Ulkomaat

Muellerin kuuleminen kuvasti poliittista kriisiä: "Valkoisessa talossa istuu henkilö, joka ei noudata pelisääntöjä"

Yhdysvaltain puolueet pyrkivät saamaan Robert Muellerin esiintymisestä kongressissa keskiviikkona vahvistusta omille näkemyksilleen. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 25.7.2019 16:18
Ilkka Hemmilä

Robert Muellerin kongressiesiintymisestä politiikan eri osapuolet hakivat vahvistusta omille näkemyksilleen.

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin kuuleminen Yhdysvaltain kongressissa keskiviikkona kuvasti maassa vallitsevaa poliittista kriisiä, arvioi professori Benita Heiskanen.

– Kuuleminen oli tavallaan poliittinen näytelmä. Siinä pyrittiin ensisijaisesti vaikuttamaan julkiseen mielipiteeseen.

Sekä demokraatit että republikaanit yrittivät saada presidentti Donald Trumpia ympäröineen tutkinnan kuulemisesta vahvistusta omille näkemyksilleen.

Tutkinta selvitti Venäjän vaikutusyrityksiä Yhdysvaltain presidentinvaaleihin 2016 sekä sen mahdollisia yhteyksiä Trumpin vaalikampanjaan.

Lisäksi Mueller selvitti, oliko Trump pyrkinyt estämään itse tutkintaa. Tähän liittyen hän ei pyrkinyt haastattelemaan presidenttiä, joka oli kutsunut tutkintaa ajojahdiksi. Kuulustelun vaatiminen olisi voinut venyttää tutkintaa oikeusasteesta toiseen.

Tämä kuvaa Turun yliopistossa Pohjois-Amerikan tutkimuksen professorina toimivan Heiskasen mukaan sitä, että poliittisen itsesäätelyn mekanismi on Yhdysvalloissa lakannut toimimasta.

– Valkoisessa talossa istuu henkilö, joka ei noudata poliittisia pelisääntöjä. Kongressilla ei ole tilanteen ratkaisemiseksi keinoja. Ollaan pattitilanteessa.

Uutta tietoa ei ollut odotettavissa

Muellerin kuuleminen ei tuonut juuri uutta tietoa hänen johtamaansa tutkintaan.

– Erikoissyyttäjä vahvisti, että Venäjä on laajasti ja systemaattisesti sekaantunut Yhdysvaltain vaaliprosessiin, Heiskanen summaa.

– Lisäksi hän oli huolissaan siitä, että vastaava jatkuu tulevissa vaaleissa ja että muut maat saavat inspiraatiota onnistuneesta sekaantumisesta.

Tutkinnan estämisestä presidenttiä tutkittiin noin kymmenessä tapauksessa. Monissa tapauksissa hänen lähipiirinsä kieltäytyi toteuttamasta aiheesta saamiaan käskyjä.

Lopulta Mueller ei ottanut kantaa, kuinka raskauttavia toimet olivat.

Uutta tietoa kuulemisesta ei Heiskasen mukaan voitu edes odottaa. Tutkinnan loppuraportti oli jo julkaistu, osin salattuna, ja Mueller oli sanonut, ettei hän aio kommentoida sen ulkopuolisia asioita.

Virkasyytteen läpimeno on vaikeaa

Trumpiin kohdistuvat tutkinnat eivät ole vielä ohi. Kongressissa demokraatit perehtyvät yhä Trumpin toimiin presidenttinä ja mahdollisiin raskauttaviin bisnesyhteyksiin Venäjälle.

Heiskasen mukaan yhdysvaltalaiset eivät ole olleet kovin kiinnostuneita Venäjä-tutkinnasta, joten aiheen ylläpito saattaa kääntyä demokraatteja vastaan.

– Tuskin kukaan on sitä mieltä, että Muellerin esiintyminen oli järisyttävä draama.

Osa demokraateista haluaisi nostaa virkasyytteen Trumpia vastaan esimerkiksi tutkinnan estämisen nojalla.

Virkasyyte laitetaan vireille kongressin edustajainhuoneessa, jossa demokraateilla on enemmistö. Sen läpimeno vaatii myös kahden kolmanneksen määräenemmistön tuen senaatissa, jota republikaanit hallitsevat.

– Virkasyyte on monimutkainen prosessi ja sen läpimeno vaikeaa. Sen takia maltilliset demokraatit eivät halua sitä lähteä edistämään.

Urakka kesti kaksi vuotta

Tutkinta Venäjän vaikutus­yrityksistä Yhdysvaltain presidentinvaaleihin sekä mahdollisista yhteyksistä presidentti Donald Trumpin vaalikampanjaan kesti lähes kaksi vuotta.

