Ulkomaat

Sri Lankan hallitus: Iskut teki paikallinen is­la­mis­ti­ryh­mä, jota tuki ulkomainen verkosto – Kahden viikon takaiset en­nak­ko­va­roi­tuk­set laiminlyötiin

Poliisi ja kansalaiset tutkivat vahinkoja, joita räjähdys aiheutti Pyhän Sebastianin kirkossa. KUVA: STR
Ulkomaat 22.4.2019 12:44 | Päivitetty 22.4.2019 14:09
Petteri Lindholm, STT

Sri Lankan hallitus syyttää eilisistä terrori-iskuista paikallista radikaalia NTJ-muslimiryhmää.

NTJ eli National thowheeth jama’ath on New York Timesin mukaan Kaakkois-Aasiassa toimiva radikaali islamistinen terrorijärjestö.

Lehden mukaan järjestö on aiemmin tunnettu huomattavasti pienemmistä teoista, kuten buddhalaisten patsaiden vandalisoinnista.

Hallituksen edustaja Rajitha Senaratne sanoi Colombossa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että kaikkien tiedossa olevien seitsemän itsemurhapommittajan uskotaan olleen srilankalaisia. Heidän epäillään kuitenkin saaneen apua kansainväliseltä verkostolta.

– Emme usko, että pieni paikallinen ryhmä olisi voinut tehdä kaiken tämän. Tutkimme heidän mahdollisesti ulkomailta saamaansa apua ja muita yhteyksiä, sekä sitä, miten he pystyivät valmistamaan tällaisia pommeja, Senaratne sanoi.

Sri Lankan puolustusministeri Hemasari Fernando ei kommentoinut sitä, onko kaikki iskun taustalla olleet henkilöt pidätetty.

Sri Lankan presidentti Maithripala Sirisena pyytää ulkovalloilta apua kansainvälisten kytkösten jäljittämiseen.

– Tiedusteluraporttien perusteella iskujen taustalla on kansainväliset terroristijärjestöt. Siksi presidentti aikoo pyytää ulkomaiden apua, presidentinkanslia tiedotti.

Poliisi jatkaa tutkintoja pääkaupungissa ja muissa kaupungeissa räjähdyspaikoilla.

Yhdysvaltojen mukaan maassa on yhä uusien terrori-iskujen uhka.

Iskusarjassa kirkkoihin ja luksushotelleihin kuoli ainakin 290 ihmistä ja 500 ihmistä sai eriasteisia vammoja. Viranomaisten mukaan 24 ihmistä on otettu kiinni iskuihin liittyen.

Sri Lankaan on julistettu illasta alkaen ulkonaliikkumiskielto ja puoliltaöin alkaen poikkeustila. Viranomaisten mukaan poikkeustilan tarkoituksena on antaa poliisille ja asevoimille parhaat mahdollisuudet varmistaa turvallisuus maassa.

Sri Lankassa vietetään huomenna myös surupäivää uhrien muistoksi.

Pääsy suurille sosiaalisen median alustoille ja viestipalveluihin, kuten Whatsappin ja Facebookin on yhä estetty. Hallinto sanoo pyrkivänsä estämään näin virheellisten ja valheellisten tietojen levittämisen.

 

 

Puolustusministeri: Älkää syyttäkö tiedustelua

Jo eilen paljastui, että ulkomainen tiedustelupalvelu oli varoittanut Sri Lankan viranomaisia NTJ:stä. Senaratnen mukaan Sri Lankan poliisi oli tietoinen mahdollisten iskujen uhasta pääsiäisen aikaan.

Tiedusteluraportti nimesi terroristijärjestö NTJ:n, ja epäili, että ryhmä suunnittelee itsemurhaiskuja kirkkoihin ja Sri Lankan pääkaupungissa sijaitsevaa Intian lähetystöä vastaan.

– 9. huhtikuuta kansallisen tiedusteluosaston päällikkö kirjoitti viestin, jossa mainittiin nimeltä monia terroristijärjestön jäseniä, hallituksen tiedottaja Senaratne sanoo.

