Ulkomaat

Saksan katoliset papit hy­väk­si­käyt­tä­neet tuhansia lapsia, määrät voivat olla suurempiakin

Ulkomaat 12.9.2018 17:22 | Päivitetty 12.9.2018 18:07
STT

Yli 3 600 lasta on joutunut katolisten pappien hyväksikäyttämiksi Saksassa toisen maailmansodan jälkeen, kertoo Saksan piispainkokouksen määräämä tutkimus.

Kardinaali Reinhard Marxin määräämä tutkimus oli tarkoitus julkaista vasta parin viikon päästä, mutta useat saksalaismediat ovat jo kertoneet sen tuloksia.

Tutkimuksen mukaan vuosina 1946-2014 lapsia hyväksikäyttäneitä pappeja oli kaikkiaan 1 670 ja uhreja 3 677. Valtaosa uhreista oli poikia ja yli puolet uhreista alle 14-vuotiaita hyväksikäyttöhetkellä.

Tutkimuksessa käytiin läpi 38 000 dokumenttia 27 hiippakunnassa.

Tutkimuksessa kuitenkin huomautetaan, että todistusaineistoa hyväksikäytöstä on väärennetty ja tuhottu, joten määrät voivat olla suurempiakin.

- Olemme tyrmistyneitä ja häpeissämme tuloksesta, kommentoi piispa Stephan Ackermann piispainkokouksen puolesta.

Pappeja siirreltiin, ei rankaistu

Saksan tutkimus on jälleen uusi isku katolisen kirkon maineelle, joka on kärsinyt pahasti useista aiemmista vastaavista tapauksista eri puolilla maailmaa.

Myös kirkon toimintaan ollut Saksassa samanlaista kuin muuallakin: hyväksikäytöstä kiinni jääneet papit on siirretty uusiin tehtäviin toiselle paikkakunnalle, eikä heidän rikoksistaan ole kerrottu uudelle yhteisölle.

Vain noin kolmasosa hyväksikäyttäjäpapeista joutui kirkon sisäisten kurinpitotoimien kohteiksi, ja valtaosa heistäkin pääsi pälkähästä minimirangaistuksilla. Siviilituomioistuimiin rikokset päätyivät vain niissä tapauksissa, kun uhrit tai heidän perheensä haastoivat papin oikeuteen.

MAINOS

Kommentoi

Palaan toistuvasti kanadalaisen pastori pastori Kevin Annettin aloittamiin tutkimuksiin katolisen kirkon tekemistä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Kotimainen media ei vain jostakin syystä halua raportoida Annettin tutkimustuloksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nostetaan kissa pöydälle. Herättäisin kysymyksen selibaatin järkevyydestä. Ihminen on seksuaalinen olento. Jos normaali seksuaalisuus tukahdutetaan esim. elinikäisellä vaatimuksella selibaatista, niin onhan se vissi ja varma, että se purkautuu sitten jollakin toisella tavalla. Valitettavasti usein hyvin epäterveellä tavalla. Samanlaisia tapauksia liittyy moneen kulttuuriin, uskontoon, kulttiin tai ideologiaan, jossa aikusen seksuaalisuutta rajoitetaan. Jälki on rumaa. Vielä rumempaa se on kun nämä seksuaalitukahdetut ovat rooleissa, joissa viettävät paljon aikaa lasten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös näille kaikille papeille tulisi heti antaa kenkää tehtävästään välittömästi heti huomen aamuna?

Nämä "namusedät" ovat sentään tehneetkin jotain pahuuksia eikä vain lausuneet yhden tuhman sanan, kuten Moilanen Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma onkin siinä, että namusetiä on niin paljon ja kaikissa kerroksissa. Rakenteelliseen ongelmaan on hankala puuttua sisältä päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä kyllä katolisten papien joukkoon on joka paikassa hakeutunut näitä sairaita yksilöitä - yllättävän paljon.
Täysin anteeksiantamatonta on se että ko kirkko on koko maailmassa suojellut ja auttanut ko rikollisia pakenemaan lain edellyttämiä toimenpiteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin katolinen kirkko kielletää? Käsittämätöntä että kyseinen toiminta saa jatkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei katolista kirkkoa tarvitse kieltää vaan näiden homopappien osallistuminen kirkon toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vuonna uutisoitiin (joku suomalainenkin sanomalehti ihan pikku-uutisella) Vatikaanissa tapahtuneesta poliisin rynnäköstä kerrostaloasuntoon. Siellä oli paavista seuraavat viertämässä homppelijuhlia, josta kuului sellainen älämölö, etä naapurit soittivat poliisit. Uutisen mukaan nuorimmat olivat jo 18, joten eipä siitä sen enempää tullut.paikalla kun ei ollut lapsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

151 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image