Ulkomaat

Macron perääntyi kel­ta­lii­vip­ro­tes­tien takia – polttoaineen hinta ei nouse puoleen vuoteen

Pariisin keskustassa poltettiin kymmeniä autoja viime lauantaina väkivaltaisessa mellakassa. KUVA: YOAN VALAT
Ulkomaat 4.12.2018 14:21
Katja Ihatsu, Reuters

Aikalisän toivotaan rauhoittavan viikonloppuna riehahtanutta protestiliikettä.

Ranskan pääministeri Édouard Philippe ilmoitti tiistaina, että suunnitellut polttoaineen veronkorotukset peruutetaan puoleksi vuodeksi ensi vuoden alusta lähtien. Kyse on presidentti Emmanuel Macronin 1,5-vuotisen valtakauden merkittävämmästä poliittisesta takapakista, jolla yritetään rauhoitella keltaliivien protestiliikettä.

– Pitäisi olla kuuro tai sokea, jolle kuulisi tai näkisi tätä vihaa, Philippe sanoi.

17. marraskuuta alkaneissa keltaliivien protesteissa on vastustettu Macronin ilmastopolitiikalla perusteltuja polttoaineen veronkorotuksia. Protestiliike on muutamassa viikossa kasvanut yleiseksi tyytymättömyydeksi elitismistä syytettyä Macronia kohtaan.

– Keltaisiin liiveihin pukeutuneet ranskalaiset haluavat veronalennuksia ja työstään maksun. Sitä mekin haluamme. Jos emme osanneet selittää sitä, jos hallitseva enemmistä ei osannut vakuuttaa ranskalaisia, jonkin täytyy muuttua, Philippe sanoi.

Ranskan pääministeri Édouard Philippe (vas.) ilmoitti veronkorotusten jäädyttämisestä tiistaina. Vielä viikonloppuna presidentti Emmanuel Macronin (oik.) viesti oli, että hän pitää kiinni energiapolitiikastaan.

Kolmannen peräkkäisen viikonlopun mielenosoitukset muuttuivat Pariisissa lauataina poikkeuksellisen väkivaltaiseksi mellakaksi, jossa vahingoitettiin Riemukaari-muistomerkkiä ja rikottiin rakennuksia paraatikadulla Champs-Élysées'llä. Pariisissa ei ole nähty yhtä väkivaltaista mellakkaa viiteen vuosikymmeneen.

Liikkeeseen kuuluvat pukeutuvat neonkeltaisiin heijastinliiveihin. Protestien on arvioitu aiheuttaneen Ranskan taloudelle miljoonien eurojen vahingot.

Macronin kannatus putosi

Macronin kannatus on pudonnut protestien jälkeen entisestään. Häntä kannattaa 23 prosenttia ranskalaisista, kuusi prosenttiyksikkö vähemmän kuin marraskuussa.

Pääministeri Philippen kannatus putosi 10 prosenttiyksikköä 26 prosenttiin.

Macron on nyt yhtä epäsuosittu kuin Ranskan historian epäsuosituin presidentti François Hollande heikoimpina aikoinaan vuoden 2013 lopussa.

Maanantaina julkaistun mielipidemittauksen mukaan seitsemän ranskalaista kymmenestä tukee keltaliivien liikettä.

MAINOS

Kommentoi

Samanlaista suoraa kansalaisvaikuttamista kannattaisi kokeilla Suomessakin! Eihän siihen tämä Sipilän kovakorvainen työttömientappajahallitus tietystikään mitenkään reagoisi mutta yrittää kannattaisi kuitenkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoo että on heikko ja kokematon johtaja. Jos korotukset todella on tarpeen niin vahva johtaja ei peräänny. Kansalaiset eivät aina tiedä, mitä tarkoittaa päätösten teko ja niiden toteuttaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"polttoaineen hinta ei nouse puoleen vuoteen"

Puoli vuotta menee niin, että hurahtaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällainen kansalaisten käyttäytyminen on helppo ennustaa ja näitä nähdään varmaan vie lisääkin tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo mutta tässä on kyse niin paljon enemmästä kuin vain polttoaineverosta. Ei todellakaan rauhoitu mellakat. Veikkaukseni on, että tulevana yönä nähdään hurjimmat mellakat tähän mennessä. Ranskalaiset eivät halua sosialismia tai globalismia ja nyt sen näkee koko maailma. Ranskalaiset ovat tottuneet vapauteen ja maan historia on täynnä esimerkkejä siitä kun kansa vaihtaa käsistä riistaytyneen hallinnon. Siitä on nyt kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Samalla totean että me ollaan lampaita. Ja pieniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotan sitä päivää kun suomalaiset saavat aikaan tällaisia kapinoita. Syytä ainakin olisi kun katsoo nykyisen hallituksen toimia ja aikaansaannoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ympäri euroopan kasvaa tyytymättömyys,kun nousukautta on takana kymmenen pitkäävuotta niin tavankansalaisen kurjistamista on takana yhtä kauan kymmenen pitkäävuotta ja sitten kun taantuma iskee niin sitten tulee lisävuodet.
Mitta on monessa maassa täysi,ja ei mikään mittari osoita eliitin siitä kärsivän vain Rahvas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:55
Rovaniemen poliisin viikonlopun tehtävät: rattijuoppoja, pyörävarkaita ja tulipalo, josta poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja
15:43
Sukupolvet kohtaavat äänestyspaikalla – Ylivieskassa jännitetään, paraneeko äänestysvilkkaus edellisistä eurovaaleista
14:44
Kerrostalon ulkovarasto syttyi tuleen Kajaanissa - asukkaat taltuttivat palon omatoimisesti
14:20
Mullassa piilee legionellan vaara – kotipuutarhureiden kannattaa tiedostaa tartuntariski ja suojautua pöllyävältä mullalta
14:05
Nelostiellä sattui kahden auton peräänajo - tilanteessa ei henkilövahinkoja, liikenne kulkee normaalisti
13:06
Lapin poliisia työllistivät viikonlopun aikana huumekuskit sekä mökkiporukan riitaisa illanvietto
12:43
Lätkäfinaali vs. EU-vaalit – Onko illalla väistämättä edessä hysteerinen kanavaralli?
195
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
57
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
44
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
36
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
31
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
29
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
20
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Remonttiyrittäjät ja koko bisnesporukka yhdistyksellä ymmärtää ettei saatu maine ole sattumaa. Lue lisää...
Sori

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image