Ulkomaat

Tulipalo tuhosi his­to­rial­li­sia asiakirjoja Moskovan yliopiston kirjastossa

Ulkomaat 1.2.2015 4:44 | Päivitetty 1.2.2015 12:18
STT

Moskovan yliopiston kirjastossa on riehunut tulipalo, jonka epäillään aiheuttaneen mittavat vahingot. Jopa yli miljoonan asiakirjan epäillään vahingoittuneen.

Toissa päivänä alkanut palo tuhosi 2 000 neliömetrin alueelta kirjastoa yhteiskuntatieteiden instituutissa, joka on perustettu vuonna 1918.

Paloa oli sammuttamassa jopa 200 palomiestä. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut palossa.

Venäläismedian mukaan viranomaiset epäilevät palon syyksi oikosulkua. Pelastustoimen edustaja sanoi uutistoimisto RIA Novostille, että kirjoja oli mahdoton hakea turvaan kuumuuden vuoksi.

Kyseessä on yksi Venäjän suurimmista yliopiston kirjastoista. Instituutissa on kymmenen miljoonaa asiakirjaa, joista osa on 1500-luvulta.

- Tämä on valtava menetys tieteelle. Tämä on laajin kokoelma laatuaan maailmassa, luultavasti samanlainen kuin Yhdysvaltain kongressin kirjasto, Venäjän tiedeakatemian puheenjohtaja Vladimir Fortov sanoi venäläisille uutistoimistoille.

Fortovin mukaan noin 15 prosenttia kirjaston kokoelmasta on vahingoittunut. Suurin osa vahingoista on tullut hänen mukaansa palon sammuttamiseen käytetystä vedestä.

Kirjasto sisältää hänen mukaansa yhden maailman runsaimmista slaavilaisen kielen kokoelmista. Kirjastossa on myös asiakirjoja Britanniasta, Italiasta ja Yhdysvalloista.

- Täällä on asiakirjoja, joita on mahdoton löytää muualta. Kaikki yhteiskuntatieteet käyttävät tätä kirjastoa. Tämä muistuttaa Tshernobylia, Fortov sanoi ja viittasi vuoden 1986 ydinvoimalaonnettomuuteen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Onpa harmillista. Joukossa oli oletettavasti Venäjän nykyjohdon kannalta arkaluontoisia asiakirjoja. Nyt voidaankin kirjoittaa historia uusiksi putinismin hengessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla asiakirjoja epäilemättä katoaa pimeälle markkinoille ja kukaan ei osaa kaivata "tulipalossa tuhoutuneita". Joku tekee rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

5
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
3
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
3
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
3
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta
3
Ahjo-Kalevan korttelin pysäköintinormi pienenee Karjasillalla
2
Ilmastomielenosoituksen ihmisketju ympäröi Säätytalon hallitusneuvotteluiden aikana – neuvotteluissa edessä ratkaisevat päivät
1
Tietomaan uudessa näyttelyssä voi kokeilla, miltä tuntuu lihoa 20 kiloa tai seurata eläimen matkaa lautaselle – "Herkimmille tämä voi olla järkyttävää"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image