Ulkomaat

Kon­ser­va­tii­vi­tuo­ma­rin nimitys huolestuttaa Yh­dys­val­lois­sa – demokraatit pelkäävät, että abortin salliva laki saatetaan kumota

Tuomari Brett Kavanaugh on presidentti Donald Trumpin toinen tuomarinimitys.
Ulkomaat 10.7.2018 16:42
Ida Roivainen

Donald Trumpin uuden tuomarivalinnan myötä aborttilain kumoaminen on todennäköisempää kuin koskaan aiemmin. Tosin mikään ei ole vielä varmaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nimitti maanantaina korkeimman oikeuden tuomariksi 53-vuotiaan Brett Kavanaugh'n.

Hänet tunnetaan tuomarina, joka on myötäillyt republikaaneja muun muassa asepolitiikassa ja ympäristölainsäädännössä. Uusi nimitys on nostanut esille myös kysymyksen aborttioikeudesta.

Katolisen Kavanaugh'n uskotaan ajavan nykyistä tiukempaa linjaa, mistä moni oikeistokonservatiivi on innoissaan ja arvoliberaali kauhuissaan.

– Tämä on yksi syy siihen, miksi republikaanien on kannattanut niellä presidentiltä asioita, joita he eivät muuten hyväksyisi. Mikäli nimitys menee läpi, kulttuurisodat oikeistokonservatiivien ja edistyksellisten arvojen välillä lisääntyvät, toteaa Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen.

Tällä hetkellä republikaaneilla on senaatissa niukka yhden edustajan enemmistö, koska senaattori John MacCain on sairaana, eikä todennäköisesti pysty äänestämään. Enemmistö riittää uuden tuomarin vahvistamiseen, jos kaikki republikaanit äänestävät Kavanaugh'n puolesta.

Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos demokraatit voittavat syksyn kongressivaaleissa. Republikaaneilla on siis kiire runnoa äänestys läpi ennen vaaleja.

Kansalaisaktivistit ovat vastustaneet abortin rajoittamista joissakin osavaltioissa. KUVA: SHAWN THEW

Korkeimmalla oikeudella merkittävä päätösvalta

Jos senaatti taas ehtii äänestää Kavanaugh’n puolesta, korkeimman oikeuden päätösten painopiste siirtyy todennäköisesti entistä konservatiivisempaan suuntaan.

– Demokraatit ovat aika kauhuissaan valinnasta. He kokevat, että tästä seuraa taantuma, jonka seurauksena aletaan kumota niitä kansalaisoikeuksia, jotka saavutettiin 1960- ja 1970-luvuilla.

Heiskasen mukaan demokraattien ja edistyksellisten suunnalta erityisesti aborttioikeuden mahdollinen kumoaminen on suuri huolenaihe.

– Asiaa on pyöritelty jo kauan, mutta aikaisemmin ei ole ollut tilannetta, jossa sitä olisi pidetty realistisena vaihtoehtona. Nyt pelko on todellinen, Heiskanen arvioi.

Tällä hetkellä korkeimman oikeuden tuomarit peilaavat aborttikiistoissa vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätöstä, joka tuomitsi abortin kieltävän päätöksen perustuslain vastaiseksi. Toisin sanoen Roe vastaan Wade laillisti abortin.

Nyt on mahdollista että korkein oikeus tuo Kavanaugh'n valinnan myötä käsiteltäväksi lakijuttuja, joissa punnitaan uudelleen abortin sallivan lain perustuslaillisuus.

Yhdeksänhenkinen korkein oikeus on Yhdysvalloissa vaikutusvaltainen ja poliittisesti merkittävä elin, joka tulkitsee perustuslakia ja muokkaa oikeuskäytäntöä.

Tämä tarkoittaa sitä, että kiistaa aiheuttavissa tapauksessa riidat ratkotaan todennäköisimmin korkeimmassa oikeudessa. Sillä on viimeinen sana, ja sen jäsenyys on elinikäinen.

Jos nykyisestä perustuslaista järjestettäisiin äänestys, läpihuutojuttu se ei Heiskasen mukaan kuitenkaan olisi.

– Nousisi valtava kansanliike, sillä jo nyt aktivistit ovat vastustaneet abortin rajoittamista joissakin osavaltioissa. Yhdysvalloissa aktivismilla on huomattava merkitys oikeuden päätöksissä.

Brett Kavanaugh

On tällä hetkellä liittovaltion Columbian piirin vetoomustuomioistuimen tuomari. Toiminut myös eläkkeelle siirtyvän Anthony Kennedyn avustajana sekä presidentti George W Bushin neuvonantajana.

Valmistunut Yalen yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta.

Poliittiselta suuntaukseltaan hän on republikaani, ja on pyrkinyt purkamaan mm. edellisen presidentin Barack Obaman sääntelyä ympäristö- ja asepolitiikkaan liittyvissä asioissa.

MAINOS

Kommentoi

Tämän tyylinen jakautuminen on ympäri palloa,etu ryhmät omista eduista pitää kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konservatiivinen tuomari (Reaganin nimittämä) korvautuu toisella konservatiivisella tuomarilla, eli mikään tuskin muuttuu. Korkeimman oikeuden tuomareita on yhteensä yhdeksän kappaletta.

Nämä tuomarivalinnat ovat USA:ssa luonnollisesti korkean tason sisäpoliittisia kysymyksiä. Jokainen virassa oleva presidentti pyrkii vuorollaan valitsemaan omaan maailmankatsomukseensa sopivan uuden tuomarin. Näinhän se pitää moniarvoisessa yhteiskunnassa mennäkin. Outoa on vain se, että Euroopassa tätä USA:n sisäpoliittista jakoa ja siihen liittyviä kiistoja ei ymmärretä.

Turhaa loiskiehuntaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillä, joka on elämän puolella, ei yleensä ole tässä maailmassa mitään hätää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteiskunnallisten päätösten tekeminen uskonnollisten uskomusten perusteella on mitä suurinta typeryyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämän puolellako? Ajaa ympäristölakien alasajoa ja aseiden rajatonta hallussapitoa tappamistarkoituksessa. Sievisteltynä tietysti "elämän puolustamiseksi" kaikilla pitää olla ase. Jos abortit kielletään, on yhtälailla kiellettävä aseiden hallussapito yksityishenkilöiltä. Jos ympäristölait kumotaan USA:ssa, sillä tuomitaan moni kansalainen kuolemaan, koska raha ratkaisee, eivät saasteilta suojautuminen ja luonnon suojeleminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"
90
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
79
Postijumi pahenee: Neuvotteluaikaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työehtosopimuksen siirrosta
68
Pelti rytisi Pohjantien työmatkaliikenteessä: Kuusi autoa kolaroi Kaakkurissa, kaksi autoa törmäsi Iskossa – liikenne sujuu nyt normaalisti
68
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"
59
Postilaiset vaativat Eduskuntatalon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"
52
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
45
Kalen! kalluppi: Pittäiskö yliopisto rakentaa ratapihalle?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image