Ulkomaat

Populistit lyövät kapuloita Euroopan unionin päätöksenteon rattaisiin – ja taustalla häärää Venäjä

Eurooppa ja Euroopan unioni tuntuvat nyt repeilevän ja rakoilevan joka suuntaan.
Ulkomaat 6.5.2019 7:00
Ilari Tapio

Kansallismielisten taktiikkana on hidastaa unionin toimintaa ja jarruttaa lainsäädäntöä. Sen jälkeen kansalaisille voidaan osoittaa: "Katsokaa nyt, miten tehoton ja toimintakyvytön järjestelmä on."

Kansallismieliset ja maahanmuuttovastaiset oikeistopopulistit ovat tulevien eurovaalien voittajia. Se on varmaa.

Epävarmaa sen sijaan on, pystyvätkö ne vaalien jälkeen muodostamaan yhtenäisen ryhmän europarlamenttiin. Nyt populistit toimivat hajallaan useassa enemmän tai vähemmän pienessä ryhmässä.

Yhteisrintama olisi vaalivoittojen lunastamisen ja vallan vahvistamisen kannalta järkevää. Ryhmällä saattaisi olla lähes kolmannes parlamentin paikoista.

– Yhtenäisyys toteutuu todennäköisesti helpommin sillä eurokriittisellä akselilla, joka ei edusta ihan laitaoikeistoa, arvelee Eurooppa-tutkimuksen erikoistutkija Kimmo Elo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

– Sen sijaan kansallisia näkemyksiä voimakkaasti korostavalla ja selkeästi EU-vastaisella reunalla yhdessä ryhmässä toiminen voi olla vaikeaa.

Lähtevätkö pienet ison Italian kelkkaan?

Ongelmia aiheuttavat jo henkilökysymykset. Joukossa on siinä määrin äkkivääriä ja näkemyksissään ehdottomia persoonia, että pelkästään yhteinen illanvietto voi päättyä ilmiriitaan.

Yhteistä ryhmää on ajanut erityisesti Italian sisäministeri Matteo Silvani itävaltalaisine ja puolalaisine kumppaneineen. Kimmo Elon mielestä niiden tavoitteet ovat kuitenkin osin ristiriitaisia.

– Epäselvää on myös, kenen johdolla EU-politiikkaa tällaisessa ryhmässä tehtäisiin.

– Italiassa ja Puolassa populisteille ennustetaan isoa äänisaalista, kun taas joissakin muissa maissa kyse on vain muutamista paikoista. Ei ole ollenkaan varmaa, haluavatko pienet hypätä ison Italian kelkkaan.

Alkuvuodesta tehdyn kyselyn mukaan Italian populistipuolueista Lega saisi peräti 29 ja Viiden tähden liike 24 europarlamenttipaikkaa. Yhteensä ne kaappaisivat yli puolet Italian äänistä.

Sen sijaan esimerkiksi Suomessa perussuomalaisille ennustetaan yhtä tai kahta ja Ruotsissa ruotsidemokraateille noin viittä paikkaa.

Myös muut tiivistävät rivejään

Oikeistopopulistien päätaktiikaksi Kimmo Elo arvelee hiekan viskomista unionin rattaisiin. Populistit voivat hidastaa päätöksentekoa ja jarruttaa lainsäädäntöä.

– Sen jälkeen ne pystyvät osoittamaan kansalaisille: "Katsokaa nyt, näin tehoton ja toimintakyvytön EU on."

– Kunnollisen yhteisagendan muodostaminen on hankalampaa. Kenties sellainen syntyy joskus myöhemmin.

Elon mukaan asetelma on omiaan tiivistämään myös europarlamentin perinteisten EU-myönteisten ryhmien rivejä.

– Sinne muodostuu ainakin ennennäkemättömiä koalitioita. Sellainen nähdään jo komission puheenjohtajan valinnassa, joka vaatii parlamentin enemmistön.

Venäjä haluaa hajottaa ja hallita

Taustalla touhuaa Venäjä. Ääriliikkeiden ja EU-vastaisten voimien nousu on juuri sitä, mitä Venäjä on halunnut – eikä vain halunnut.

