Ulkomaat

Merkelin korvaa Saksan suurimman puolueen johdossa Annegret Kramp-Karrenbauer – kon­ser­va­tii­vi­nen katolilainen haluaisi rajoittaa aborttia

Annegret Kramp-Karrenbauer (vas.) seuraa Angela Merkeliä Saksan kristillisdemokraattien puheenjohtajana. Hänet valittiin tehtäväänsä tänään perjantaina. KUVA: CLEMENS BILAN
Ulkomaat 7.12.2018 19:46
Visa Noronen

Kyynelehtivä Annegret Kramp-Karrenbauer vaelsi väentungoksessa kohti puoluekokouksen lavaa perjantaina. Hänet oli juuri valittu pienellä ääntenenemmistöllä Saksan kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi.

Hän seuraa tehtävässä Saksan liittokansleri Angela Merkeliä. Lavalla häntä onnitteleva Merkel jatkaa edelleen Saksan liittokanslerina mahdollisesti seuraaviin vaaleihin asti. Seuraava Saksan liittokansleri on todennäköisesti Kramp-Karrenbauer eli tuttavallisemmin AKK.

Kramp-Karrenbaueria, 56, on pidetty Merkelin suojattina. Hänen sovitteleva tyylinsä muistuttaa nykyistä liittokansleria.

Asiasisällöt ja yksityiskohdat Kramp-Karrenbauer hallitsee tarkkaan, ja erityisesti puolueen kannattajista naiset ja työläiset seisovat hänen takanaan.

Uusi puheenjohtaja vie kuitenkin CDU-puoluetta Merkelin poliittiselta keskitieltä kohti konservatiivisempia juuriaan.

Kramp-Karrenbauer on konservatiivinen katolilainen, joka johti Saarlandin osavaltiota pääministerinä. Hän haluaisi rajoittaa abortin saamista ja on ilmaissut huolensa muun muassa siitä, että homopareille annettaisiin täydet oikeudet adoptoida lapsia.

Mielipiteet osoittavat, ettei puolueen laiva kulje suoraan Merkelin viitoittamalla väylällä eteenpäin.

Merkel voinee jatkaa liittokanslerina

Puhuessaan tänään puoluekokouksen edessä Kramp-Karrenbauer innostui melkein pelottavaksi asti, mutta yleensä hän on puhujana yksinkertaisesti tylsä.

Tosin tämän puolueen edessä suurten tunteiden osoittaminen ei ole muutenkaan kovin yleistä. Jos CDU-puolue aikoo voittaa seuraavat vaalit, se tapahtuu jollain muulla kuin puheenjohtajan karismalla.

Kramp-Karrenbauerin valinta tarkoittaa helppoa siirtymää puheenjohtajasta toiseen. Merkel voi jatkaa rauhassa liittokanslerina jopa ehkä seuraaviin liittopäivä- eli Saksan parlamentin vaaleihin asti. Ulko- ja EU-politiikassa suunnankäännökset jäävät tekemättä.

AfD:lle helpotus, vihreille ja sosiaalidemokraateille haaste

Saksan oikeistopopulistinen AfD-puolue voi huokaista helpotuksesta. AfD on saanut paljon polttoainetta Merkeliin kohdistuvasta kaunasta, josta ainakin osa voi siirtyä helposti uutta CDU:n puheenjohtajaa kohti.

Monia miehiä, jotka kannattavat oikeistopopulisteja, pitää käynnissä myös internetin palstoilla vellova naisviha, jolle Kramp-Karrenbauer on hyvä kohde. Tietoisuus tästä on yksi syistä, jotka ovat kannustaneet Kramp-Karrenbaueria korostamaan tiukkuutta ulkomaalaisten ja saksalaisten tekemiä rikoksia kohtaan.

Kramp-Karrenbauerin valinta tuottaa sen sijaan haasteita vihreille ja sosiaalidemokraateille. CDU:n tukijoita on virrannut suurin joukoin vihreisiin erityisesti tänä vuonna.

Kilpailijoitaan pehmeämmän oloinen Kramp-Karrenbauer on maltilliselle poliittisen keskustan äänestäjille mieluisampi vaihtoehto kuin mitä hänen kanssaan kilpailleet miehet olisivat olleet.

Merkelin puolueryhmän sisällä on taisteltu lujasti tänä vuonna, mikä on syönyt kannatusta reippaasti.

Kramp-Karrenbauer kuulutti puoluekokouksessa puolueensa eri ryhmien välistä yhtenäisyyttä, samoin Merkel.

Kramp-Karrenbauer kutsui kiitospuheiden jälkeen kilpakumppaninsa uudestaan lavalle hänen kanssaan, ja kaikki vakuuttivat olevansa yhdessä uuden johtajan takana.

Tuen julkista julistamista tarvitaankin, sillä viimeisellä kierroksella hänen kanssaan kisannut Friedrich Merz sai 482 ääntä Kramp-Karrenbauerin 517 ääntä vastaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei tule ikävä Angela Merkeliä. Merkel on syypää koko Euroopassa vallitsevaan pakolaispolitiikkaan. Hän oli se joka halusi avata rajat ja joka päätös on johtanut kaaokseen. Ajatuksena saattoi olla hyvä, mutta toteutukseltaa järjetön teko. Merkel on tehnyt toiminnallaan niin paljon "hallaa" Euroopalle, sen jäsenmaille ja etenkin Saksalle, että sitä ei voi edes käsittää, minkälaisesta mittakaavasta on kysymys. Toivottavasti samanlaisia poliitikkoja ei tule lisää. Merkelin syytä on myös se, että Euroopan ääriaineistot ovat kasvattaneet toimintaansa ja ovat kasvava uhka eri maissa. Ääriaineistolla on tähän myös syynsä, koska heidän mielestään kansallinen identiteetti on menetetty viimeistään siinä vaiheessa, kun rajat avattiin ja kaikki siirtolaiset kutsuttiin avosylin muuttamaan Eurooppaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henkilön ahdasmielinen ja taantumuksellinen kontrollipolitiikka resonoi varmaan hienosti juurikin tuolla "uusissa saksalaisissa" jotka ei paljon henkilön perusoikeuksista perusta muutenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tätä maailmaa vaivaa kun tuollaiset vanhoilliset ääripäät pääsee valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
15:40
Oulun lääkärikopterin tukikohta saneerataan, valtion rahoitusta tuli 9 miljoonaa euroa toivottua vähemmän
15:35
Pääministeri SS-selvityksestä: "En lyttää historian tutkimusta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioita Suomen puolustuksessa"
84
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
75
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
47
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
26
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna illalla Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa jäätävän vesisateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

267 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image