Ulkomaat

Tans­ka­lais­tut­ki­mus: Muovipussi sittenkin ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­sin

Ulkomaat 14.3.2018 13:23 | Päivitetty 14.3.2018 13:44
STT

Tanskassa tehdyn tutkimuksen mukaan ruokien kantamisessa kaupasta kotiin muovipussi on ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Kankaasta, biohajoavasta muovista ja paperista tehdyt kassit jäävät tutkimuksen mukaan toiseksi, kun tarkastellaan kassien koko elinkaarta valmistuksesta uusiokäyttöön.

Ympäristöviranomaisten teettämän tutkimuksen yllättävää tulosta selittää muun muassa se, että kangaskassin vaatiman puuvillan tuotanto vie mittavia resursseja. Biohajoavasta muovista tehdyt kassit taas päätyvät tavallista muovia helpommin jätteeksi, vaikka ne eivät lopulta hajoa kunnolla luonnossa, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimuksessa lähdettiin oletuksesta, että kaupasta ostettua muovipussia käytettäisiin uudelleen kerran esimerkiksi roskien kuljettamiseen. Tähän verrattuna kangaskassia pitäisi käyttää uudelleen ainakin 7 000 kertaa.

Muovipussin jälkeen seuraavaksi paras on paperista valmistettu kassi. Se kuitenkin kestää heikosti, joten paperisen kassin uusiokäyttö on vaikeaa.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Jos ostaisin joka 2. tai 3. kerta kaupasta uuden muovikassin, hukkuisin niihin, vaikka käytänkin niitä roskapusseina. Kangaskassikaan ei ole pelkkä ruokakauppakassi: toimii myös kirjastoreisuilla, vaateostoksilla, treenikassina ja yökyläkassina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän mahtaa olla hajuaistisi laita?

Käyn kaupassa suunnilleen joka toinen päivä. Vien myös keittiöroskat roskakatokseen vähintäänkin joka toinen päivä, joskus useamminkin, jos uhkaavat alkaa huoneenlämmössä tuoksahtelemaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

en kyllä pakkais elintarvikkeita 7000 kertaa käytettyyn kangaskassiin, ellei tätä ole muutamia satoja kertoja pesty ja peseminen kuluttaa energiaa ja luonnonvaroja. Sitä tässä tutkimuksessa ei edes laskettu. Kun itse käytän samoja muovikasseja ainakin kymmenen kertaa, kangaskassin pitäs kestä kymmeniä tuhansia käyttökertoja ollakseen yhtä ympäristöystävällinen...siihen ei ihmisikä riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä kassia tarvi yksikseen pestä. Nakkaa muun pyykin sekaan, niin käytännössä pesukerrat ei lisäänny :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä jyssäys eihän kangaskassia pestä erikseen koneessa vaan muun pyykin mukana😏

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tutkimuksia" tutkimusten perään ja tulos heittää häränpyllyä jälleen kerran...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari-kolmekertaa käytän samaa pussia kaupassa käydessä, jonka jälkeen roskapussina, joten eipä siihen kannata kovin paljoa enää satsata tätä ylivoimaista 'rakettitiedettä', josta ei kuitenkaan kunnollista biohajoavaa kassia synny.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tanskalaisilla ei ole paperipusseja valmistavaa tehdasta joten tottakai he saavat moisen tuloksen.

Valtio voisi aloittaa muovista luopumisen esim. kieltämällä alkoholijuomien myynnin muovipullossa kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan, meillä on paperitehtaita ja me silppuamme käytön jälkeen muovipussit mereen, joten meillä paperipussi on ekologisin vaihtoehto. Paperitehtaita pyöritämme tietysti tuulivoimalla, koska se ei aiheuta elinkaarensa aikana yhtään päästöjä ja tekee varsinkin voimalan vieressä asuvista ihmisistä maailman onnellisimpia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuote, vaan miten sitä käytetään. Jos saman kassin onnistuu vielä käyttämään useamman kerran ennen poltoon menemistä, niin hyötysuhde paranee vielä paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovista tehty kestokassi on paras, kunhan se on sitten hyvästä ja kestävästä tehtyvä hyvin kestävä kestokassi. Roskat voi viedä roskikseen roskakorissa. Tahraavaa likaa varten pitää olla esim. sanomalehtipaperia suojaksi.

Edelleen odottelen, että joku ympäristöinsinööri suunnittelee koteihin kätevämmät kierrätysastiat. Ei sitä ihan joka päivä peltipurkin kanssa viitsi kierrätyspisteeseen mennä eikä lajitteluun ole varattu tarpeeksi eri osastoja tiskipöydän alapuolella. Toisaalta kovin montaa erillistä astiaakaan ei halua, mieluiten vaikka joku kärry, jolla voi viedä roskat vaikka korttelin toiselle puollelle, ja joka ei vuoda nesteitä tai haise biojäteosastosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos muovikassin käyttää sekajätteen viemiseen sekajäteastiaan, niin se menee polttoon ja päätyy energiaksi.

Voiko tätä parempaa menetelmää olla tuotteiden kantamiseksi kaupasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos muovikassin käyttää muovijätteen viemiseen muovinkierrätykseen niin on vieläkin tehokkaampaa. Muovijätteen kierrätyksen uudelleen aloitus on vähentänyt reippaasti sekajätteen määrää, sillä ennen sitä elintarvikkeiden pakkaukset olivat suurin sekajätteen aiheuttaja. Eli elintarvikepakkausten muovit ja kartongit kierrätykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alun perin muovikassin muovi valmistetaan eteenikaasusta, joka syntyy öljynjalostamolla raakaöljyn jalostusprosessissa. Eteenikaasusta valmistetaan eteenimuovia, joka on muovikassin materiaali. Nykyisin muovikassitkin voidaan kierrättää ja valmistaa niistä vaikkapa uusia muovikasseja.

Aiemmin eteenikaasulle ei ollut käyttöä ja se poltettiin öljynjalostamolla, ja vielä 1970-luvulla Porvoon öljynjalostamon piipun päässä näkyi "ikuinen tuli".

Muovin uusiokäyttö vaatii myös energiaa, joten ei ole suurtakaan ero sille, missä vaiheessa muovi poltetaan voimalaitoksella energiaksi. Eteenikaasuna polttaminen suoraan ilmaan on kuitenkin ylivoimaisesti kaikkein tehottominta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:27
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
21:05
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
20:24
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
20:17
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
20:01
Yle: Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
20:00
Kierikissä kokeillaan, kuinka kivikauden ihminen pysyi hengissä talvella – "Erakko ei ole pitkään selviytynyt" Tilaajille
20:00
Näin soi kivikautinen luuhuilu - katso ja kuuntele videolta!
124
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
71
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
57
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
46
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
38
Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen torstaiaamuna, hakkuutyömaa valmistuu ensi viikolla
33
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
27
OYSin B-osan rakentamisesta allekirjoitettiin urakkasopimukset – ensimmäiset uudet tilat otetaan käyttöön vuosina 2022 ja 2023

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

176 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Olehan varovainen, koska Juttutuvan virallisen totuuden mukaan osakesäästäjän on tunnetusti mahdotonta voittaa massimieh... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image