Ulkomaat

Macron perääntyi kel­ta­lii­vip­ro­tes­tien takia – polttoaineen hinta ei nouse puoleen vuoteen

Pariisin keskustassa poltettiin kymmeniä autoja viime lauantaina väkivaltaisessa mellakassa. KUVA: YOAN VALAT
Ulkomaat 4.12.2018 14:21
Katja Ihatsu, Reuters

Aikalisän toivotaan rauhoittavan viikonloppuna riehahtanutta protestiliikettä.

Ranskan pääministeri Édouard Philippe ilmoitti tiistaina, että suunnitellut polttoaineen veronkorotukset peruutetaan puoleksi vuodeksi ensi vuoden alusta lähtien. Kyse on presidentti Emmanuel Macronin 1,5-vuotisen valtakauden merkittävämmästä poliittisesta takapakista, jolla yritetään rauhoitella keltaliivien protestiliikettä.

– Pitäisi olla kuuro tai sokea, jolle kuulisi tai näkisi tätä vihaa, Philippe sanoi.

17. marraskuuta alkaneissa keltaliivien protesteissa on vastustettu Macronin ilmastopolitiikalla perusteltuja polttoaineen veronkorotuksia. Protestiliike on muutamassa viikossa kasvanut yleiseksi tyytymättömyydeksi elitismistä syytettyä Macronia kohtaan.

– Keltaisiin liiveihin pukeutuneet ranskalaiset haluavat veronalennuksia ja työstään maksun. Sitä mekin haluamme. Jos emme osanneet selittää sitä, jos hallitseva enemmistä ei osannut vakuuttaa ranskalaisia, jonkin täytyy muuttua, Philippe sanoi.

Ranskan pääministeri Édouard Philippe (vas.) ilmoitti veronkorotusten jäädyttämisestä tiistaina. Vielä viikonloppuna presidentti Emmanuel Macronin (oik.) viesti oli, että hän pitää kiinni energiapolitiikastaan.

Kolmannen peräkkäisen viikonlopun mielenosoitukset muuttuivat Pariisissa lauataina poikkeuksellisen väkivaltaiseksi mellakaksi, jossa vahingoitettiin Riemukaari-muistomerkkiä ja rikottiin rakennuksia paraatikadulla Champs-Élysées'llä. Pariisissa ei ole nähty yhtä väkivaltaista mellakkaa viiteen vuosikymmeneen.

Liikkeeseen kuuluvat pukeutuvat neonkeltaisiin heijastinliiveihin. Protestien on arvioitu aiheuttaneen Ranskan taloudelle miljoonien eurojen vahingot.

Macronin kannatus putosi

Macronin kannatus on pudonnut protestien jälkeen entisestään. Häntä kannattaa 23 prosenttia ranskalaisista, kuusi prosenttiyksikkö vähemmän kuin marraskuussa.

Pääministeri Philippen kannatus putosi 10 prosenttiyksikköä 26 prosenttiin.

Macron on nyt yhtä epäsuosittu kuin Ranskan historian epäsuosituin presidentti François Hollande heikoimpina aikoinaan vuoden 2013 lopussa.

Maanantaina julkaistun mielipidemittauksen mukaan seitsemän ranskalaista kymmenestä tukee keltaliivien liikettä.

MAINOS

Kommentoi

Samanlaista suoraa kansalaisvaikuttamista kannattaisi kokeilla Suomessakin! Eihän siihen tämä Sipilän kovakorvainen työttömientappajahallitus tietystikään mitenkään reagoisi mutta yrittää kannattaisi kuitenkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoo että on heikko ja kokematon johtaja. Jos korotukset todella on tarpeen niin vahva johtaja ei peräänny. Kansalaiset eivät aina tiedä, mitä tarkoittaa päätösten teko ja niiden toteuttaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"polttoaineen hinta ei nouse puoleen vuoteen"

Puoli vuotta menee niin, että hurahtaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällainen kansalaisten käyttäytyminen on helppo ennustaa ja näitä nähdään varmaan vie lisääkin tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo mutta tässä on kyse niin paljon enemmästä kuin vain polttoaineverosta. Ei todellakaan rauhoitu mellakat. Veikkaukseni on, että tulevana yönä nähdään hurjimmat mellakat tähän mennessä. Ranskalaiset eivät halua sosialismia tai globalismia ja nyt sen näkee koko maailma. Ranskalaiset ovat tottuneet vapauteen ja maan historia on täynnä esimerkkejä siitä kun kansa vaihtaa käsistä riistaytyneen hallinnon. Siitä on nyt kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Samalla totean että me ollaan lampaita. Ja pieniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotan sitä päivää kun suomalaiset saavat aikaan tällaisia kapinoita. Syytä ainakin olisi kun katsoo nykyisen hallituksen toimia ja aikaansaannoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ympäri euroopan kasvaa tyytymättömyys,kun nousukautta on takana kymmenen pitkäävuotta niin tavankansalaisen kurjistamista on takana yhtä kauan kymmenen pitkäävuotta ja sitten kun taantuma iskee niin sitten tulee lisävuodet.
Mitta on monessa maassa täysi,ja ei mikään mittari osoita eliitin siitä kärsivän vain Rahvas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.2.
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15.2.
Latvalalle karmea pettymys Ruotsin MM-rallissa – "Yritin ajaa liian kovaa suhteessa olosuhteisiin"
15.2.
Kempeleläinen Emmi Pälvilä on palkintosijoja kahmiva magneetti – lehtien ja kirjeiden lajittelu Postissa vaihtuu hetkessä cheertanssiin
15.2.
Ministeriö aloittaa jätelainsäädännön uudistamisen – Muutoksen taustalla on uusi EU:n jätedirektiivi
15.2.
Trumpin törkeys oli Nastyn alkusysäys – Koreografi Susanna Leinonen: "Tuntuu, että luisumme taaksepäin naisten oikeuksissa"
15.2.
Kun Tiina, 40, kokeili seksin myymistä ensimmäisen kerran, hän hämmästyi asiakkaiden paljoudesta – Tällaisia ovat Tiinan työpäivät ja asiakkaat Tilaajille
15.2.
Oulun vanhojen tanssit videolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta keskiyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

367 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa, läpileikkaus oululaisista

Minä mitään vääristele! Se on vain propagandaa!! Samaahan se suotaa tenavakin vailla mitään faktaa, vuodesta toiseen itk... Lue lisää...
Tanhutähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image