisiossa. Hän on vaalihuoneistojen sulkeuduttua sunnuntai-iltana julkaistujen ovensuukyselyiden mukaan Ukrainan seuraava presidentti.

Zelenskyi hyödynsi vaalikampanjansa aikana taitavasti tunnettua tv-rooliaan presidenttinä. Ukrainalaiset tuntevat hänet Kansan palvelija -tv-sarjan korruptiota vastustavana luokanopettajana, joka nousee presidentiksi.

Media-alan yrittäjä

Zelenskyin vastustajat ovat pitäneet esillä näyttelijän poliittista kokemattomuutta. Zelenskyi on ansioitunut näyttelijänä ja koomikkona. Hänen esiintymistaidoistaan oli selvää hyötyä jo vaalikampanjan aikana.

Zelenskyin päätukija on Ukrainan varakkaimpiin miljardööreihin lukeutuva Ihor Kolomoiskyi. Hän omistaa useita ukrainalaisia tv-kanavia hallitsevan mediayhtiön. Zelenskyi nousi ukrainalaisten tietoisuuteen juuri Kolomoiskyin tv-kanavalla esitetyillä ohjelmillaan. Kolomoiskyi tunnetaan Ukrainan aiemmin suurimman liikepankin Privatbankin toisena omistajana.

Kolomoiskyin selkeänä tavoitteena on ollut koko ajan presidentinvaalit hävinneen Petro Poroshenkon syrjäyttäminen. Zelenskyin vastustajat ovat varoitelleet, että Zelenskyi saattaa alkaa toteuttaa Kolomoiskyin tavoitteita ja lisätä siten oligarkin vaikutusvaltaa maassa entisestään.

Zelenskyin vastustajat ovat yrittäneet leimata hänet populistiseksi sätkynukeksi.

Juutalaistaustainen Zelenskyi ei ole itsekään mikään tyhjätasku. Hän on kerryttänyt ukrainalaisittain merkittävän omaisuuden sisältöjä myyvän tuotantoyhtiönsä kautta.

Syvä epäluottamus poliittiseen eliittiin

Zelenskyi on osannut hyödyntää ukrainalaisten poliittista eliittiä kohtaan tuntemaa vastenmielisyyttä ja pettymystä presidentti Poroshenkoon. Hänellä on ilmeisesti taitoa aistia ja lukea kansan syvien rivien tuntemuksia.

Zelenskyin poliittisista tavoitteista tiedetään toistaiseksi ainoastaan summittaiset suuntaviivat. Hän on luvannut taistella korruptiota vastaan ja pitää Ukrainan suunnan lännessä myös jatkossa.

Ainoastaan yhdeksän prosenttia ukrainalaisista luottaa hallitukseensa maaliskuussa julkaistun gallupin mukaan. Zelenskyi osasi iskeä järjestelmänvastaisiin mielialoihin pitkälti sosiaalisessa mediassa käydyllä epätavallisella kampanjallaan. Sitä hallitsivat asiakysymysten sijaan vitsit ja osuvat some-postaukset.

Zelenskyi on kampanjansa tyylistä huolimatta onnistunut jo saamaan taakseen muun muassa Poroshenkon entisiä ministereitä.

Zelenskyin valinta on linjassa maailmalla viime vuosina nähtyjen muidenkin poliittisten yllätysten kuten Donald Trumpin presidentiksi valinnan kanssa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Juutalaistaustainen Zelenskyi ei ole itsekään mikään tyhjätasku. Hän on kerryttänyt ukrainalaisittain merkittävän omaisuuden sisältöjä myyvän tuotantoyhtiönsä kautta.
Oligarki Kolomoiskyllä on puolestaan yksityisarmeija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajjaa, tuolla suunnalla politikosta tekee hyvän ihmisen kun ilmoittaa vastustavansa korruptiota, Suomessa politikosta tulee hyvä kun ilmoittaa vastustavansa ilmastonmuutosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Krimillä ei ole sotaa, ja sotahan loppuu heti kun ukraina lopettaa sen se on tosi helppo nakki tällä kertaa, mutta saako ukraina lopettaa sotaa. Antaako usa luvan. Jaa a .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Venäjä ja Ukraina ovat olleet sodassa jo yli 5 vuotta.

Tämä Putinin käynnistämä sota on erottamassa Ukrainan lopullisesti Venäjän valtapiiristä. Venäjämielisten ehdokkaiden saama äänimäärä presidentinvaaleissa oli vain muutama prosentti, minkä pitäisi olla herätyssignaali Kremlissä.

