Ulkomaat

Norja on havainnut ra­dio­ak­tii­vis­ta jodia Venäjän rajalla – viisi tutkijaa tappaneesta räjähdyksestä kulunut jo viikko

Ulkomaat 15.8.2019 16:18
Ida Kannisto

Vastaavat säteilymittauksen eivät ole epätavallisia Norjassa. Niiden lähde on yleensä tuntematon.

Norjan säteilyviranomaiset tutkivat pientä määrää radioaktiivista jodia, jota on havaittu ilmassa Pohjois-Norjassa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Norjan säteily- ja ydinturvallisuuskeskus DSA on havainnut radioaktiivista jodia ilmassa Svanhovdin tutkimusasemalla Pohjois-Norjassa. Svanhovd sijaitsee Venäjän rajalla, ja joki erottaa kaksi maata toisistaan.

Havaintoja tehtiin vielä muutama päivä Venäjällä tapahtuneen onnettomuuden jälkeen. Näytteet kerättiin elokuun 9.–12. päivän aikana. Onnettomuus tapahtui elokuun 8. päivänä.

– Tällä hetkellä ei ole mahdollista määritellä, liittyykö viimeinen jodihavainto Arkangelin viimeviikkoiseen onnettomuuteen, DSA jatkaa näytteiden ottamista ja analysointia, DSA kertoo Reutersin mukaan.

Suomessa ei havaintoja

Vastaavat säteilymittauksen eivät ole epätavallisia Norjassa. Reutersin mukaan maan valvonta-asemilla havaitaan radioaktiivista jodia noin kuudesta kahdeksaan kertaa vuodessa. Havaintojen lähde on yleensä tuntematon.

Venäjän sääyhtiö kertoi tiistaina, että säteilytasot Severodvinskin kaupungissa nousivat hetkellisesti jopa 16-kertaisiksi viime torstaina. Severodvinsk tunnetaan Venäjän asevoimien ydinsukellusveneiden telakkakaupunkina.

Suomen säteilyturvakeskuksen ympäristön säteilyvalvonta ja valmius -osaston johtaja Pia Vesterbacka kertoi Lännen Medialle aikaisemmin viikolla, että Suomen säteilytasot ovat normaalit (LM 14.8.2019).

– Suomessa meillä ei ole ollut mitään muutosta säteilytilanteessa, Vesterbacka sanoi.

Venäjä on antanut vain vähän tietoja

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat kertoneet epäilevänsä, että räjähdys tapahtui uuden, ydinmoottorilla toimivan risteilyohjuksen testaamisen yhteydessä. Venäjä testasi tiettävästi ohjusta Vienanmeren laukaisualustalla Arkangelin alueella.

Räjähdyksessä kuoli ainakin viisi ihmistä, jotka olivat kaikki tutkijoita.

Venäjä on antanut tietoja tapahtuneesta vain vähän. Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom kertoi lauantaina, että onnettomuus tapahtui "isotooppisia energian" käytön yhteydessä. Yhtiö vahvisti myös, että räjähdyksessä kuoli viisi sen työntekijää.

Onnettomuuden uhreja hoitaneet lääkärit on lähetetty lääkärintarkastukseen Moskovaan.

MAINOS

Kommentoi

STUK ei tapansa mukaan huomaa mitään säteilytason nousuja ennenkuin Pravda siitä heille mainitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulin töissä että erään firman kauppaamat säteilymittarit menisivät kuin kuumille kiville kun ihmiset eivät luota STUK:in mittauksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinin on aika herätä todellisuuteen, Venäjän ei kannata yrittää kasvattaa asemaansa suurvaltana. Strategiset ydinaseet eivät enää tehoa pelotteena läntisille demokratioille. Venäjän ydinaseet saastuttavat Jäämeren, Itä-Euroopan ja Aasian. Parasta on hävittää kaikki nyt olemassaolevat ydinkärjet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pjuuttin ei elä todellisuudessa, totesi Angela Merkelkin aikanaan. Tosi tarkkanäköinen analyysi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

STUK:n mittauspisteissä venäjän rajalla ollut nousu oli hyvin pieni.
Siksi kait siitä ei ole uutisoitu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saasteet lisääntyy lapissa ja ihmiset voivat muuttaa kaupunkeihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poronliha on terveellistä syödä vaikka laskeutumia sataa ympäristöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo olisi itäblokin naapurin jo aika alkaa kunnioittamaan elämää. Niin omaa kuin toisten. Enpä usko, että elämää tuhoamalla voi koskaan tulla onnelliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo Kuolan niemimaa ole saastunut jo kokonaan! Meillä Suomessa ei ole mitään hätää, mutta kannattaa kuitenkin poistua kotoa muutamaksi kuukaudeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä saastuttaa Suomen kanssa koko maapallon. Me ollaan jo mäskätty mettät ja vesistöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä ilmoittaa räjähdyksessä kuolleen 5 Henk. ja säteily määrän nousseen hetkellisesti 16- kertaiseksi. Suom. Rähdyksessä kuoli 150 Henk. ja säteily on ollut onnettomuden jälkeen kokoajan 200 kertainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:18
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"
13:00
Koiria hukkuu eniten talvella, kun jää näyttää kestävämmältä kuin se onkaan – katso tästä vinkit, miten toimia hätätilanteessa
12:10
Koteja sisustetaan nyt 1950-luvun kotimaisilla kalusteilla – Nämä kolme asiaa selittävät vintagehuonekalujen suosiota Tilaajille
11:56
Kahdeksan suomalaista pudotushiihtoihin Oberin sprintissä
11:52
Mies häiriköi liikekiinteistöissä ja koulussa Kajaanissa – mies vietiin poliisiasemalle rauhoittumaan
9:53
Poliisi epäilee: Mies ja nainen varastivat vaatteita Kemissä, auto ja tavarat poliisin hallussa
9:18
Vanhat kuvat: Karaoke on raikunut pohjoisessa – löydätkö itsesi mikin varresta?
21
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
21
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
20
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
16
Työelämä vaatii uudistuksia – työajan lyhentäminen saattaisi vaikuttaa työllisyysasteen kasvuun Lukijalta
16
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
15
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
10
Tietovuototutkinnassa epäiltynä oleva ex-tiedustelupomo johtaa valtioneuvoston Venäjä-hanketta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image