Ulkomaat

Sisäministeri Ohisalon val­tio­sih­tee­ri Parviainen EU:n pa­ko­lais­so­vus­ta: "Mitään sitovaa ei ole päätetty"

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan 14 maata on hyväksynyt Ranskan ja Saksan pohjaehdotuksen vapaaehtoiseksi järjestelyksi. KUVA: KOCA SULEJMANOVIC
Ulkomaat 23.7.2019 14:03
Ilkka Hemmilä

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan 14 EU-maata on päässyt alustavaan sopuun järjestelmästä, jolla maat jakavat vastuun Välimeren siirtolaisista. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan listalla on mukana myös EU:n puheenjohtajamaa Suomi. Sisäministeri Maria Ohisalon valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen sanoo, että varsinaisia päätöksiä ei vielä ole tehty. Listaa mukana olevista maista Parviainen kuvailee ranskalaisten omaksi viestinnäksi.

Yhteensä 14 EU:n jäsenmaata on alustavasti hyväksynyt järjestelmän, jolla maat jakavat vastuun Välimeren siirtolaisista keskenään. Asiasta kertoi Ranskan presidentti Emmanuel Macron maanantai-illalla.

EU-maiden sisäministerit, ulkoministerit tai valtiosihteerit keskustelivat tilapäisestä järjestelystä Pariisissa maanantaina. Aiemmin he käsittelevät asiaa epävirallisessa ministerikokouksessa Helsingissä viime viikolla.

Suunnitelma pohjaa Ranskan ja Saksan yhteiseen ehdotukseen. Sen sisällöstä tai osallisista ei ole kerrottu.

– Tässä vaiheessa 14 jäsenmaata on ilmaissut yhtyvänsä Ranskan ja Saksan ehdotukseen, Macron kertoi toimittajille.

Reutersin Ranskan presidentinkansliasta saamien tietojen mukaan suunnitelman takana ovat Ranska, Saksa, Suomi, Luxemburg, Portugali, Liettua, Kroatia ja Irlanti. Kuudesta muusta maasta ei ole tietoa.

Päätöksiä ei ole tehty

Väliaikaisen solidaarisuusjärjestelmän tarkoituksena on luoda keino auttaa Välimereltä pelastettuja siirtolaisia nopeasti. YK:n pakolaisjärjestön mukaan ainakin 420 ihmistä on kuollut pyrkiessään Välimeren yli Eurooppaan tämän vuoden aikana.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen korostaa, että mitään päätöksiä järjestelmästä ei ole tehty. Osalliset maat ovat toistaiseksi ilmaisseet kiinnostuksensa jatkaa keskusteluja asiasta.

– Suomi on mukana keskusteluissa. Puheenjohtajamaana pyrimme siihen, että saadaan mahdollisimman monta maata vapaaehtoisesti mukaan keskusteluihin, Parviainen sanoo.

– Mitään sitovaa ei ole päätetty. Jatkamme keskustelua.

Hänen mukaansa tavoitteena on, että neuvotteluihin ja lopulliseen päätöksentekoon osallistuisi "riittävä määrä" unionin maita, jotta järjestely saataisiin toimimaan. Parviainen ei kommentoi neuvotteluissa mukana olevia tai siitä pois jättäytyneitä maita.

– Meille ei ole ilmoitettu mitään listaa. Tämä on ollut ranskalaisten omaa viestintää.

Satamiaan siirtolaisaluksilta sulkenut Italia ei osallistunut Pariisin-tapaamiseen. Maanantai-iltapäivällä Italian siirtolaisvastaista linjaa ajanut sisäministeri Matteo Salvini kommentoi Macronin ilmoitusta kirjoittamalla Twitterissä, että Italia "ei ota vastaan käskyjä".

Parviaisen mukaan Italia ja Malta kuitenkin keskustelivat järjestelystä yhdessä Saksan ja Ranskan kanssa Helsingissä viime viikolla.

Poliitikot koolla Maltalla syksyllä?

Pariisissa järjestetty kokous oli Ranskan koolle kutsuma. Parviaisen mukaan asiaa on tarkoitus käsitellä uusissa kokouksissa ja tapaamisissa. Päätöksiä valmiista järjestelmästä ja siihen sitoutumisesta on hänen mukaansa luvassa aikaisintaan syksyllä.

– Ranska ja Saksa ovat viestineet, että alkusyksystä Maltalla pidettäisiin kokous, jossa käsiteltäisiin asiaa poliittisella tasolla.

Parviainen ei osaa arvioida, kuinka pitkällä ehdotuksen työstäminen on mahdolliseen Maltan-kokoukseen mennessä. Väliaikaiseksi tarkoitetun järjestelyn kestosta ei ole myöskään tietoa.

– Monissa Euroopan maissa elokuu on lomakuukausi, mikä saattaa hidastaa asian käsittelyä, Parviainen sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Suoritettujen tutkimusten mukaan Välimeren siirtolaisuus on ammattimaista ihmissalakuljetusta, johon kuuluvat oleellisesti Välimerellä operoivat kansalaisjärjestöjen alukset, joita rahoittaa mm. miljardööri George Soroksen säätiö. Italian viranomaisten mukaan Afrikan mafialla (Nigeriasta) on merkittävä rooli siirtolaisten keskuudessa.
Onko Ohisalo onnistuttu lahjomaan jollakin salatulla menetelmällä, koska hän on suostumassa järjettömään järjestelmään. Ainakin hän on mielestäni moraalisesti korruptoitunut ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä hinku on ottaa kumivenemiehiä ohituskaistalta vastaan, vaikka leireiltä voi ottaa lapsia ja naisia?
Ohisalo voi miettiä sisäministerinä ja lopettaa touhun alkuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jos se on lehdessä sen täytyy olla totta". Ranskan pressa väittää Suomen sitoutuneen ties mihin ja eurooppalaiset SUURET sanomalehdet levittää juttua. Kai se ajattelee että kun näin sanoo isoon ääneen niin pieni ja pelokas Suomi tekee just niin, liian noloa alkaa korjailemaan toisten valheita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja kun Suomi on vielä EU:n puheenjohtajamaa, Ranska ja Saksa panevat Suomen piikkiin laskuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä sitä on taas savottaa meille suomalaisille veronmaksajille, kun päästään pelastamaan maailma oivallisten päättäjiemme ja heidän käskyttäjiensä etuja varjellen. Ei käy kateeksi suomalaisia vähäosaisiakaan kun samalle tukikakulle on tulossa yhden mantereen verran jakajia, jotka vielä saavat erityiskohtelua hengenvaaran vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohisalo tuhoamassa ponnari tiukalla Suomea! Maanpetturuutta voi harrastaa ihan sisäministerinäkin. Idioottimaista toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan näitä tapahtunut aikojen saatossa. Miettikääpä esimerkiksi Amerikan Intiaanien kohtaloa. Sielläkin alkuperäisväestö sai väistyä uuden unelman tieltä kun väkeä lappasi meren yli. Onko oman alueen ja kulttuurin puolustuslinja kotiovi? Minusta sen pitää olla valtakunnan raja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennusteiden mukaan Afrikan väkiluku kasvaa nykyisestä 1,3 miljardista 4,5 miljardiin vuonna 2100. Siinä sitä on EU:lle työmaata. Ja salakuljettajille bisnestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep ja koko kansan mielipide asiaan sivutetaan täysin kun ollaan hankkimassa lisää pummeja Suomeen. Tulkaa tänne vaan kun täällä ei tarvitse tehdä yhtään mitään ja tukiaiset vain juoksee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
84
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
60
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
36
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image