Ulkomaat

Skotlannin pääministerin avoin kirje Euroopan unionille: Jättäkää valot päälle – haluamme olla jatkossakin Euroopan sydämessä

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon kertoo EU:lle osoitetussa avoimessa kirjeessään, ettei Skotlanti halua jättää Euroopan unionia. KUVA: ROBERT PERRY
Ulkomaat 31.1.2020 0:01
Ida Kannisto

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon osoitti Euroopan unionille kirjeen, jossa hän vakuuttaa, ettei Skotlanti tue Britannian päätöstä erota EU:sta. Sturgeon puhuu avoimesti Skotlannin halusta palata EU:n jäseneksi ja pyytää jättämään oven raolleen. Sturgeon toimitti kirjeen Lännen Medialle, joka julkaisee sen ainoana Suomessa.

"Hyvät eurooppalaiset ystävät ja naapurit,

Yhdistynyt kuningaskunta lähtee Euroopan unionista tänä iltana. Olin toivonut, ettei minun olisi koskaan tarvinnut kirjoittaa näitä sanoja – varsinkin, koska ylivoimainen enemmistö Skotlannin asukkaista ei äänestänyt eron puolesta.

Skotlanti on ylpeä eurooppalainen kansakunta, ja kadun syvästi Yhdistyneen kuningaskunnan eropäätöstä. Euroopan unioni on tuonut yhteen samanhenkisiä itsenäisiä kansakuntia tekemään tasavertaisesti yhteistyötä kaikkien kansalaistemme yhteiseksi eduksi.

EU-jäsenyyden taloudellisista eduista, kuten yli 500 miljoonan kuluttajan yhtenäismarkkinoista, on puhuttu paljon. Mutta tänään tärkeintä eivät ole numerot vaan ihmiset.

Skotlannissa asuu yli 230 000 EU-kansalaista, jotka ovat tervetulleita Skotlannissa – he ovat ystäviämme ja osa perhettämme. He rikastavat Skotlannin eloisaa ja monimuotoista kulttuuria, pelastavat ihmishenkiä terveydenhoitojärjestelmässämme, opettavat lapsiamme ja lisäksi he ovat perustaneet koteja ja yrityksiä eri puolille maatamme.

Olen tehnyt selväksi Brexit-prosessin alkumetreiltä asti, että Skotlanti on edelleen täällä asuvien EU-kansalaisten koti, ja että he ovat tervetulleita jäämään tänne. Samoin useat tuhannet skotit ovat asettuneet asumaan eri puolille EU:ta, ja olen kiitollinen heidän saamastaan lämpimästä vastaanotosta.

Skotlanti sijaitsee Euroopan laidalla, mutta olemme aina olleet – ja haluamme olla jatkossakin – Euroopan sydämessä. Skotit ovat hyötyneet valtavasti mahdollisuudesta asua, työskennellä ja matkustaa Euroopan unionissa. Skotlannin ja muiden EU-kansakuntien väliset siteet ovat vahvat.

Uskon, että Skotlannilla on oikeus valita oma tulevaisuutensa ja että Skotlannille paras vaihtoehto on olla itsenäinen valtio EU:ssa. Tämän toteutumista odottaessamme tuemme muita Euroopan maita yhteisten arvojemme ja etujemme vaalimisessa.

Yhdistyneen kuningaskunnan eroa EU:sta saatetaan juhlia jossain päin Yhdistynyttä kuningaskuntaa, mutta kirjoitan teille tänään – tänä symbolisena päivänä – lähettääkseni vahvan solidaarisuuden ja toivon viestin eurooppalaisille ystävillemme ja naapureillemme. Skotlanti toivoo vilpittömästi voivansa palata tasavertaisena jäsenenä Euroopan unionin riveihin.

Skotlannin kansalle olisi erittäin tärkeä tietää, että eurooppalaiset ystävämme osoittavat solidaarisuutta meille tänä aikana.

Jättäkää lamppu palamaan, jotta löydämme takaisin."

