Ulkomaat

Trump jättää kurdit Turkin hyökkäyksen alle, USA:n poliitikot tuomitsevat päätöksen – Entinen YK-lähettiläs: "On iso virhe jättää heidät kuolemaan"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille sataa kritiikkiä Syyria-päätöksen vuoksi. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 7.10.2019 21:52
Petteri Lindholm

Presidentti Donald Trumpin oman puolueen republikaanien useat edustajat tyrmistyivät Trumpin päätöksestä vetäytyä Pohjois-Syyriasta. Se on uhka turvallisuudelle ja antaa Isisille taas mahdollisuuden vahvistua, Trumpi kritisoitiin. Päätöstään puolustellut Trump uhkasi tuhota Turkin talouden, jos maa tekee ylilyöntejä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille satelee tyrmäävää kritiikkiä päätöksestä vetää Yhdysvaltain joukot Pohjois-Syyriasta Turkin rajalta.

Valkoinen talo kertoi maanantaina, että Yhdysvaltain joukot vetäytyvät, ja että Turkki aikoo aloittaa sotilasoperaation Pohjois-Syyriassa kurdeja vastaan. Yhdysvalloilla on alueella 100–200 sotilasta.

Turkin presidentti Tayyip Erdogan pyysi sunnuntaisessa puhelussaan Trumpilta tukea operaatiolle, mutta Trump kieltäytyi.

Yhdysvaltain puolustus- ja ulkoministeriöt neuvoivat Trumpia jättämään Yhdysvaltain joukot alueelle. Turkkia taas kehotettiin pidättäytymään operaation aloittamisesta.

– Teimme (turkkilaisille) selväksi, ettemme tue operaatiota. Mielestämme se on todella huono idea, sanoi nimettömästi uutistoimisto Reutersille puhunut ulkoministeriön korkea virkamies.

Pohjois-Syyrian kurdijoukot ovat olleet Yhdysvaltain liittolaisia äärijärjestö Isisin kukistamisessa.

Useat republikaanit tyrmistyivät

Päätös aiheutti kovaa kritiikkiä myös Trumpin oman puolueen republikaanien riveissä.

Republikaanisenaattori Lindsey Graham sanoi, että kongressille on tehtävä ehdotus Turkin vastaisista pakotteista, jos se hyökkää Syyriaan.

Graham ja demokraattien senaattori Chris van Hollen suunnittelevat jopa, että Turkin Nato-jäsenyys jäädytettäisiin, jos se hyökkää Pohjois-Syyrian kurdeja vastaan.

Trumpin hallinnossa YK:n lähettiläänä aiemmin toiminut Nikki Haley otti myös vahvasti kantaa Trumpin päätökseen.

– Meidän on seistävä liittolaistemme tukena, jos odotamme heiltä samaa. Kurdit olivat erittäin tärkeässä osassa taistelussamme Isisiä vastaan Syyriassa, Haley sanoi.

– On iso virhe jättää heidät kuolemaan, Haley jatkoi.

Republikaanien senaattori Marco Rubio kommentoi päätöksen aiheuttavan uhan siitä, että äärijärjestö Isis vahvistuu uudestaan.

Rubio pelkää, että kurdien hallinoimilta vankileireiltä voi päästä vapaaksi tuhansia Isisin taistelijoita, jos kurdit joutuvat taisteluihin Turkin armeijaa vastaan.

Trump uhkasi tuhota Turkin talouden

Trump puolusti päätöstään maanantaina useissa Twitter-viesteissään.

– Kurdit taistelivat rinnallamme, mutta he saivat mittavaa tukea rahan ja kaluston muodossa, Trump kirjoitti.

Trump sanoi, että kurdit ovat taistelleet Turkkia vastaan vuosikymmenten ajan, ja että Yhdysvallat on estänyt taisteluiden jatkumisen lähes kolmen vuoden ajan.

– Nyt meidän on aika vetäytyä näistä loputtomista sodista, joista monet ovat heimosotia, ja tuoda sotilaamme kotiin.

Myöhemmin Trump uhkasi tuhota Turkin talouden, jos maa ryhtyy ylilyönteihin.

– Jos Turkki tekee mitään, mitä minä suuressa ja vertaa vailla olevassa viisaudessani pidän rajan ylittämisenä, aion tuhota Turkin talouden.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tämän jälkeen voi olla USA:n liittolaiset harvassa. Vaan juuri senpä takia Putin halusi Trumpin presidentiksi, että hän tekisi mahdollisimman paljon vahinkoa maineelle ja liittolaissuhteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kurdit ovat taistelleet itsenäisyydestä, niin kuin pieni suomikin aikanaan. Kansanmurhako edessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tapaus mietityttää toisissakin maissa - myös sellaisissa jotka eivät ole mukana NATOssa mutta joilla on ollut hyvät välit USAn kanssa.
Jos Turkki halaua ns. turvavyöhykkeen niin miksi se ei perusta sitä omalle puolen entistä rajaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
31
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
30
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
25
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
25
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
18
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
15
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image