Puolustusministerin mukaan ennakkotietoa oli vain yhdestä tai kahdesta mahdollisesta iskusta, mutta sunnuntain iskujen laajuista hyökkäystä ei hänen mukaansa odottanut kukaan.

Turvamiehet vartioivat World Trade Centerin ulkopuolella Colombossa maanantaina. KUVA: M.A. PUSHPA KUMARA / EPA

Puolustusministeri korosti The Guardianin mukaan sitä, että puolustusministeriö ja pääministerin kanslia eivät saaneet iskuja koskevia ennakkoepäilyjä, koska heitä ei kutsuttu kansallisen turvallisuusneuvoston kokoukseen, jota veti maan presidentti Maithripala Sirisena.

Vastuuta presidentille sälyttävä kommentti kuvastaa pääministerin ja presidentin huonoja välejä.

Loppuvuonna presidentti Sirisena yritti erottaa pääministerin.

Sri Lankassa pelätään, että iskujen jälkipyykistä saattaa muodostua poliittinen kiista näiden tahojen välille.

 

Tanskan rikkaimman miehen kolme lasta kuoli iskussa luksushotelliin

Iskuissa kuoli useita ulkomaiden kansalaisia. Tanskalaismedian mukaan kuolonuhrien joukossa ovat Tanskan rikkaimman miehen kolme lasta.

Mediatietojen mukaan Anders Holch Povlsen oli Shangri-La-hotellissa Colombossa vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa, kun hotelliin iskettiin. Perheen edustaja on vahvistanut medialle, että lapsista kolme sai surmansa.

46-vuotias Anders Holch Povlsen omistaa Bestseller-muotiyhtiön, jonka tuotemerkkejä ovat muun muassa Vero Moda, Only ja Jack&Jones. Bestsellerin hän peri vanhemmiltaan, jotka perustivat yhtiön 1970-luvulla.

Holch Povlsen on myös merkittävä omistaja suurissa muodin verkkokaupoissa Asoksessa ja Zalandossa. Sanomalehti Ekstrabladetin mukaan hänen omaisuutensa arvoksi on arvioitu lähes 42 miljardia Tanskan kruunua (noin 5,6 miljardia euroa).

Uutista päivitetty Rajitha Senaratnen kommenteilla kello 13.31. Uutista täydennetty kauttaaltaan kello 14.10.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kovin epäasiallista kertoa julkisuudessa, että nimenomaan islamilainen ryhmittymä on iskujen takana. Jos jokin taustatekijä on aivan pakko kaivaa esille, riittäisi maininta uskonnollisesta motiivista. Yhden uskontokunnan leimaamiselle lietsotaan vain tarpeetonta vastakkainasettelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä eikä peitellä faktoja. Pitää pyrkiä estämään tällaisten joukkojen pyrkimykset ja silloin pitää myös pystyä keskustelemaan rehellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Uusi-Seelannissa iskettiin moskeijaan oli se median mukaan islamofobiaa ja islamvastaisuutta. Tämän iskun jälkeen esim. Talouselämä uskoo sen johtuvan nousevasta islamofobiasta ja islamvastaisuudesta.
Syvää on denialismi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ommellaan bang la deshissä se lukee aina vaatteessa missä tehty . Kannattaa varmaan rakentaa kirkko jos toinenkin tuonne niin tämä vihauskonto väistyy .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sri Lankassa tutkitaan Spiegel- ja Focus-lehtien mukaan 290 kuolonuhria ja satojen ihmisten loukkaantumisia vatineen pommi-iskusarjan tekijöiden yhteyksiä radikaaliin „National Thowheed Jama'ath" (NTJ) -islamistiryhmään. Poliisi oli varoittanut maan johtoa ryhmän suunnitelmista tehdä itsemurhaiskuja muun muassa kirkkoihin, lehdet kirjoittavat. Sri Lankan iskuissa käytettyä räjähdysainetta on löydetty aikaisemmin radikaaleilta islamisteilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image