Ulkomaat

Nämä asiat tiedetään nyt Zimbabwen lentoturmasta – lue myös, mitkä asiat ovat yhä avoinna

Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Harri Kilpi kertoo ministeriön saaneen vahvistuksen lentoturmassa menehtyneistä neljästä suomalaisesta.
Ulkomaat 25.11.2018 9:39 | Päivitetty 25.11.2018 19:57
STT, Kaleva

Zimbabwessa sattui perjantaina lentoturma, jossa menehtyi neljä suomalaisturistia sekä koneen kuljettaja. Ulkoministeriö vahvisti lauantaina, että menehtyneet turistit olivat Suomen kansalaisia.

Zimbabwessa perjantaina tapahtuneen lentoturman syystä ei ole toistaiseksi tietoa, Zimbabwen kansallisen poliisin tiedottaja Paul Nyathi kertoo STT:lle. Maan viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan tapauksesta.

Nyathin käsityksen mukaan pienkoneen maahansyöksy oli onnettomuus. Hänen mukaansa Zimbabwen poliisilla ei ole aihetta epäillä rikosta asiassa.

Turmassa kuoli kaikkiaan viisi ihmistä, joista neljä oli suomalaisia. Heidän joukossaan olivat Lassila & Tikanojan toimitusjohtaja Pekka Ojanpää ja UPM:n Biorefining-liiketoiminnan johtaja Heikki Vappula.

Turmasta tiedetään tähän mennessä kohtuullisen paljon, mutta myös avoimia kysymyksiä on. Listasimme mitä tiedetään, mitä ei tiedetä.

Tämä tiedetään:

– Neljää suomalaismatkustajaa kuljettanut pienkone syöksyi maahan vuoristoisella seudulla Masvingon maakunnassa Zimbabwen kaakkoisosassa perjantaiaamuna. Kaikkiaan viisi ihmistä kuoli onnettomuudessa.

– Kuolleiden joukossa olivat Lassila & Tikanojan toimitusjohtaja Pekka Ojanpää, 52, ja UPM Biorefining -liiketoiminnan johtaja Heikki Vappula, 51.

– Turmassa kuoli myös kaksi muuta suomalaismiestä. Toinen heistä oli STT:n tietojen mukaan 53-vuotias it-alan yrityksen toimitusjohtaja ja toinen 50-vuotias asianajotoimiston asianajaja ja osakas.

– Myös koneen paikallinen 48-vuotias lentäjä kuoli turmassa. Barry Style oli laajalti tunnettu. Hän oli ammattimetsästäjä, joka oli yksi paikallisen Buffalo Range Safaris -yrityksen omistajista. Yrityksen Facebook-sivujen mukaan yritys on järjestänyt metsästysmatkoja turisteille yli 40 vuoden ajan. Style johti myös Chiredzi River -luonnonsuojelualueen toimintaa.

– Zimbabwen poliisi vahvisti maan yleisradioyhtiön tiedon, jonka mukaan turmakone oli Cessna 206.

–  Yleisradioyhtiö sanoo poliisin vahvistaneen myös tiedon, jonka mukaan kone oli kuljettamassa matkustajia Chiredzin pienestä kaupungista Zimbabwen kaakkoisosasta kohti Victorian putouksia Zimbabwen ja Sambian rajalla.

– Zimbabwen poliisin mukaan turmassa kuolleet suomalaiset olivat metsästysmatkalla.

– Suomen Onnettomuustutkintakeskus ei ollut sunnuntaihin mennessä saanut turmasta tutkintatietoa Zimbabwen viranomaisilta.

– Zimbabwen poliisi ei epäile lentoturmassa rikosta, vaan kyse oli onnettomuudesta.

Tätä ei tiedetä:

– Onnettomuuden syytä ei tiedetä. Silminnäkijät kertoivat Zimbabwen yleisradioyhtiö ZBC:lle nähneensä koneen osien putoilevan ilmassa ennen kuin kone syöksyi maahan. Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtajan Veli-Pekka Nurmen mukaan Cessna-koneet ovat yleisiä ja luotettavia koneita. Ratkaisevaa ilmailussa on hänen mukaansa se, miten koneita ylläpidetään ja huolletaan.

– Onnettomuudessa kuolleiden suomalaisten tarkempaa matkasuunnitelmaa ja -reittiä ei ole varmistettu. Ei ole esimerkiksi varmaa, mitä suomalaisten oli määrä tehdä Victorian putouksilla. Joidenkin paikallismediatietojen mukaan he olivat matkalla kalastamaan ja katselemaan nähtävyyksiä. Paikallisen poliisin mukaan suomalaisten oli määrä matkustaa takaisin Suomeen Victorian putouksilta, kertoi ZBC.

– Tiedossa ei ole, milloin suomalaiset tuodaan Suomeen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

65
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
64
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
26
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
26
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
19
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
13
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image