Ulkomaat

Nämä asiat tiedetään nyt Zimbabwen lentoturmasta – lue myös, mitkä asiat ovat yhä avoinna

Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Harri Kilpi kertoo ministeriön saaneen vahvistuksen lentoturmassa menehtyneistä neljästä suomalaisesta.
Ulkomaat 25.11.2018 9:39 | Päivitetty 25.11.2018 19:57
STT, Kaleva

Zimbabwessa sattui perjantaina lentoturma, jossa menehtyi neljä suomalaisturistia sekä koneen kuljettaja. Ulkoministeriö vahvisti lauantaina, että menehtyneet turistit olivat Suomen kansalaisia.

Zimbabwessa perjantaina tapahtuneen lentoturman syystä ei ole toistaiseksi tietoa, Zimbabwen kansallisen poliisin tiedottaja Paul Nyathi kertoo STT:lle. Maan viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan tapauksesta.

Nyathin käsityksen mukaan pienkoneen maahansyöksy oli onnettomuus. Hänen mukaansa Zimbabwen poliisilla ei ole aihetta epäillä rikosta asiassa.

Turmassa kuoli kaikkiaan viisi ihmistä, joista neljä oli suomalaisia. Heidän joukossaan olivat Lassila & Tikanojan toimitusjohtaja Pekka Ojanpää ja UPM:n Biorefining-liiketoiminnan johtaja Heikki Vappula.

Turmasta tiedetään tähän mennessä kohtuullisen paljon, mutta myös avoimia kysymyksiä on. Listasimme mitä tiedetään, mitä ei tiedetä.

Tämä tiedetään:

– Neljää suomalaismatkustajaa kuljettanut pienkone syöksyi maahan vuoristoisella seudulla Masvingon maakunnassa Zimbabwen kaakkoisosassa perjantaiaamuna. Kaikkiaan viisi ihmistä kuoli onnettomuudessa.

– Kuolleiden joukossa olivat Lassila & Tikanojan toimitusjohtaja Pekka Ojanpää, 52, ja UPM Biorefining -liiketoiminnan johtaja Heikki Vappula, 51.

– Turmassa kuoli myös kaksi muuta suomalaismiestä. Toinen heistä oli STT:n tietojen mukaan 53-vuotias it-alan yrityksen toimitusjohtaja ja toinen 50-vuotias asianajotoimiston asianajaja ja osakas.

– Myös koneen paikallinen 48-vuotias lentäjä kuoli turmassa. Barry Style oli laajalti tunnettu. Hän oli ammattimetsästäjä, joka oli yksi paikallisen Buffalo Range Safaris -yrityksen omistajista. Yrityksen Facebook-sivujen mukaan yritys on järjestänyt metsästysmatkoja turisteille yli 40 vuoden ajan. Style johti myös Chiredzi River -luonnonsuojelualueen toimintaa.

– Zimbabwen poliisi vahvisti maan yleisradioyhtiön tiedon, jonka mukaan turmakone oli Cessna 206.

–  Yleisradioyhtiö sanoo poliisin vahvistaneen myös tiedon, jonka mukaan kone oli kuljettamassa matkustajia Chiredzin pienestä kaupungista Zimbabwen kaakkoisosasta kohti Victorian putouksia Zimbabwen ja Sambian rajalla.

– Zimbabwen poliisin mukaan turmassa kuolleet suomalaiset olivat metsästysmatkalla.

– Suomen Onnettomuustutkintakeskus ei ollut sunnuntaihin mennessä saanut turmasta tutkintatietoa Zimbabwen viranomaisilta.

– Zimbabwen poliisi ei epäile lentoturmassa rikosta, vaan kyse oli onnettomuudesta.

Tätä ei tiedetä:

– Onnettomuuden syytä ei tiedetä. Silminnäkijät kertoivat Zimbabwen yleisradioyhtiö ZBC:lle nähneensä koneen osien putoilevan ilmassa ennen kuin kone syöksyi maahan. Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtajan Veli-Pekka Nurmen mukaan Cessna-koneet ovat yleisiä ja luotettavia koneita. Ratkaisevaa ilmailussa on hänen mukaansa se, miten koneita ylläpidetään ja huolletaan.

– Onnettomuudessa kuolleiden suomalaisten tarkempaa matkasuunnitelmaa ja -reittiä ei ole varmistettu. Ei ole esimerkiksi varmaa, mitä suomalaisten oli määrä tehdä Victorian putouksilla. Joidenkin paikallismediatietojen mukaan he olivat matkalla kalastamaan ja katselemaan nähtävyyksiä. Paikallisen poliisin mukaan suomalaisten oli määrä matkustaa takaisin Suomeen Victorian putouksilta, kertoi ZBC.

– Tiedossa ei ole, milloin suomalaiset tuodaan Suomeen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

78
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
56
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
44
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
34
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
29
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
22
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image