Erikoistutkinnan nimitti silloinen apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein toukokuussa 2017. Sen johtoon nimettiin erikoissyyttäjä Robert Mueller.

Erillistä tutkintaa vaadittiin Trumpin annettua potkut tutkintaa suorittaneelle FBI:n johtajalle James Comeylle.

Tutkinta selvitti myös sitä, oliko Trump estänyt oikeuden toteutumista.

Mueller luovutti 448-sivuisen loppuraportin oikeusministeri William Barrille maaliskuussa 2019.

Oikeusministeriö julkaisi raportin osin salaisena huhtikuussa 2019, vedoten muun muassa muihin tutkintoihin.

Julkisuudessa vaitonaisena pysytellyt Mueller kutsuttiin kongressin alahuoneen kuultavaksi työstään ja raportistaan.

MAINOS

Kommentoi

Onko tämä Robert Muller sukua Gestapon Heinrich Müllerille , joka tiettävästi pääsi ulos Euroopasta hengissä??? Operaatio "paper clip" avulla Eurropasta saatiin vietyä Atlantin taakse monta sataa natsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan, koska hän myöhemmin kunnostautui myös Vietnamin sodassa merijalkaväen laskuvarjojoukkojen upseerina, joka sai ansioistaan muun muassa Purple Heart ja Silver Star - mitalit. Olisiko tähän vanhaan republikaaniin ikään kuin Vietkongin kommunismi tarttunut kansallissosialismin jälkeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se aika irvokasta.
Trumppen sai liki 3miljoonaa ääntä vähemmän kuin kilpailija. Hävisi siis "kansanäänestyksen" mutta silti hän pääsi presidentiksi.

Montakohan miljoonaa ääntä nuiden lisäksi tuli likaisella pelillä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvalloissa edustajat valitaan vaalipiireittäin, joiden rajoja on tohtoroitu iät ajat valtapuolueen hyväksi. S8ksi demokraatit olisivat halunneet estää osavaltioita tekemästä näitä päätöksiä valtakunnallisissa ivaaleissa, mutta Trump-enemmistöiben korkein oikeus ei sitä hyväksynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kremlissä ollaan hyvin tyytyväisiä siihen, että Donald Trump noudattaa V.V. Putinin määrittämiä ohjeita ja pelisääntöjä kiitettävän tarkasti ja uskollisesti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saanko kysyä miksi uutisen otsikko oli jälleen valittu Trumpia sättivään sävyyn? Meistä nimittäin jotkut katsoivat tuon koko viisituntisen poliittisen näytelmän eilen joka päättyi täydelliseen demokraattien mahalaskuun. Muellerin oli määrä tulla antamaan todisteita Trumpin väärinkäytöksistä, mutta sen sijaan Mueller ei antanut ensimmäistäkään lausuntoa, että Trump olisi syyllistynyt mihinkään laittomuuksiin. Jopa Yhdysvaltojen vasemmalle taipuva media kuten CNN ja MSNBC pitivät Muellerin kuulemista kongressissa täytenä farssina.

Mielestäni vaatii erityisen paksut vasemmistoglobalistien lasit, että jaksaa vielä tämänkin vääntää Trumpin kannalta negatiiviseksi. Niin ja ne julkaisuvat jo tuoreimmat gallupit joiden mukaan Trumpin kannatus on noussut 4 prosenttiyksiköä tasolle 52% eli yksi korkeimmista mitä istuvalle presidentille on mitattu ensimmäisen kauden puolivälissä. Jopa elitistien palvoma Obama jäi vastaavalla ajankohdalla vaatimattomaan 40% kannatukseen. Vuoden 2020 vaaleissa Trump saattaa tehdä koko Yhdysvaltojen historian kovimman vaalivoiton ja siellä saattaa olla jopa sellainen mammutiyllätys odottamassa kuin että umpivasemmistolainen Kalifornia kääntyy populistien puolelle ja äänestää Trumpia. Kyllä, eilinen Mueller-esitys oli niin huono ja jopa vasemmisto alkaa olla väsynyt jatkuvaan häviämisen sarjaan. Myös vasemmisto haluaa voittaa välillä ja siksi sieltä on tulossa Trumpille äänien tsunami.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisit katsoa eri kuulemista kuin minä. Mueller mm. totesi että
- Trumpin toimittamissa kirjallisissa vastauksissa jätettiin vastaamatta ja puhuttiin epätotuuksia.
- Trump kehotti useita henkilöitä valehtelemaan lausunnoissaan tai erottamaan Muellerin, mutta nämä eivät totelleet. Kehottaminenkin rikos
- Trumpia voidaan syyttää, ja varmasti syytetäänkin, normaalisti presidenttiyden jälkeen

