Ulkomaat

Trump lensi Davosiin kehumaan Yhdysvaltojen taloutta ja saa­vu­tuk­si­aan: "Rakastamme Kiinaa"

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump saapui Sveitsin Davosiin tiistaina aamupäivällä. KUVA: ENNIO LEANZA
Ulkomaat 21.1.2020 11:55 | Päivitetty 21.1.2020 15:00
Katja Ihatsu

Iltapäivällä Trumpin jälkeen puheenvuoron saa ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

Kotimaassaan tänään alkavan virkarikosoikeudenkäynnin kohteena oleva Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump käytti Sveitsin Davosissa puheensa Yhdysvaltojen kehumiseen.

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen talous ei ole koskaan kukoistanut kuten nyt, ja hallinto on luonut miljoonia uusia työpaikkoja.

Toista kertaa Maailman talousfoorumin kokoukseen osallistunut Trump julisti, että "skeptimismin aika on ohi".

Hän otti esille Yhdysvaltojen viime viikolla Kiinan kanssa solmiman kauppasopimuksen ensimmäisen vaiheen ja sanoi, että maan suhde Kiinaan on hänen ansiostaan parempi kuin koskaan.

– Rakastamme toisiamme, Trump sanoi.

Laskeuduttuaan Davosiin Trump kommentoi virkarikosoikeudenkäyntiä kutsumalla sitä huijaukseksi. Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkaa kotimaan senaatissa tiistaina illalla kello 20 Suomen aikaa.

Trump tapaa kahdenkesken ainakin Irakin presidentin Barham Salihin ja Pakistanin pääministerin Imran Khanin, kertoi Reuters.

Ongelmat ovat jo täällä

Maailman talousfoorumin 50. kokous alkoi Davosissa tiistaina. Paikalle odotetaan 3 000 maailman talouden ja politiikan eliittiin kuuluvaa osalistujaa.

Kokouksen teema on kestävä kehitys, ja ilmastonmuutoksen arvioidaan dominoivan keskusteluja.

Talousfoorumi on jo vuosien ajan listannut ympäristöuhat suurimpiin riskitekijöihin. Uusimmassa raportissaan se varoitti lämpenemisen olevan vain yksi ilmastonmuutoksen aiheuttamista rajuista muutoksista.

Avajaispäivänä kokouksessa puhunut australialainen elokuvaohjaaja Lynette Wallworth muistutti ihmisten kärsivän muutoksista jo nyt. Maailma on seurannut viime kuukausina Australiassa riehuneita laajoja pensaspaloja, jotka ovat tuhonneet ihmisten ja eläinten asuinalueita.

– Se mitä on pelätty ja mistä on varoiteltu, ei ole tulevaisuuteen liittyvä väittelyiden aihe. Se on täällä, Wallworth sanoi.

Trumpin lisäksi kokouksen odotetuimpiin vieraisiin kuuluu ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg, joka puhuu iltapäivällä "asioista, joita ette halua kuulla", kuten hän muotoili saavuttuaan Davosiin.

– Käytännössä hiilidioksidipäästöjen rajoittamiseksi ei ole tehty juuri mitään konkreettista nuorten ihmisten painostuksesta huolimatta, Thunberg sanoi BBC:n mukaan.

Thunberg aloitti maailmanlaajuiseksi levinneen lasten ja nuorten koululakkoilun ilmaston puolesta syksyllä 2018.

Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla kello 15.00.

MAINOS

Kommentoi

Ilmastonmuutoskeskustelu menee ylikierroksilla. Pitää ottaa aikalisä. Asiallisuutta ilmaston lämpenemisen hillitsemistoimiin täytyy löytyä. Lihaa pitää syödä ! Karjankasvatus ei ole kasvihuoneilmiön aiheuttaja. Älyättekö ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalais aboriginaalien arvio lännen valloittajista ja varsinkin heidän johtajistaan on tyly, mutta oikeaan osunut. Valkoiset valloittajat ovat kaksinaamaisia ja haarakielisiä julmureita ilman omaatuntoa, vaikka kulkevat pyhä kirja kainalossaan valloitusretkillään. Mikään ei ole muuttunut
muutaman sadan vuoden aikana. Itseasiassa tilanne on vain pahentunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

16-vuotias johtaa paneelikeskustelua. Ehkä tuo on jokin teinien välinen keskusteu. Vaikea ymmärtää muuten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image