Kreml tekee kaiken aikaa aktiivisesti töitä lisätäkseen jäsenmaiden kansalaisten euroskeptisyyttä, heikentääkseen luottamusta ja aiheuttaakseen ristiriitoja sekä kaaosta. Suoraa rahoitustakin Venäjä on tarjonnut muun muassa Vaihtoehto Saksalle -puolueelle (AfD).

Venäläistä disinformaatiota työkseen seuraava EU-viranhaltija muistuttaa myös itänaapurin manööveristä passivoida euromaiden massaäänestäjäjoukkoa. Teemana on: "Ei kannata äänestää, koko se systeemi on korruptoitunut."

Eurovaalit pidetään sunnuntaina 26. toukokuuta. Ennakkoon voi äänestää keskiviikosta tiistaihin 15.–21. toukokuuta. Ulkomailla ennakkoäänestys päättyy jo lauantaina 18. toukokuuta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (85)

Kiitos! Itsellä oli hieman sellainen harhainen kuva, että unioni itse olisi joskus omalla toiminnallaan osoittanut, että unioni on tehoton ja toimintakyvytön, ja järkyttävän kallis.

Onneksi tämä artikkeli oikaisi harhaluuloni ja voin nyt luottaa siihen, että kaikki hyvä tulee unionista ja Jumalasta ja mikäli muulta näyttää, niin se on vain Venähän, paholaisen ja populistien aiheuttamaa hämmennystä tai niiden jakamaa disinformaatiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai Venäjän syy nyt on että kurkku on väärä?
Ja tsunamin tulo tänne tietenkin myös!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on eu joka itse on asiansa sössinyt, tässä nyt on turha mitään oikeisto sitä Venäjä tätä itkuja itkeä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populistit kyllä, Venäjä ei. Kyllä se on EU:n ihan omaa saamattomuutta että populistit nousevat ympäri Eurooppaa. Turha siitä on muita syytellä kun itse sössii aivan kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin EU:n päätöksenteko on elitististä ja päätöksenteon koneisto pöhöttynyt. Mutta jostakin kuulin, että siellä missä Saksan AfD:n kannatus on suurinta, siellä on myös laajin venäläisvähemmistö väestössä, siis sellaisissa kaupungeissa. Kyllä se vain saattaa varsin veli venäläinen olla hajottamassa EU:ta. Toki se suurvalloille passais kun yksi talousalue olisi vähemmän kilpailemassa markkinoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos ei EU:n Suomelle tuomia etuja huomaa, niin edes silmälääkäri ei voi auttaa. Sanotaan selkeästi: Suomi elää viennistä ja EU on maailman suurin sisämarkkina, jonne suomalaisilla tuotteilla on vapaa pääsy. EU on myös neuvotellut jäsenilleen kauppasopimuksia ympäri maailmaa vääntövoimalla, jollaisesta yksinäinen Suomineito ei voisi edes unta nähdä. Brexit-sekoilu ( jossa siinäkin Venäjällä on sormensa pelissä) on paljastanut sen, ettei edes Britannian kokoinen maa pärjää yksin. EU on Suomen kaltaiselle pienelle viennistä elävälle maalle välttämättömyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtä huono on näkö jos ei EU:n haitoista ole havaintoa. Turvallisuus ympäri Eurooppaa on heikentynyt selvästi sen jälkeen kun entisten kansallisvaltioiden tapoja on ruvettu murskaamaan massamaahanmuutolla. Varsinkin sellaisista maista joiden kulttuuri sopii mahdollisimman huonosti yhteen länsimaisen ajattelun kanssa.

