Ulkomaat

Sisäministeri Ohisalon val­tio­sih­tee­ri Parviainen EU:n pa­ko­lais­so­vus­ta: "Mitään sitovaa ei ole päätetty"

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan 14 maata on hyväksynyt Ranskan ja Saksan pohjaehdotuksen vapaaehtoiseksi järjestelyksi. KUVA: KOCA SULEJMANOVIC
Ulkomaat 23.7.2019 14:03
Ilkka Hemmilä

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan 14 EU-maata on päässyt alustavaan sopuun järjestelmästä, jolla maat jakavat vastuun Välimeren siirtolaisista. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan listalla on mukana myös EU:n puheenjohtajamaa Suomi. Sisäministeri Maria Ohisalon valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen sanoo, että varsinaisia päätöksiä ei vielä ole tehty. Listaa mukana olevista maista Parviainen kuvailee ranskalaisten omaksi viestinnäksi.

Yhteensä 14 EU:n jäsenmaata on alustavasti hyväksynyt järjestelmän, jolla maat jakavat vastuun Välimeren siirtolaisista keskenään. Asiasta kertoi Ranskan presidentti Emmanuel Macron maanantai-illalla.

EU-maiden sisäministerit, ulkoministerit tai valtiosihteerit keskustelivat tilapäisestä järjestelystä Pariisissa maanantaina. Aiemmin he käsittelevät asiaa epävirallisessa ministerikokouksessa Helsingissä viime viikolla.

Suunnitelma pohjaa Ranskan ja Saksan yhteiseen ehdotukseen. Sen sisällöstä tai osallisista ei ole kerrottu.

– Tässä vaiheessa 14 jäsenmaata on ilmaissut yhtyvänsä Ranskan ja Saksan ehdotukseen, Macron kertoi toimittajille.

Reutersin Ranskan presidentinkansliasta saamien tietojen mukaan suunnitelman takana ovat Ranska, Saksa, Suomi, Luxemburg, Portugali, Liettua, Kroatia ja Irlanti. Kuudesta muusta maasta ei ole tietoa.

Päätöksiä ei ole tehty

Väliaikaisen solidaarisuusjärjestelmän tarkoituksena on luoda keino auttaa Välimereltä pelastettuja siirtolaisia nopeasti. YK:n pakolaisjärjestön mukaan ainakin 420 ihmistä on kuollut pyrkiessään Välimeren yli Eurooppaan tämän vuoden aikana.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen korostaa, että mitään päätöksiä järjestelmästä ei ole tehty. Osalliset maat ovat toistaiseksi ilmaisseet kiinnostuksensa jatkaa keskusteluja asiasta.

– Suomi on mukana keskusteluissa. Puheenjohtajamaana pyrimme siihen, että saadaan mahdollisimman monta maata vapaaehtoisesti mukaan keskusteluihin, Parviainen sanoo.

– Mitään sitovaa ei ole päätetty. Jatkamme keskustelua.

Hänen mukaansa tavoitteena on, että neuvotteluihin ja lopulliseen päätöksentekoon osallistuisi "riittävä määrä" unionin maita, jotta järjestely saataisiin toimimaan. Parviainen ei kommentoi neuvotteluissa mukana olevia tai siitä pois jättäytyneitä maita.

– Meille ei ole ilmoitettu mitään listaa. Tämä on ollut ranskalaisten omaa viestintää.

Satamiaan siirtolaisaluksilta sulkenut Italia ei osallistunut Pariisin-tapaamiseen. Maanantai-iltapäivällä Italian siirtolaisvastaista linjaa ajanut sisäministeri Matteo Salvini kommentoi Macronin ilmoitusta kirjoittamalla Twitterissä, että Italia "ei ota vastaan käskyjä".

Parviaisen mukaan Italia ja Malta kuitenkin keskustelivat järjestelystä yhdessä Saksan ja Ranskan kanssa Helsingissä viime viikolla.

Poliitikot koolla Maltalla syksyllä?