Nicola Sturgeon

Skotlannin pääministeri, SNP:n puheenjohtaja

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Miten se menikään? "Kansa on puhunut, pulinat pois!". Turha vollottaa kun on jo pöksyissä! Skotit voisivat tietysti läheä lätkimään Yhdistyneestä kuningaskunnasta mutta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saamme muutaman vuoden päästä skottiviskin takaisin ilman tullimaksuja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Skotlantilaisten yleissivistyksen taso on englantilaisia korkeampi, siksi he eivät ole brexitiä ajaneiden etuoikeutettujen englantilais-miljonäärien höynäytettävissä.Koko brexit on rikkaan eliitin masinoima huijaus, johon keltaisen lehdistön ja "vaihtoehtomedian" aivopesemät äänestäjät lankesivat. Kultapossukerholaiset, kuten Rees-Mogg nimenomaan tienaavat brexitillä. Siksi he ovat brexitä ajaneet, business is business. Kansa maksaa, herrat nauravat matkalla pankkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johnson halusi Britannialle eron EU:sta demokraattiseen äänestykseen vedoten, mutta ei Skotlannille edes äänestystä UK:sta eroamiseksi? Missä on Boriksen logiikka? Ylipäätään outoa, miten EU:n hajoamista huudetaan Amerikasta ja Venäjältä asti. Miksi eivät aloita kotoaan? USA on federaatio, Venäjä on federaatio, mutta EU ei ole federaatio, ja silti kovin punainen vaate molemmille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitavat Britannian imperiumin rippeet olla tässä purkautumassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Skotllanti voi vaatia Britannialta korvausta siitä jos ero EU:sta johtaa kaupankäynnin vähenemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupankäynti ei vähene, pääsevät rikollisuuttakin vähemtämään. Kaupankäynti ei ole todellakaan pääasia, vaan maan sisäiset asiat, esim, kuri ja järjestys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kaupankäynti ei ole todellakaan pääasia, vaan maan sisäiset asiat, esim, kuri ja järjestys."

Britannia ei ole Venäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan Skotlanti itsenäistyy ja palaa EU:hun, mutta ongelmana on että Britannia voi estää kansanäänestyksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvoa antava kansanäänestys ei ole edellytys itsenäisyysjulistukselle. Siihen riittää laaja ja vahva tahto Skotlannin parlamentissa.

Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin kirje osoittaa selkeästi sen, mihin suuntaan Skotlanti nyt lähtee. Toimenpiteitä lienee odotettavissa aika pian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Skotit olkoon britannian mukana. Skotteja ei saa eikä voi eriyttää eu, orjuuteen, se ei toimisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskon, että Skotlanti eroaa UK:sta ja palaa EU:n jäseneksi seuraavan viiden vuoden aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisesta ei ole edes heikkoa signaalia. Ruotsi on viennistä riippuvainen maa, ja ruotsalaiset on fiksuja, ei ne lähde tuhoamaan menestystään. Hallitusmuodolla ei tässä varsinkaan ole merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Britanniasta tule nyt varottava esimerkki EU:lle ja koko muulle maailmalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU, ta ei tarvita kaupankäyntiin. Mihin tuo väitteesi perustuu.? Kerro nyt mihin eu,ta tarvitaan. Ei sitä kaupankäyntiin tarvita, rajat voi olla auki tai kiinni, voi olla sopimuksia tai ei, mutta mihin tarvitaan eu,ta.? Jokainen maaa voi tehdä millaiset sopimukset keskenään haluaa, jokainen maa voi itsenäisenä maana ajaa rikollisuuden pois, suomi ei voi tätä tehdä, mutta jo ensi yönä britannia voi tehdä tämänkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:ta tarvitaan maataloustuotteiden lähimarkkinoihin. Kun tuotanto on samaa kuin Yhdysvaltojen massiivinen talous, ostajia voidaan joutua hakemaan melko kaukaa. Kannattaa muistaa, että EU kyllä pystyy suojaamaan tuotantoaan jäsenmaissa. Boriksen kello alkaa tikittämään puoliltaöin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti. Maat jotka lähtee eu,sta puskee rikollisensa ulos, ne siirtyy näihin naapurimaihin jotka ovat eu,ssa joihin voi mennä kuka vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kokoontuivat päättämään sääntömuutoksesta hautakivi rekvisiittana – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
10:16
Autovaras törmäsi pakomatkan jälkeen poliisiautoon ja loukkaantui Kemissä – piikkimattoa asentamassa olleille poliiseille ei tullut vammoja
9:19
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
9:00
"Setämiesvalmentaja" siisti suutaan ja jätti huulenheiton vapaa-ajalle – Håkan Wahlman on pohtinut paljon, miten valmentaja voi käyttäytyä Tilaajille
8:07
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
46
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
24
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
11
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta
7
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
7
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image