Ulkomaat

Pariisissa ensin kolme kuolonuhria vaatinut kaasuräjähdys - samana päivänä jälleen keltaliivien uusi voimannäyttö

Poliisi yritti hajottaa kyynelkaasulla keltaliivien mielenosoituksen Pariisin Place de l'Etoilella, lähellä Riemukaarta. KUVA: YOAN VALAT
Ulkomaat 12.1.2019 18:37
Seppo Ylönen, Reuters

Kolme kuoli leipomossa sattuneessa turmassa. Mellakkapoliisi turvautui Riemukaaren ympäristössä vesitykkeihin ja kyynelkaasuun.

Kaksi palomiestä ja yksi espanjalainen turisti kuoli massiivisessa räjähdyksessä, joka sattui rakennuksen katutasossa Pariisin keskustassa lauantaina aamupäivällä. Lisäksi lähes 50 ihmistä loukkaantui, heistä noin kymmenen vakavasti.

Palomiehet olivat tutkimassa rakennuksen kaasuvuotoa, kun räjähdys tapahtui.

Rankassa on ollut viime vuosina lukuisia terrori-iskuja. Niinpä viranomaiset kiirehtivät ilmoittamaan, että Trevise-kadun leipomossa sattunut räjähdys oli onnettomuus.

Räjähdys oli niin voimakas, että se tuntui useiden satojen päässä olevissa rakennuksissa.

Poliisin päälle kiviä ja maalia

Muutama tunti turman jälkeen tuhannet keltaliivit marssivat äänekkäästi Pariisin keskustan kauppakatujen läpi.

Mellakkapoliisi hajotti mielenosoittajien joukkoa vesitykeillä ja kyynelkaasulla Riemukaaren ympäristössä. Aggressiiviset keltaliivit heittivät poliisien päälle kiviä ja maalia.

Noin 50 ihmistä pidätettiin.

Kyseessä oli yhdeksäs lauantain, kun keltaisiin huomioliiveihin pukeutuneet ihmiset osoittivat mieltä presidentti Emmanuel Macronin politiikkaa vastaan.

Iso osa Pariisin keskustaa oli mellakkapoliisien eristämä keltaliivien radikaalien ryhmien väkivaltaisuuksien pelossa. Seinen ylittävät sillat olivat kiinni, Élysée-palatsi tarkassa vartioinnissa.

Macron virittää keskusteluja

Keltaliivien protestimarsseja oli Pariisin lisäksi monissa muissa ranskalaiskaupungeissa kuten Bordeaux'ssa, Toulonissa, Strasbourgissa ja Bourgesissa.

Koko maassa yli 80 000 poliisia oli määrätty valvomaan protestikulkueita.

Keltaliivien ("gilets jaunes") liikehdintä alkoi protestina polttoaineiden hinnankorotuksille. Hyvin pian niistä tuli kanava, jossa purettiin tyytymättömyyttä presidentti Macronin politiikkaan. Macron on entinen investointipankkiiri, jonka katsotaan ajavan bisneseliitin asiaa ja unohtaneen kadunmiehen huolenaiheet.

Macron aikoo aloittaa tiistaina kansallisen debatin, jotta keltaliivien liikehdintä saataisiin hiljenemään. Keskustelua on määrä käydä netissä ja kaupungintaloilla. Keskustelun teemoja ovat verotus, vihreä energia, instituutiouudistukset ja kansalaisuus.

Pelastushenkilökunta auttoi Pariisin kaasuräjähdyksessä loukkaantunutta hoitoon.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tavallisuudesta poiketen tässä tapauksessa ei liene epäselvyyttä siitä, mitä kadunmiehellä tarkoitetaan. Sen sijaan kansa äänesti Macronin presidentiksi koko kaudeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksihän tuossa puhutaan menneessä sanamuodossa kun nämä keltaliivimellakat ovat parhaillaan menossa ja kiihtyvät entisestään. Unohtaako valtamedia ja eliitti sellaisen pienen ihmeen kuin Youtube? Täällä on monta kanavaa jotka lähettävät suoraa kuvaa mellakoista. Parhaillaankin katson yhtä lähetystä. Tuo näyttää enemmänkin vallankumoukselta kuin miltään muulta. Jos tämän kuvan perusteella pitäisi nyt veikata, niin sanoisin, että kansa kaataa Marconin hallinnon ja Ranskaan tulee uudet presidentinvaalit vielä tänä vuonna. Me emme ole nähneet vasta kuin vähän alkua siitä mitä tuleman pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
"Epävarmuuden kanssa on ollut raskasta elää" – Britanniassa asuva suomalaiskirjailija muuttaa pahimman Brexit-kaaoksen alta pois
15:15
Pääesikunnan laatima selvitys Lemmenjoesta julki – Komentaja Jarmo Lindbergin saamista tiedoista ei kerrota asiakirjassa
15:12
Stefan Löfvenistä äänestetään Ruotsin uutta pääministeriä perjantaina
15:12
Pohjois-Norjan lumivyöryuhreista löytyi yksi - etsinnät päästiin aloittamaan kunnolla vasta tänään
14:52
Rankan ripulin aiheuttava vasikoiden alkueläintauti vienyt sairaalaan vain muutaman ihmisen Pohjois-Pohjanmaalla – tartuntojen kasvun syy mysteeri
14:23
Kultakortti Tokioon – Kaliforniassa varttunut rullalautailun supertähti vaihtoi yllättäen Suomen edustusasuun
14:08
Ulosajo haittasi liikennettä Hintassa – yksi ajokaista suljettiin liikenteeltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image