Ulkomaat

Pohjoinen napajää on jäämässä taas en­nä­tys­pie­nek­si – syy on ihmisen aiheuttamassa il­mas­ton­muu­tok­ses­sa

Arktista merijäätä Kanadan pohjoispuolella. Arkistokuva.
Ulkomaat 4.3.2018 18:37
Henripekka Kallio

Pohjoinen napajää saattaa jäädä tänä talvena pienemmäksi kuin koskaan satelliittimittausten historian aikana.

Arktisen merijään laajuus on yleensä suurimmillaan maaliskuun alkupuolella.

Yhdysvaltalaisen NSIDC-tutkimuslaitoksen mittaustulosten mukaan jään laajuus on ollut ennätysalhainen jo viikkokausia. Napajään keskimääräinen laajuus jäi jo tammikuussa alhaisemmaksi kuin edellisenä ennätysvuonna, joka oli viime vuosi.

Myös japanilaisen NIPR-tutkimuslaitoksen tiedot kertovat, että napajää uhkaa jäädä pienemmäksi kuin koskaan.

Jään laajuus saattaa vielä sääoloista riippuen kasvaa lähipäivinä tai viikkoina, mutta todennäköisyyttä uudelle pienuusennätykselle lisää se, että viime päivinä pohjoisnavalla on mitattu poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja.

Pohjoinen napajää vähenee trendinomaisesti ihmisen kiihdyttämän ilmastonmuutoksen johdosta.

Dramaattisimmin tilanteen ennustetaan muuttuvan kesäisin, jolloin napajään laajuus on pienimmillään. Tutkijat ovat arvioineet, että pohjoinen merijää saattaa sulaa kesäaikaan kokonaan pois 2030- tai 2040-luvulla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (96)

Napajää heijastaa auringonsäteilyä takaisin avaruuteen joten lämpenemistä ei tapahtu niin paljoa. Kun napajää sulaa kokonaan niin silloin avoin meri sitoo tehokkaammin auringonsäteilyä ja lämpeneminen vain kiihtyy.

Arvata vain saattaa mitä silloin tapahtuu. Arvaisin että saharan kuuman ja kuivan alue siirtyy etelä-eurooppaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meistä jokainen pystyy vaikuttamaan tähän asiaan jos vain haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halun poistaminen olisi järkevintä. Ihmisiä on liikaa. Tämä liittyy saastumiseen, ilmastonmuutokseen ei ihminen juurikaan vaikuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutokseen liittyen, miksi prekessiosta ei puhuta mitään?

Ja sitten keskilämpötilamittauksista

Maapallolla ei ole tähän päivään mennessä valmistettu sellaista määrää jäljitettävästi kalibroituja mittalaitteita että maapallon keskilämpötila voitaisiin määrittää edes 10 asteen tarkkuudella. Mikä on Mount Everestin keskilämpötila? Missä ovat vuoren reunat ja kuinka syvälle se ulottuu?

Suurin osa ihmiskunnasta ei pysty mittaustuloksista laskemaan edes päivittäisessä käytössä toimivan jääkaappinsa keskilämpötilaa (lämpötilat eri pisteistä hyllyillä, rungosta, eristeistä, kompressorista, pyöristä jne ja niiden keskiarvo jotenkin painotettuna, miten).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Absoluuttista lämpötilaa ei määritelläkään vaan suhteellista - lämpötilan anomaliaa.

Pistemittauksissa mittausaseman lämpötiloja on mitattu pitemmän aikaa ja mittausarvoista voidaan laskea keskiarvo. Uusia mittauksia verrataan sitten tähän keskiarvoon. Muutoksen suuruus merkitsee, ei mittarin absoluuttinen lukema.

Esimerkiksi helmikuulle voidaan laskea kuukauden lämpötilalukemien keskiarvo ja edelleen 30 viimeisimmän vuoden helmikuiden keskiarvolukemien keskiarvo. Tätä vertailulukemaa voidaan sitten verrata viimeisimpään helmikuun keskiarvolukemaan. Ero 30 vuoden keskiarvoon on helmikuun lämpötila-anomalia. Tässä siis tarkastellaan vain muutosta aiempaan.

Viimeisin mitattu koko maapallon helmikuun lämpötila-anomalia oli +0,20 astetta verrattuna 30 vuoden keskiarvoon. Aika vakaa sanoisin. Ei oikein voi väittää ilmaston lämpenevän vaarallisesti.