Suomessa on ihmeellisesti ajateltu että kun muualta tuleva pistetään kotoutuskoulutukseen hänen pään sisältö saadaan nopeasti korvattua länsimaisella. Kun nyt useampi vuosi asiaa on kokeiltu on huomattu että monilla Euroopan ulkoa tulleilla ei ole mitään aikomusta vaihtaa aiemmista ajatuksistaan länsiasenteisiin. Kun vielä tämä eräs uskonto virallisessa opissaan pitää länsimaista elämänmenoa vääräuskoisten touhuna joka pitää korvata heidän oppinsa mukaisella yhteiskunnallaan - pulassa ollaan. Tämä on nähty Ruotsissa, Ranskassa ja monessa muussa EU-maassa. Kannattaisi ennemmin ottaa ihmisiä jotka asenteiltaan soveltuvat länsimaihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen täysin samaa mieltä PRO PATRIAn kanssa. Talous se tärkein on. Vienti vetää EU alueelle ilman esteitä ja tulleja. On töitä ja tulevaisuus. Liiallinen maahanmuutto on yksi ongelma joka on taatusti ratkaistavissa. Kuten muutkin ongelmat. Turvallisuus on hallinnassa. Tänne EU:n alueelle ei kukaan hyökkää. Toisin olisi mikäli olisimme pieniä yksinäisiä valtioita. Kävisi kuten Ukrainalle jne on käynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Foliohattuja kireämmälle nyt, kyllä taustalla on ihan jotain muuta kun Venäjä ja sen mitkään yritykset. Kyseessä on lähinnä täysin holtiton Euroopan täyttäminen kehitysmaalaisilla joka tarkoittaa että tämänhetkinen EU:n valtakoneisto on korppuptoitu tekemään tämä Euroopan tuhoaminen. Kostonhimoinen Soros on yksi kenen miljardi varoista tätä invaasiota rahoitetaan, vai miksi hänellä on jo moneen maahan tulokielto/pidätysmääräys tavattaessa. Unkari kielsi kaikki Soroksen toimalueeseen kuuluvat järjestöt ja kriminalisoi ne, näin pitäisi toimia kaikkialla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

´
EU vastaiset populistit, jotka sabotoivat yhteistä toimintaa heikentäen siten Eurooppaa ovat (maan-) pettureita.

Auttavat ja tukevat mielummin Venäjää kuin tekevät kiinteää yhteistyötä Euroopan länsimaiden kesken yhdessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se "yhteistyö" on paremminkin sanelua pienille maille, kuten Suomelle. Itsenäisyytemme on Eu jo vienyt. Mutta kummallista, että näitä Eu uskovaisia riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se kummaa ole. Ei se sanelua ole. Itsenäisyys on harhaa. Pieni maa on aina jonkun isomman vallan vaikutuspiirissä. Emme halua Venäjän oligarkkien vallan alle. Haluamme olla osa länttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan alueella on aina muutettu ristiin rastiin, eikä maahanmuutto ole ollut kenellekään ongelma eikä siitä ole noustu barrikaadeille. "Maahanmuutosta" tulee ongelma, silloin kun yhdelle alueella alkaa valua miljoonittain nuoria kielitaidottomia ja ammattitaidottomia miehiä suoraan sosiaalitukien varaan. Onko ihme, jos kantaväestöllä menee omiin poliitikkoihin ja EU-johtoon usko, luottamus ja kunnioitus. Tolkun ihmiset tajuavat, että nyky EU:n johto ei ole tehtäviensä tasalla. Ihmiset haluavat muutosta ja sitä ei nykyinen EU-johto pysty tarjoamaan. He ovat rikkoneet systeemin, annetaan jonkun osaavamman korjata se tai annetaan koko korttitalon romahtaa ja palataan ETA:n eli Euroopan Talousalueen pariin ja annetaan jokaisen maan hoitaa omat asiansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehottomuuden ja toimintakyvyttömyyden osoittamiseen ei tarvitse odottaa yhtään - esimerkkejä riittää. Kesä/talviaikaa pohditaan niin kuin kaikkea muutakin nippeliä ja kokoustetaan vain jonkin arvovallan vuoksi usealla paikkakunnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaat markkinat ne on taanneet leivän ja toimeentulon sinunkin pöytään. Tehokkaasti on tullut. Ja valinnanvaraa riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietysti huonoa lainsäädäntöä ja liittovaltiokehitystä pitää pyrkiä estämään parlamentaarisin keinoin. Ei kaikkien tarvitse olla samaa mieltä, se on demokratian perusidea. Ääni lähtee kansallismielisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen "kansallismielisyys" on lähinnä syrjäytymistä. Siihen sairastuu lähinnä kehittyvän yhteiskunnan rattailta pudonneet ja siitä katkeroituneet. Suomen itsenäisyyden alkuaikoina sama ilmiö näkyi myös monin tavoin, mm. "korpikommunismina". Kun kansallismielisyys oli pääideologia ymmärrettävistä syistä, niin vastustus oli "kansainvälisyysmielistä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (85)

Uutisvirta

9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
7:39
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image