Ulkomaat

Pariisissa ensin kolme kuolonuhria vaatinut kaasuräjähdys - samana päivänä jälleen keltaliivien uusi voimannäyttö

Poliisi yritti hajottaa kyynelkaasulla keltaliivien mielenosoituksen Pariisin Place de l'Etoilella, lähellä Riemukaarta. KUVA: YOAN VALAT
Ulkomaat 12.1.2019 18:37
Seppo Ylönen, Reuters

Kolme kuoli leipomossa sattuneessa turmassa. Mellakkapoliisi turvautui Riemukaaren ympäristössä vesitykkeihin ja kyynelkaasuun.

Kaksi palomiestä ja yksi espanjalainen turisti kuoli massiivisessa räjähdyksessä, joka sattui rakennuksen katutasossa Pariisin keskustassa lauantaina aamupäivällä. Lisäksi lähes 50 ihmistä loukkaantui, heistä noin kymmenen vakavasti.

Palomiehet olivat tutkimassa rakennuksen kaasuvuotoa, kun räjähdys tapahtui.

Rankassa on ollut viime vuosina lukuisia terrori-iskuja. Niinpä viranomaiset kiirehtivät ilmoittamaan, että Trevise-kadun leipomossa sattunut räjähdys oli onnettomuus.

Räjähdys oli niin voimakas, että se tuntui useiden satojen päässä olevissa rakennuksissa.

Poliisin päälle kiviä ja maalia

Muutama tunti turman jälkeen tuhannet keltaliivit marssivat äänekkäästi Pariisin keskustan kauppakatujen läpi.

Mellakkapoliisi hajotti mielenosoittajien joukkoa vesitykeillä ja kyynelkaasulla Riemukaaren ympäristössä. Aggressiiviset keltaliivit heittivät poliisien päälle kiviä ja maalia.

Noin 50 ihmistä pidätettiin.

Kyseessä oli yhdeksäs lauantain, kun keltaisiin huomioliiveihin pukeutuneet ihmiset osoittivat mieltä presidentti Emmanuel Macronin politiikkaa vastaan.

Iso osa Pariisin keskustaa oli mellakkapoliisien eristämä keltaliivien radikaalien ryhmien väkivaltaisuuksien pelossa. Seinen ylittävät sillat olivat kiinni, Élysée-palatsi tarkassa vartioinnissa.

Macron virittää keskusteluja

Keltaliivien protestimarsseja oli Pariisin lisäksi monissa muissa ranskalaiskaupungeissa kuten Bordeaux'ssa, Toulonissa, Strasbourgissa ja Bourgesissa.

Koko maassa yli 80 000 poliisia oli määrätty valvomaan protestikulkueita.

Keltaliivien ("gilets jaunes") liikehdintä alkoi protestina polttoaineiden hinnankorotuksille. Hyvin pian niistä tuli kanava, jossa purettiin tyytymättömyyttä presidentti Macronin politiikkaan. Macron on entinen investointipankkiiri, jonka katsotaan ajavan bisneseliitin asiaa ja unohtaneen kadunmiehen huolenaiheet.

Macron aikoo aloittaa tiistaina kansallisen debatin, jotta keltaliivien liikehdintä saataisiin hiljenemään. Keskustelua on määrä käydä netissä ja kaupungintaloilla. Keskustelun teemoja ovat verotus, vihreä energia, instituutiouudistukset ja kansalaisuus.

Pelastushenkilökunta auttoi Pariisin kaasuräjähdyksessä loukkaantunutta hoitoon.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tavallisuudesta poiketen tässä tapauksessa ei liene epäselvyyttä siitä, mitä kadunmiehellä tarkoitetaan. Sen sijaan kansa äänesti Macronin presidentiksi koko kaudeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksihän tuossa puhutaan menneessä sanamuodossa kun nämä keltaliivimellakat ovat parhaillaan menossa ja kiihtyvät entisestään. Unohtaako valtamedia ja eliitti sellaisen pienen ihmeen kuin Youtube? Täällä on monta kanavaa jotka lähettävät suoraa kuvaa mellakoista. Parhaillaankin katson yhtä lähetystä. Tuo näyttää enemmänkin vallankumoukselta kuin miltään muulta. Jos tämän kuvan perusteella pitäisi nyt veikata, niin sanoisin, että kansa kaataa Marconin hallinnon ja Ranskaan tulee uudet presidentinvaalit vielä tänä vuonna. Me emme ole nähneet vasta kuin vähän alkua siitä mitä tuleman pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
5
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image