Ulkomaat

Norja on havainnut ra­dio­ak­tii­vis­ta jodia Venäjän rajalla – viisi tutkijaa tappaneesta räjähdyksestä kulunut jo viikko

Ulkomaat 15.8.2019 16:18
Ida Kannisto

Vastaavat säteilymittauksen eivät ole epätavallisia Norjassa. Niiden lähde on yleensä tuntematon.

Norjan säteilyviranomaiset tutkivat pientä määrää radioaktiivista jodia, jota on havaittu ilmassa Pohjois-Norjassa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Norjan säteily- ja ydinturvallisuuskeskus DSA on havainnut radioaktiivista jodia ilmassa Svanhovdin tutkimusasemalla Pohjois-Norjassa. Svanhovd sijaitsee Venäjän rajalla, ja joki erottaa kaksi maata toisistaan.

Havaintoja tehtiin vielä muutama päivä Venäjällä tapahtuneen onnettomuuden jälkeen. Näytteet kerättiin elokuun 9.–12. päivän aikana. Onnettomuus tapahtui elokuun 8. päivänä.

– Tällä hetkellä ei ole mahdollista määritellä, liittyykö viimeinen jodihavainto Arkangelin viimeviikkoiseen onnettomuuteen, DSA jatkaa näytteiden ottamista ja analysointia, DSA kertoo Reutersin mukaan.

Suomessa ei havaintoja

Vastaavat säteilymittauksen eivät ole epätavallisia Norjassa. Reutersin mukaan maan valvonta-asemilla havaitaan radioaktiivista jodia noin kuudesta kahdeksaan kertaa vuodessa. Havaintojen lähde on yleensä tuntematon.

Venäjän sääyhtiö kertoi tiistaina, että säteilytasot Severodvinskin kaupungissa nousivat hetkellisesti jopa 16-kertaisiksi viime torstaina. Severodvinsk tunnetaan Venäjän asevoimien ydinsukellusveneiden telakkakaupunkina.

Suomen säteilyturvakeskuksen ympäristön säteilyvalvonta ja valmius -osaston johtaja Pia Vesterbacka kertoi Lännen Medialle aikaisemmin viikolla, että Suomen säteilytasot ovat normaalit (LM 14.8.2019).

– Suomessa meillä ei ole ollut mitään muutosta säteilytilanteessa, Vesterbacka sanoi.

Venäjä on antanut vain vähän tietoja

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat kertoneet epäilevänsä, että räjähdys tapahtui uuden, ydinmoottorilla toimivan risteilyohjuksen testaamisen yhteydessä. Venäjä testasi tiettävästi ohjusta Vienanmeren laukaisualustalla Arkangelin alueella.

Räjähdyksessä kuoli ainakin viisi ihmistä, jotka olivat kaikki tutkijoita.

Venäjä on antanut tietoja tapahtuneesta vain vähän. Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom kertoi lauantaina, että onnettomuus tapahtui "isotooppisia energian" käytön yhteydessä. Yhtiö vahvisti myös, että räjähdyksessä kuoli viisi sen työntekijää.

Onnettomuuden uhreja hoitaneet lääkärit on lähetetty lääkärintarkastukseen Moskovaan.

MAINOS

Kommentoi

STUK ei tapansa mukaan huomaa mitään säteilytason nousuja ennenkuin Pravda siitä heille mainitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulin töissä että erään firman kauppaamat säteilymittarit menisivät kuin kuumille kiville kun ihmiset eivät luota STUK:in mittauksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinin on aika herätä todellisuuteen, Venäjän ei kannata yrittää kasvattaa asemaansa suurvaltana. Strategiset ydinaseet eivät enää tehoa pelotteena läntisille demokratioille. Venäjän ydinaseet saastuttavat Jäämeren, Itä-Euroopan ja Aasian. Parasta on hävittää kaikki nyt olemassaolevat ydinkärjet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pjuuttin ei elä todellisuudessa, totesi Angela Merkelkin aikanaan. Tosi tarkkanäköinen analyysi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

STUK:n mittauspisteissä venäjän rajalla ollut nousu oli hyvin pieni.
Siksi kait siitä ei ole uutisoitu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saasteet lisääntyy lapissa ja ihmiset voivat muuttaa kaupunkeihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poronliha on terveellistä syödä vaikka laskeutumia sataa ympäristöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo olisi itäblokin naapurin jo aika alkaa kunnioittamaan elämää. Niin omaa kuin toisten. Enpä usko, että elämää tuhoamalla voi koskaan tulla onnelliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo Kuolan niemimaa ole saastunut jo kokonaan! Meillä Suomessa ei ole mitään hätää, mutta kannattaa kuitenkin poistua kotoa muutamaksi kuukaudeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä saastuttaa Suomen kanssa koko maapallon. Me ollaan jo mäskätty mettät ja vesistöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä ilmoittaa räjähdyksessä kuolleen 5 Henk. ja säteily määrän nousseen hetkellisesti 16- kertaiseksi. Suom. Rähdyksessä kuoli 150 Henk. ja säteily on ollut onnettomuden jälkeen kokoajan 200 kertainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image