Ongelmana näissä mittauksissa ei olekaan lämpötilamittarien epätarkkuus tai niiden vakaus, vaan se, että raakadataa käsitellään niin monimutkaisilla algoritmeilla, että niistä ei ota selvää erkkikään. Jo nyt näyttää ilmeiseltä, että ilmastonmuutoksen uhka ei ole varsinaisissa mittauksissa vaan näissä algoritmeissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusteluissa olisi syytä puhua maapallon pinnan tai pintailman lämpötilasta. Keskenään vertailukelpoisia, samanlaisia mittausasemia ei vain ole tarpeeksi tasaisena verkostona jotta mittaustuloksista voisi edes yrittää ennustaa yhtään mitään, tuohan tulee todistetuksi jo parin päivän sääennusteissakin.

Maapallon keskilämpötilaa ei tunneta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, että maapallon keskilämpötilaa ei tunneta, on aina tiedostettu. Siksi kaikissa lämpötilakäyrissä puhutaankin lämpötila-anomaliasta.

Ongelma on todellisuudessa kuitenkin siinä, että eri tutkimuslaitokset esittävät erilaisia käyriä. Suomessa esitetään aina yleensä NASAn käyrää, joka poikkeaa muista siten, että siinä lämpenemistä esiintyy kaikkein eniten.

Yksikään mittauskäyrä ei ole uskottava esitys ilmaston lämpenemisestä juurikin siksi, että ne kaikki ovat erilaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mittaustuloksista saadut trendit kertovat vain menneisyydestä, eikä niistä voi tieteellisesti päätellä tulevaisuuden lämpötiloja koska maapallo ei ole rakenteeltaan stabiili, muuttujia on aivan liikaa. Esimerkkinä voisi vertailukohdaksi ottaa lapissa yhteiskäytössä olevan henkilöauton matkustamon lämpötilan ja hiilidioksidipitoisuuden mittauksen, josta yksinkertainen tutkimus osoittaisi että kohonneet lämpötilat johtuvat ajanjaksolla t hiilidioksidin määrän noususta ja edeltävästä ajanjaksosta k vertailulämpötilat olisi laskettu porojen määristä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kysymys muuttujien määrästä, vaan siitä että järjestelmä on kaoottinen.

Kaoottisen järjestelmän käyttäytymistä ei voi ennustaa mallintamalla kuin vain lyhyen ajanjakson. Ns. ilmastomallit ovat hyödyttömiä pitkän aikavälin ennustamiseen. Tämän ilmastotieteilijät kyllä tietävät kun ovat matematiikkaa joutuneet paljonkin opiskelemaan. Totuus kuitenkin yritetään pimittää.

Naurunalaiseksi joutunutta "Hockey stick" (jääkiekkomaila) mallia yritettiin kaupata juuri siksi, että tiedettiin ilmastomallien perusongelma. Idea tässä yritelmässä oli se, että jos voitaisiin osoittaa, että ilmasto on ollut stabiili (mailan varsi) ja sitten alkanut nopeasti lämmetä (mailan lapa), niin kaoottisen järjestelmän mallinnusongelma voitaisiin sivuttaa. Kun ilmasto on kuitenkin aiemminkin vaihdellut samaan tapaan kuin nykyisin, niin jääkiekkomailaa käyristä ei ole voitu rekonstruoida muuten kuin tietoisesti väärentämällä. Paljastetut sähköpostit ("CRU Climategate") tämän tietoisen huijausyrityksen paljastivat.

Viime aikoina ihmisen aiheuttamaa ilmaston lämpenemistä yritetään markkinoida tunteisiin vetoamalla, jääkarhuilla, koralleilla ja söpöillä eläimillä. Kestävää tieteellistä pohjaa teorialle ei ole löytynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaoottisuus on peruja muuttujien äärettömyyttä lähestyvästä määrästä, puhumme samaa asiaa, minä mittaajien ja mittalaitteiden ja niiden jäljitettävyyden ylläpitäjän sekä mittauksen laadun ja tulosten analysoinnin näkökulmasta.

Kyseisillä ilmaston hömppätutkimuksilla ja niistä vedetyillä johtopäätöksillä on hyvin heikko tieteellinen pohja eikä niillä ole juuri mitään yhteistä vertaisarvioitujen tieteellisten tutkimusten kanssa lukuunottamatta sitä, että tilaaja maksaa siitä mitä raporttiin kirjataan ja tutkijaa viedään kuin litran mittaa rahoituksen loppumisella ja uran tuhoutumisella peloitellen.

