Ulkomaat

Merkelin korvaa Saksan suurimman puolueen johdossa Annegret Kramp-Karrenbauer – kon­ser­va­tii­vi­nen katolilainen haluaisi rajoittaa aborttia

Annegret Kramp-Karrenbauer (vas.) seuraa Angela Merkeliä Saksan kristillisdemokraattien puheenjohtajana. Hänet valittiin tehtäväänsä tänään perjantaina. KUVA: CLEMENS BILAN
Ulkomaat 7.12.2018 19:46
Visa Noronen

Kyynelehtivä Annegret Kramp-Karrenbauer vaelsi väentungoksessa kohti puoluekokouksen lavaa perjantaina. Hänet oli juuri valittu pienellä ääntenenemmistöllä Saksan kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi.

Hän seuraa tehtävässä Saksan liittokansleri Angela Merkeliä. Lavalla häntä onnitteleva Merkel jatkaa edelleen Saksan liittokanslerina mahdollisesti seuraaviin vaaleihin asti. Seuraava Saksan liittokansleri on todennäköisesti Kramp-Karrenbauer eli tuttavallisemmin AKK.

Kramp-Karrenbaueria, 56, on pidetty Merkelin suojattina. Hänen sovitteleva tyylinsä muistuttaa nykyistä liittokansleria.

Asiasisällöt ja yksityiskohdat Kramp-Karrenbauer hallitsee tarkkaan, ja erityisesti puolueen kannattajista naiset ja työläiset seisovat hänen takanaan.

Uusi puheenjohtaja vie kuitenkin CDU-puoluetta Merkelin poliittiselta keskitieltä kohti konservatiivisempia juuriaan.

Kramp-Karrenbauer on konservatiivinen katolilainen, joka johti Saarlandin osavaltiota pääministerinä. Hän haluaisi rajoittaa abortin saamista ja on ilmaissut huolensa muun muassa siitä, että homopareille annettaisiin täydet oikeudet adoptoida lapsia.

Mielipiteet osoittavat, ettei puolueen laiva kulje suoraan Merkelin viitoittamalla väylällä eteenpäin.

Merkel voinee jatkaa liittokanslerina

Puhuessaan tänään puoluekokouksen edessä Kramp-Karrenbauer innostui melkein pelottavaksi asti, mutta yleensä hän on puhujana yksinkertaisesti tylsä.

Tosin tämän puolueen edessä suurten tunteiden osoittaminen ei ole muutenkaan kovin yleistä. Jos CDU-puolue aikoo voittaa seuraavat vaalit, se tapahtuu jollain muulla kuin puheenjohtajan karismalla.

Kramp-Karrenbauerin valinta tarkoittaa helppoa siirtymää puheenjohtajasta toiseen. Merkel voi jatkaa rauhassa liittokanslerina jopa ehkä seuraaviin liittopäivä- eli Saksan parlamentin vaaleihin asti. Ulko- ja EU-politiikassa suunnankäännökset jäävät tekemättä.

AfD:lle helpotus, vihreille ja sosiaalidemokraateille haaste

Saksan oikeistopopulistinen AfD-puolue voi huokaista helpotuksesta. AfD on saanut paljon polttoainetta Merkeliin kohdistuvasta kaunasta, josta ainakin osa voi siirtyä helposti uutta CDU:n puheenjohtajaa kohti.

Monia miehiä, jotka kannattavat oikeistopopulisteja, pitää käynnissä myös internetin palstoilla vellova naisviha, jolle Kramp-Karrenbauer on hyvä kohde. Tietoisuus tästä on yksi syistä, jotka ovat kannustaneet Kramp-Karrenbaueria korostamaan tiukkuutta ulkomaalaisten ja saksalaisten tekemiä rikoksia kohtaan.

Kramp-Karrenbauerin valinta tuottaa sen sijaan haasteita vihreille ja sosiaalidemokraateille. CDU:n tukijoita on virrannut suurin joukoin vihreisiin erityisesti tänä vuonna.

Kilpailijoitaan pehmeämmän oloinen Kramp-Karrenbauer on maltilliselle poliittisen keskustan äänestäjille mieluisampi vaihtoehto kuin mitä hänen kanssaan kilpailleet miehet olisivat olleet.

Merkelin puolueryhmän sisällä on taisteltu lujasti tänä vuonna, mikä on syönyt kannatusta reippaasti.

Kramp-Karrenbauer kuulutti puoluekokouksessa puolueensa eri ryhmien välistä yhtenäisyyttä, samoin Merkel.

Kramp-Karrenbauer kutsui kiitospuheiden jälkeen kilpakumppaninsa uudestaan lavalle hänen kanssaan, ja kaikki vakuuttivat olevansa yhdessä uuden johtajan takana.

Tuen julkista julistamista tarvitaankin, sillä viimeisellä kierroksella hänen kanssaan kisannut Friedrich Merz sai 482 ääntä Kramp-Karrenbauerin 517 ääntä vastaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei tule ikävä Angela Merkeliä. Merkel on syypää koko Euroopassa vallitsevaan pakolaispolitiikkaan. Hän oli se joka halusi avata rajat ja joka päätös on johtanut kaaokseen. Ajatuksena saattoi olla hyvä, mutta toteutukseltaa järjetön teko. Merkel on tehnyt toiminnallaan niin paljon "hallaa" Euroopalle, sen jäsenmaille ja etenkin Saksalle, että sitä ei voi edes käsittää, minkälaisesta mittakaavasta on kysymys. Toivottavasti samanlaisia poliitikkoja ei tule lisää. Merkelin syytä on myös se, että Euroopan ääriaineistot ovat kasvattaneet toimintaansa ja ovat kasvava uhka eri maissa. Ääriaineistolla on tähän myös syynsä, koska heidän mielestään kansallinen identiteetti on menetetty viimeistään siinä vaiheessa, kun rajat avattiin ja kaikki siirtolaiset kutsuttiin avosylin muuttamaan Eurooppaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henkilön ahdasmielinen ja taantumuksellinen kontrollipolitiikka resonoi varmaan hienosti juurikin tuolla "uusissa saksalaisissa" jotka ei paljon henkilön perusoikeuksista perusta muutenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tätä maailmaa vaivaa kun tuollaiset vanhoilliset ääripäät pääsee valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:29
Britannia ja Ruotsi sopivat ilmapuolustuksen yhteistyöstä – Suomeenkin ehdolla olevat Gripen- ja Eurofighter-hävittäjät nostettiin kumppanuuden esimerkeiksi
11:07
Esperi Care kertoo tehneensä isoja muutoksia talven kohun jälkeen – hoitajaliiton mukaan laatu vanhusten hoivakodeissa on parantunut vain viranomaisten huomautuksesta
10:53
Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko ensi viikon – valvonta kohdistuu muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen
10:43
Nyt apu ehtii vesille entistä nopeammin: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos otti käyttöön vesijetin
10:40
Sorsapoikue joutui pinteeseen Ranualla – pelastuslaitos auttoi poikaset ulos lietealtaasta
10:34
Kotimaisesta viljasta on tulossa keskimääräinen sato – Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä vuosi sitten pelättiin jopa leipäpulaa
10:23
Ed Sheeranin lentokenttäkonsertit rikkovat Suomen suurimman konserttitapahtuman ennätyksen – paikalle odotetaan yli 106 000 katsojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

80 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

7 vuotta peruskoulun jälkeen. Palkka 5450€/kk. Kokemusta 9 vuotta. Tulkki Lue lisää...
Aikaperuspalakka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image