Ulkomaat

Saksan katoliset papit hy­väk­si­käyt­tä­neet tuhansia lapsia, määrät voivat olla suurempiakin

Ulkomaat 12.9.2018 17:22 | Päivitetty 12.9.2018 18:07
STT

Yli 3 600 lasta on joutunut katolisten pappien hyväksikäyttämiksi Saksassa toisen maailmansodan jälkeen, kertoo Saksan piispainkokouksen määräämä tutkimus.

Kardinaali Reinhard Marxin määräämä tutkimus oli tarkoitus julkaista vasta parin viikon päästä, mutta useat saksalaismediat ovat jo kertoneet sen tuloksia.

Tutkimuksen mukaan vuosina 1946-2014 lapsia hyväksikäyttäneitä pappeja oli kaikkiaan 1 670 ja uhreja 3 677. Valtaosa uhreista oli poikia ja yli puolet uhreista alle 14-vuotiaita hyväksikäyttöhetkellä.

Tutkimuksessa käytiin läpi 38 000 dokumenttia 27 hiippakunnassa.

Tutkimuksessa kuitenkin huomautetaan, että todistusaineistoa hyväksikäytöstä on väärennetty ja tuhottu, joten määrät voivat olla suurempiakin.

- Olemme tyrmistyneitä ja häpeissämme tuloksesta, kommentoi piispa Stephan Ackermann piispainkokouksen puolesta.

Pappeja siirreltiin, ei rankaistu

Saksan tutkimus on jälleen uusi isku katolisen kirkon maineelle, joka on kärsinyt pahasti useista aiemmista vastaavista tapauksista eri puolilla maailmaa.

Myös kirkon toimintaan ollut Saksassa samanlaista kuin muuallakin: hyväksikäytöstä kiinni jääneet papit on siirretty uusiin tehtäviin toiselle paikkakunnalle, eikä heidän rikoksistaan ole kerrottu uudelle yhteisölle.

Vain noin kolmasosa hyväksikäyttäjäpapeista joutui kirkon sisäisten kurinpitotoimien kohteiksi, ja valtaosa heistäkin pääsi pälkähästä minimirangaistuksilla. Siviilituomioistuimiin rikokset päätyivät vain niissä tapauksissa, kun uhrit tai heidän perheensä haastoivat papin oikeuteen.

MAINOS

Kommentoi

Palaan toistuvasti kanadalaisen pastori pastori Kevin Annettin aloittamiin tutkimuksiin katolisen kirkon tekemistä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Kotimainen media ei vain jostakin syystä halua raportoida Annettin tutkimustuloksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nostetaan kissa pöydälle. Herättäisin kysymyksen selibaatin järkevyydestä. Ihminen on seksuaalinen olento. Jos normaali seksuaalisuus tukahdutetaan esim. elinikäisellä vaatimuksella selibaatista, niin onhan se vissi ja varma, että se purkautuu sitten jollakin toisella tavalla. Valitettavasti usein hyvin epäterveellä tavalla. Samanlaisia tapauksia liittyy moneen kulttuuriin, uskontoon, kulttiin tai ideologiaan, jossa aikusen seksuaalisuutta rajoitetaan. Jälki on rumaa. Vielä rumempaa se on kun nämä seksuaalitukahdetut ovat rooleissa, joissa viettävät paljon aikaa lasten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös näille kaikille papeille tulisi heti antaa kenkää tehtävästään välittömästi heti huomen aamuna?

Nämä "namusedät" ovat sentään tehneetkin jotain pahuuksia eikä vain lausuneet yhden tuhman sanan, kuten Moilanen Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma onkin siinä, että namusetiä on niin paljon ja kaikissa kerroksissa. Rakenteelliseen ongelmaan on hankala puuttua sisältä päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä kyllä katolisten papien joukkoon on joka paikassa hakeutunut näitä sairaita yksilöitä - yllättävän paljon.
Täysin anteeksiantamatonta on se että ko kirkko on koko maailmassa suojellut ja auttanut ko rikollisia pakenemaan lain edellyttämiä toimenpiteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin katolinen kirkko kielletää? Käsittämätöntä että kyseinen toiminta saa jatkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei katolista kirkkoa tarvitse kieltää vaan näiden homopappien osallistuminen kirkon toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vuonna uutisoitiin (joku suomalainenkin sanomalehti ihan pikku-uutisella) Vatikaanissa tapahtuneesta poliisin rynnäköstä kerrostaloasuntoon. Siellä oli paavista seuraavat viertämässä homppelijuhlia, josta kuului sellainen älämölö, etä naapurit soittivat poliisit. Uutisen mukaan nuorimmat olivat jo 18, joten eipä siitä sen enempää tullut.paikalla kun ei ollut lapsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

125
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
91
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
36
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
33
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
32
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image