Ehkä Venäjän televisio näytti eri lähetystä kuin muu maailma katseli?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä edellä oleva kirjoittaja täysin oikeassa kuuntelin livenä USA:ssa.
Uskomatonta kuinka paljon potaskaa saa lukea Trumpista Suomessa ja varsinkin näiden vasemmistokiihkoilijoiden toimesta.
Trump olisi voinut erottaa Mullerin milloin vaan ilman mitään seuraamuksia sillä se on hänen oikeus tehdä niin jos haluaa. Valehtelusta olisi tullut tuomioita mutta näin ei ole tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin nimittämän William Barrinjohtama oikeusministeriö julkaisi pari päivää ennen Muellerin kuulustelua kirjeen, jossa se kielsi Muelleria puhumasta mitään kirjallisen kertomuksensa ulkopuolelta. Hän toimi ohjeen mukaan. Oikeusministeriön sisäinen etiikkaryhmä oli jo tutkimuksen kuluessa antanut ohjeet, ettei istuvaa presidenttiä voi asettaa syytteeseen mistään.
Muelleriltä erikseen kysyttiin, vapauttiko hänen johtamansa tutkimus Trumpin rikosepäilyistä - EI, voiko presidentti saada syytteen virkakautensa jälkeen - KYLLÄ, onko Venäjän vaikuttaminen vaaleihin totta - KYLLÄ, oliko tutkimus noitavainoa - EI.
Useita Trumpin kampanja-avustajia on jo syytetty ja tuomittukin, hänen lakimiehensä Cohen istuu paraikaa vankilassa.
Kaiken lisäksi Mueller on puoluekannaltaan konservatiivi.
Suurin kysymys on, riittääkö maalle moraalisesti se, ettei sen presidenttiä voi virka-aseman vuoksi syyttää mistään rikoksesta, vaikka todisteita nimenomaan oikeuden estämisestä on runsaasti (obstruction of justice). Siitäkin rokoksestasaa Yhdysvalloissa pitkän tuomion.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump yritti, mutta ei saanut ketään tekemään likaista työtä puolestaan, eli erottamaan uellerin ja lopettamaan tutkimukset. Presidentin kannalta hankalaa on, että tällainen laillisen tutkimuksen estäminen, jopa sen yrittäminen, on Yhdysvalloissa laitonta. Siitä Trumpia voidaan syyttää vasta 2021, kun hän on hävinnyt vaalit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Benita Heiskanen, mikä on poliittinen taustasi? Ja sanotaanko näin että meidän eduskuntatalossa ei noudateta pelisääntöjä ja se on fakta myös. Se vain koskee joihinkin niin henkilökohtaisesti kun Trump valitaan vielä neljäksi vuodeksi pressaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mueller sanoi myös kuulemisessa että istuvaa presidenttiä ei voida syyttää mutta kun trump virkansa jättää niin syytteet nostetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuntelin livenä joten Muller sanoi syytteet voi nostaa virkakauden jälkeen presidenteille .....siis ei tarkoittanut Trumppia vaan antoi yleisen lauselman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikun nimenomaan niin, että syyte olisi nostettu jo nyt, elleivät oikeusministeriön säännöt olisi sitä estäneet. Edes Yhdysvalloissa kukaan asiantuntijaei ole julkisuudessa tulkinnut Muelleria tavallasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:51
Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi
19:13
Toni Piispanen taipui MM-hopealle – tuttu kilpakumppani vei voiton
19:05
IL: "Husu" Hussein on tuomittu kolmesta petosrikoksesta – erehdytti Kelaa ja sosiaalitoimea
18:43
Julkiset kuulemiset ovat käynnissä Washingtonissa – "Trump välitti enemmän Biden-tutkinnasta kuin Ukrainasta"
18:42
Ruotsalaisseurasta lähtenyt Ville Leskinen helpottui sopimuksensa purkamisesta – paluu Kärppiin ei ole viime kauden tehomiehen mukaan poissuljettu vaihtoehto
18:28
Asuntovarkaat iskivät joulun aikaan: Oululaiskodeista varastettiin kymmenien tuhansien eurojen edestä aseita, muumimukeja ja muuta omaisuutta
18:00
Kommentti: Eikö Linnanmaan kampuksen etu ollut, että kaikki löytyvät saman katon alta? Mahtaa olla kyseessä suuren luokan sumutus
206
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
69
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
48
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
41
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
34
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
25
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
25
Junayhteyden nopeutuvat hieman Oulun ja Helsingin välillä joulukuun alussa, myös junavuoroja tulee lisää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

261 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image