Pariisissa järjestetty kokous oli Ranskan koolle kutsuma. Parviaisen mukaan asiaa on tarkoitus käsitellä uusissa kokouksissa ja tapaamisissa. Päätöksiä valmiista järjestelmästä ja siihen sitoutumisesta on hänen mukaansa luvassa aikaisintaan syksyllä.

– Ranska ja Saksa ovat viestineet, että alkusyksystä Maltalla pidettäisiin kokous, jossa käsiteltäisiin asiaa poliittisella tasolla.

Parviainen ei osaa arvioida, kuinka pitkällä ehdotuksen työstäminen on mahdolliseen Maltan-kokoukseen mennessä. Väliaikaiseksi tarkoitetun järjestelyn kestosta ei ole myöskään tietoa.

– Monissa Euroopan maissa elokuu on lomakuukausi, mikä saattaa hidastaa asian käsittelyä, Parviainen sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Suoritettujen tutkimusten mukaan Välimeren siirtolaisuus on ammattimaista ihmissalakuljetusta, johon kuuluvat oleellisesti Välimerellä operoivat kansalaisjärjestöjen alukset, joita rahoittaa mm. miljardööri George Soroksen säätiö. Italian viranomaisten mukaan Afrikan mafialla (Nigeriasta) on merkittävä rooli siirtolaisten keskuudessa.
Onko Ohisalo onnistuttu lahjomaan jollakin salatulla menetelmällä, koska hän on suostumassa järjettömään järjestelmään. Ainakin hän on mielestäni moraalisesti korruptoitunut ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä hinku on ottaa kumivenemiehiä ohituskaistalta vastaan, vaikka leireiltä voi ottaa lapsia ja naisia?
Ohisalo voi miettiä sisäministerinä ja lopettaa touhun alkuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jos se on lehdessä sen täytyy olla totta". Ranskan pressa väittää Suomen sitoutuneen ties mihin ja eurooppalaiset SUURET sanomalehdet levittää juttua. Kai se ajattelee että kun näin sanoo isoon ääneen niin pieni ja pelokas Suomi tekee just niin, liian noloa alkaa korjailemaan toisten valheita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja kun Suomi on vielä EU:n puheenjohtajamaa, Ranska ja Saksa panevat Suomen piikkiin laskuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä sitä on taas savottaa meille suomalaisille veronmaksajille, kun päästään pelastamaan maailma oivallisten päättäjiemme ja heidän käskyttäjiensä etuja varjellen. Ei käy kateeksi suomalaisia vähäosaisiakaan kun samalle tukikakulle on tulossa yhden mantereen verran jakajia, jotka vielä saavat erityiskohtelua hengenvaaran vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohisalo tuhoamassa ponnari tiukalla Suomea! Maanpetturuutta voi harrastaa ihan sisäministerinäkin. Idioottimaista toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan näitä tapahtunut aikojen saatossa. Miettikääpä esimerkiksi Amerikan Intiaanien kohtaloa. Sielläkin alkuperäisväestö sai väistyä uuden unelman tieltä kun väkeä lappasi meren yli. Onko oman alueen ja kulttuurin puolustuslinja kotiovi? Minusta sen pitää olla valtakunnan raja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennusteiden mukaan Afrikan väkiluku kasvaa nykyisestä 1,3 miljardista 4,5 miljardiin vuonna 2100. Siinä sitä on EU:lle työmaata. Ja salakuljettajille bisnestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep ja koko kansan mielipide asiaan sivutetaan täysin kun ollaan hankkimassa lisää pummeja Suomeen. Tulkaa tänne vaan kun täällä ei tarvitse tehdä yhtään mitään ja tukiaiset vain juoksee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
11:31
Poliisi aloittaa keskiviikkoaamuna 24 tunnin mittaisen automaattivalvonnan – käytössä erityisesti kamera-autoja
57
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
45
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
20
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
17
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"
16
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
15
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
12
IS: Rinne odottaa julkisen nokittelun hallituspuolueiden välillä loppuvan kuukauden sisällä –  "Pari sellaista asia­kokonaisuutta, joissa on jännitteitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image