Suomen ja Venäjän välissä on samoin myös pysyvä psykologinen muuri: Talvisota sekä Karjalan ja Viipurin menetys. Venäjän harrastama voimapolitiikka eristää sen muusta Euroopasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on paljon luvattu jos sodat saa loppumaan,toivottavasti koomikko onnistuu. Ukrainalla tulee olemaan luultavasti hauskaa 😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas kerran nähtiin, kuinka tehokas työkalu some on vaaleissa. Sillä voidaan sanomaa lähettää oikeaan aikaan sopiville äänestäjäehdokkaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän meilläkin tehdään ja siitä todisteena ihan vaikka tämä väistyvä hallitus. Eipä olla kummempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansallehan ei annettu äänestettäväksi muuta vaihtoehtoa kuin joku oligarkeista. Todennäköisesti kuitenkin kansa saa jotain haluamaansa tällä kertaa. Vain siksi, että on jo pakko antaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

molemmilla oligarkeilla on haku päällä, sen verran on tullut kahmittua kansallisomaisuutta plakkariin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainalaiset tekivät oman valintansa. Eikö tämä ole demokratia? Onko se huono juttu, jos sota vihdoinkin loppuu? Vai lähtevätkö jollakulla tulot samalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksa varmaan suhtautuu nuivasti Zelenkyihin koska kerkesi tukea avoimesti ukrainan korruptio/mafia hallitusta ja Poroshenkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korrekti poliittinen eliitti ei saa aikaiseksi parannuksia kansalle. Suomikin tarvitsee nyt uudenlaista poliittista viisautta,ei vanhanaikaista Ay-johtamista,jossa asuu korruptiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuodesta 2016 alkoi eliitin alamäki se on selvää. Ensin tuli brexit, sitten Trump voitti vaalit marraskuussa ja mielestäni eliitti ei ole sen jälkeen voittanut ainoatakaan erää. Euroopassa joka ikinen maa valitsee vaali vaalilta enemmän populismia ja nyt viimeisimpänä Ukraina valitsi populismin ohi globalismin peräti 70% enemmistöllä. Huh huh sentään, mutta tuliko lopulta yllätyksenä kenellekään? Ihmiset haluavat rauhaa ja rakkautta ja tästä syystä populismi laskeutuu koko maailmaan. Valta on palautettava kansalle eikä mitään tuollaista globalistien Eurostoliittoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'Eliitti vastaan kansa' on populistien usein käyttämä meemi, jolle kyllä löytyy vastineita - nimittäin populistisissa diktatuureissa, ei demokratioissa.

Erilaisia diktatuureja hallitsevat aina eliitit. Neuvostoliitossa ja Kiinassa kommunistinen puolue-eliitti, Natsi-Saksassa kansallissosialistinen eliitti, fasistisessa Italiassa Kansallinen Fasistipuolue, islamilaisissa diktatuureissa pappiseliitti, jne.. Ja olihan aikanaan kristikunnassakin uskonnollinen eliitti - johdossa Rooman Pyhä Istuin.

Brexitiä ei ole vielä tullut, ja tuskin tuleekaan. Trumpin edessä on jo varmalta näyttävä häviö. Puolan, Unkarin ja Romanian populistien valta jäänevät kaikki lyhytaikaisiksi. Vakaisiin sääntöihin ja instituutioihin perustuvan oikeusvaltion romutuksen seuraus on talouden kurjistuminen.

Köyhä ja kurjistunut Ukraina on ollut ainakin viimeiset sata vuotta populistien hallinnassa Tuleeko nyt muutosta, se jää nähtäväksi. Ukrainalaisten suuri enemmistö ainakin haluaa tulla eurooppalaisiksi, katse heillä on lännessä, erityisesti EU:ssa. Sinne ei todellakaan päästä millään populistisella agendalla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas siinä eliitin märkä uni! On hyvä, että nykyisin kansa äänestää, mutta tuollaisten elitististen mielestä äänestää väärin? Mistä tuollainen kansan vallan vähättely johtuu? Siitähän se johtuu, kun porvarieliitti pelkää, että voitot putoavat 50:neen prosenttiin, eivät pysy siellä 80-90 prosentissa, missä nykyisissä oikeistohallitusten hallitsemissa maissa eliitillä!
Hyvä Ukrainan kansa, näytti korruptoituneelle ja jenkkimafian kannataja Porolle, että ei se EU eikä Nato ole mikään onnella, päinvastoin. Sodat pitää lopettaa ja rauha maailmaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka uskoo, että nämä ns.populistiset puolueet tuovat maailmaan "rauhaa ja rakkautta," niin erehtyy ja pahasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump kuuluu myös eliittiin, häntä äänestäneet eivät vai tajua sitä. Kaikki talouteen liittyvät päätökset mitä hän on tehnyt, on hyödyttänyt rikasta eliittiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image