Ulkomaat

Näin Greta Thunberg puhui YK:n il­mas­to­ko­kouk­ses­sa – "Minun ei pitäisi seistä täällä"

Ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin puhe YK:ssa on herättänyt paljon huomiota. KUVA: JUSTIN LANE
Ulkomaat 24.9.2019 13:42
Lea Peuhkuri

Ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin puhe kesti neljä minuuttia YK:n ilmastokokouksessa New Yorkissa maanantaina.

Tuossa ajassa 16-vuotias ehti syyttää kovin sanoin maailman johtajia toimettomuudesta ilmastonmuutoksen ja ekosysteemien romahtamisen edessä sekä tuoda esiin sen, että suunnitellut päästöjen vähennykset eivät riitä.

Puhetta on kutsuttu paitsi voimakkaaksi ja tunteikkaaksi myös historialliseksi.

– Tämä on täysin väärin, Thunberg aloitti.

– Minun ei pitäisi seistä täällä. Minun pitäisi olla koulussa toisella puolella valtamerta. Silti te kaikki tulette hakemaan minulta toivoa? Kuinka kehtaatte! Olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä sanoillanne, Thunberg sanoi vihaisesti.

Thunberg esitti sanansa suoraan johtavissa asemissa oleville:

– Kaikki, mistä puhutte, on raha ja sadut ikuisesta taloudellisesta kasvusta. (...) Tiede on ollut täysin selvä yli 30 vuoden ajan. Kuinka kehtaatte jatkaa katsomista muualle ja tulla tänne sanoen, että teette tarpeeksi, vaikka tarvittavaa politiikkaa ja ratkaisuja ei ole edelleenkään näköpiirissä.

Seuraavaksi Thungberg toi esiin, että esillä pidetty vaihtoehto kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä puoleen seuraavien kymmenen vuoden ajan pysäyttää vain 50 prosentin todennäköisyydellä maapallon lämpenemisen alle 1,5 asteeseen.

– 50 prosentin riski ei yksinkertaisesti ole hyväksyttävää meille, joiden täytyy elää seurausten kanssa, Thunberg muistutti.

Thunberg nosti esiin Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n laskelman, jonka mukaan viime vuoden alussa maailmalla oli varaa päästää enää 420 gigatonnia hiilidioksidia, jotta maapallo lämpenisi alle 1,5 astetta 67 prosentin todennäköisyydellä.

– Nyt tuo luku on enää vähemmän kuin 350 gigatonnia, Thunberg sanoi.

– Nämä luvut tuottavat liikaa epämukavuutta. Ette ole edelleenkään tarpeeksi kypsiä kertomaan asiat niin kuin ne ovat.

Lopuksi Thunberg sanoi suoraan, että nykyiset päättäjät pettävät lapset ja nuoret.

– Mutta nuoret ihmiset alkavat ymmärtää teidän petoksenne. Kaikki tulevat sukupolvet tarkkailevat teitä. Ja jos te valitsette meidän pettämisen, sanon, että me emme koskaan anna teille anteeksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (63)

Joo, kyllä on ihan paras vitsi, että suomalaiset jotenkin voisivat omilla toimilla vaikuttaa ilmastoon. Voi heh heh. Turhaa puuhastelua, politiikkapeliä ja itsensä tärkeäksi tekemistä. Sanonpa, että maapallolle on tärkeämpää se, että yhteistuumin aletaan istuttamaan saharan reunamille, ja muille suurille aavikoille siellä menestyviä kasveja. Sillä tää homma on ratkaistu. Ei isllä, että naapurin pena ei enää saa ajaa mopolla kouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaston lämpeneminen on tieteen valossa tosiasia. Greta on saanut tietonsa samoista lähteistä kuin mekin saamme, jos asia meitä kiinnostaa. En ihmettele, jos teini-ikäiset ahdistuvat, koska tieteen ennusteet eivät lupaa hyvää jos mitään ei tehdä. Nuorten ahdistus helpottaa vain, jos todellisiin tekoihin ryhdytään ilmaston lämpenemisen hidastamiseksi. Nimittäin, jos se asia meitä kiinnostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maapallon ilmasto ei ole koskaan lämmennyt kauttaaltaan. Tieteellisesti päteviä mittausasemia on enimmäkseen Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Näistäkin rajataan toistuvasti tietokantaan menevistä kylmiä mittaustuloksia pois "epäkelpoina".