Tässäkin polittisessa farssissa tarkoituksena on varallisuuden mahdollisimman tehokas siirtäminen veronmaksajilta miljardööreille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaaos syntyy helposti vaikka vain kolmella muuttujalla jos se on herkkä systeemin alkutilalle.

Kaaosteoria on mielenkiintoinen. Kaoottisten järjestelmien keskinäinen synkronoituminen on erityisen huima ilmiö. Siihen riittää se kuuluisa perhosen siivenisku.

Esim. auringonpilkkujaksoja ja niiden kestoja tarkastellessa tulee helposti mieleen, että siinä saattaa olla kyse kaoottisen järjestelmän pyrkimyksestä synkronoitua planeettojen liikkeisiin kiertoradoillaan. Erityisesti Jupiterin ja Saturnuksen. Nämä voivat toimia tässä niinä perhosen lepattavina siipinä. :)

Maapallon ilmaston ja auringon käyttäytymisen keskinäisessä riippuvuudessa saattaa myös olla vaikuttavana tekijänä kaaosten synkronoitumispyrkimys. Todistaminen saattaa tässäkin vain olla yhtä mahdotonta kuin on nykyisessä ilmastoteoriassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitään planeettojen kiertoratoja ei varsinaisesti suuressa mittakaavassa ole, vaan niiden liike muistuttaa etenemistä lähes suoraksi venytetyn, mutta hieman kieron kierrejousen pinnalla galaksimuurin, ja edelleen mahdollisen multiversumiklusterin liikkeen suuntaisesti. Kiinnostaisi tietää mikä on oman galaksimuurimme nopeus, voisit hieman laskeskella asiaa. Nyt lähden luomaan kaaosta keittiöön jotta saan sopan valmiiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä enemmän ilmassa on hiilidioksidia, niin sen paremmin kasvit voivat ja sen paremmin ne tuottavat meille happea. Mitä paremmin kasvit voivat, sitä suurempia satoja saadaan viljeltyä. Omput kasvaa, metsä on täynnä marjoja, ruoho kasvaa nopeammin kuin karja pystyy syömään ja niin edelleen. Hiilidioksidi on kuulkaas hyvä juttu. Sitä on ilmassa vain 0,04% joten ei sitä kannata vähentää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt äkkiä nostamaan kaikkia veroja ainakin 400%! Vain verottamalla kansa köyhäksi taataan luonnon säilyminen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maapallolla pitäisi siirtyä uusiutuvaan energiaan koska se ainoa energialähde joka on kestävä ratkaisu ilmastomuutoksen estämisessä, tästä ei pääse yli eikä ympäri. Käytännössä siis tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa.

Hölmöyksissään EU on päättänyt estää uusiutuvan energian käyttöönoton koska se tulee liian kalliiksi ja Bryssel menettäisi miljardien tuontitullit jos se sallisi halpojen aurinkopaneelien myynnin. Hölmöä kun maapallo halutaan tuhota asuinkelvottomaksi rahan ahneuden takia, vieläpä julkisen talouden verojen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laaja uusiutuvaan energiaan siirtyminen merkitsisi biosfäärin massatuhoa. Maapallo tuhottaisiin asuinkelvottomaksi. Täysin kestämätön ratkaisu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi, että aikoinaan se oli vihreä. Sitten ilmasto kylmeni, mutta nykyiset ilmastohörhöt eivät kykene katsomaan taaksepäin yhtään pidemmälle kuin sateelliittimittausten aikaan. Niinpä vedetään mutkat suoraksi ja kuvitellaan, että Vihreäsaari on aina ollut ikiroudan peitossa. Nyt kun alkaa paluu entiseen, niin panikoidaan ja kerätään kauheasti rahaa, että sulaminen loppuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Noin 85 prosenttia Grönlannin alueesta peittää jäätikkö, jonka _keskipaksuus_ on noin 1,5 kilometriä." Jos koko saari olisi ollut sula 1000 luvulla, jään olisi täytynyt paksuuntua jotain reilusti yli 1,5 metriä vuotta kohti. Vaikuttaako tämä mahdolliselta? Kannattaisi ehkä keskittyä siinä viikinkikeskustelussa siihen viiteentoista prosenttiin saaresta, joka ei ole nytkään jäätikön peitossa, niin ei menisi niin pahasti metsään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (96)

Uutisvirta

39
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
29
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
25
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
20
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
17
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
15
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
10
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image