Koko maapallon ilmaston lämpötiloja ei tälläkään hetkellä mitata kattavasti, joten tuloksetkin ovat sitten mielikuvitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siis ole lämmennyt kaikkialla kauttaaltaan _samanaikaisesti_, vaan toiset alueet jäähtyvät kun toiset lämpenevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienen metsäisen ja soisen Suomen ei tarvitsen ollenkaan ahdistua omista päästöistään. Niillä ei ole mitään merkitystä maapallon ilmastoon. Suurempi merkitys on brasilian metsäpaloilla. Siellä luonto ei uudistu samalla tavalla kuin meillä. Eli nyt ahdistus pois ja neuvomaan brasseja metsänistutuksessa. Menestyisköhän paju siellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äitinä en ikinä pelottelisi lapsiani tuollaiseen tilaan. Enkä antaisi muidenkaan sitä tehdä. Maailma ei ole minnekään katoamassa. Se on faktaa se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Greta sanoo, että hänen ei pitäisi seistä siellä. Hän on oikeassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta on vastuutonta, että tuollaista nuorta tyttöä provosoidaan tuolla tavalla, jotta on noin ahdistunut. Olen huomannut, että jotkut tahot tahallaan ylidramatisoivat asioita ja vouhkaavat niin, että nuoret alkavat pelkäämään silmittömästi. Tosi asia on täällä pohjolassa on kautta historian eletty siivosti luontoa kunnioittaen ja metsän antimia on arvostettu. Ennemminkin meidän vanhempien pitäsi rauhoitella lapsia ja kertoa, että ei huominen mihinkään katoa. Ihan normaalisiivosti eläminen riittää. Ei tosiaankaan tarvitse tuolla tavalla lähteä ahdistuneena pitkin meriä seilaamaan kaiken maailman mainosseurueiden kanssa. Miten Gretan vanhemmat ovat antaneet lapsensa tuolla tavalla poliittisille- ja markkinavoimille? Olisivat antaneet hänen elää normaali lapsuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi öljy-yhtiöiden propagandakoneiston palkkaamat ilmastodenialistivouhottajat niin kärkkäästi yrittävät syyttää aktivistinuorta ostettuna kulissina olosta? Koska ne ovat itse korruptoituneita ostettuja kulisseja, palavereissa on päätetty että näin hyökätään öljy-yhtiöiden voittoja haittaavia aktivisteja vastaan. Syyttävät Thungergiä siitä mihin itse syyllistyvät.

Ehkä kaikki ilmastodenialistivouhot eivät ole palkattuja trolleja, osa voi olla vain niin kutsuttuja hyödyllisiä idiootteja, vapaaehtoistyöntekijävouhoja.

Ilmastodenialistien syvä epätoivo näkyy sikamaisen alhaisissa iskuissa, joissa käydään epäreilusti ja valheellisesti henkilöön kiinni. Tiede sanoo kirkkaat faktat, Thunberg vain toistaa niitä, eivätkä surkeat denialistitrollit pysty niitä millään enää kumoamaan.

ps. on jo tosi noloa ja niiiin väsynyt läppä väittää että nyt päällä oleva ilmastonmuutos ei olisi ihmisen aiheuttama. Voi mennä kaveeraan sitten sen porukan kanssa joka uskoo että maa on pannukakku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida tietosi olla faktan kestäviä. Lapsi toistaa suuhun pantuja sanoja ja täällä jaetaan samaa ismiä suu vahdoten. Kyllä on tunteilla asiassa iso osuus, MUTU -tiede valtaa alaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika kovaa agendaa 16-vuotiaan kynästä numerotiedoilla. Voisi jopa luulla, että jokin omaa asiaansa ajava taho olisi kirjoittanut tekstin. Eihän se toki voi olla niin, koska muutenhan tyttöä vain käytettäisiin hyväksi empatiaa saavana keulakuvana. Se olisi liian härskiä ja paljastuessaan aiheuttaisi turhaa mieliharmia. Tuskinpa kukaan olisi tajunnut tarttua sinänsä varmaan spontaanin protestin aiheuttamaan mediahypeen. Tuskinpa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisia puheita kun pidetään, niin tulee väkisin mieleen ajatus, että ”tekijä esiin” - eli kenen kynästä nämä puheet oikein tulee ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kun tätä kyselevät ympäristöministerit, lennettyään ensin avustajiensa kanssa Suomeen, siirtyvät lentokentältä yksityisbemarilla autosaattueessa Finlandia-talolle pysäyttäen muun liikenteen ja saman kuvion toistuessa takaisin lentokentälle, minä en kanna huolta 15tkm/v autoilustani.
Puhe huipentuu "pienet asiat ratkaisevat" jargoniin ja eikun takaisin bemarin takapenkille ja hotelliin.
Samaan aikaan ei sanaakaan siitä, että kun Kiinan hiilidioksidipäästöt KASVOIVAT viime vuonna 4% ja se nosti koko maailman päästöjä 1%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Greta ilmastonmuutoksen vastustamisen eteen tekemästäni työstä.
Ravintoketjun huipulta on häviämässä mm. jääkarhut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jääkarhujen kanta on nykyisellään eri arvioiden mukaan 22 000 – 31 000 yksilöä, johon se on kasvanut tasaisesti vuodesta 1950, jolloin määrä oli n. 5000 yksilöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on täysin totta että jääkarhujen määrä on vain lisääntynyt, vaikka kokoajan paasataan niiden sukupuuttoon kuolemisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Greta parka on joutunut politiikan pelinappulaksi. Olisivat nyt säästäneet lapsiparan moiselta. Edes vanhemmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ilmasto hössötys on karannu ihan käsistä .antaa kaasujen vaan tupruta taivaalle,jospa se lisälämpo laskis vähän tunteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (63)

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image