Ulkomaat

Kasakka-asuihin pukeutuneet miehet ovat Venäjällä yleinen näky ylei­sö­ti­lai­suuk­sis­sa – Uuskasakat eivät nauti perinteisten kasakoiden arvostusta, koska he riehuvat mo­raa­li­po­lii­sei­na

Pietarilainen kasakkajohtaja Boris Alexandrovits Almazov, 75, jakaa Venäjän kasakat kahteen leiriin, hyviin ja pahoihin. KUVA: Markku Saksa
Ulkomaat 13.10.2019 19:00
Markku Saksa

Presidentti Vladimir Putinin hallitus on virallistanut kasakoiden valtiollisen aseman vuonna 2005. Uuskasakat voivat tehdä asioita, joihin oikea poliisi ei voi virkalain mukaan ryhtyä.

Vanha pietarilainen kasakkajohtaja Boris Alexandrovits Almazov, 75, jakaa Venäjän kasakat kahteen leiriin: hyviin ja pahoihin. Almazovin mukaan pahoja kasakoita ovat niin sanotut uudet kasakat.

He toimivat vapaaehtoisina moraalipoliiseina uskonnon ja isänmaan puolesta ja menevät riehumaan teattereihin, elokuviin ja taidenäyttelyihin. Johtajille riittää epäily, että niissä esitetään ortodoksiuskonnolle tai pyhälle Venäjälle kriittistä sisältöä tai mainostetaan homoutta.

He eivät ole juuriltaan oikeita kasakoita vaan entisiä poliiseja, sotilaita ja kaduilta poimittuja ihmisiä. Useat ovat viinapalkalla toimivia alkoholisteja.

– Kerran kun jossakin luettiin Vladimir Nabokovin Lolita-kirjasta otteita, sisään ryntäsi uuskasakoita mellastamaan niin, että esitys piti lopettaa. Heidän mielestään Lolita oli epämoraalinen kirja, kertoo Almazov.

– Itse en ole homo, vaan kaukana siitä, mutta en hyväksy sitä, että uuskasakat ovat heidän kimpussaan. Ei heillä ole mitään oikeutta hyökkäillä homojen kimppuun.

Ennen kasakat valitsivat itse johtajan, nyt sen valitsee valtio

Kasakan asuihin pukeutuneet miehet ovat Venäjällä yleinen näky yleisötilaisuuksissa. Parinkymmenen kasakan joukko herätti huomioita Sandarmohin hautausmaalla, Aunuksen Karjalassa, jossa muisteltiin loppukesästä Stalinin 9 000 uhria.

Ihmisille jäi arvoitukseksi, olivatko kasakat protestoimassa vai kannustamassa tilaisuutta. Kasakat eivät puhuneet kenenkään kanssa.

Presidentti Vladimir Putinin hallitus on virallistanut kasakoiden aseman allekirjoitettuaan vuonna 2005 lain, joka määritteli kasakoiden valtiollisen aseman.

Ennen kasakat valitsivat itse johtajansa eli atamaanin, mutta uuskasakoiden johtajan valitsee Venäjän valtio. Näin kasakoiden nauttima vuosisatojen aikainen arojen vapaus keikahti päälaelleen.

Valtion pussista rekisteröidyille uuskasakoille maksetaan myös keikkapalkkaa, mutta he eivät ole vastuussa tekemisistään kenellekään. Kasakat voivat tehdä asioita, joihin oikea poliisi ei voi virkalain mukaan ryhtyä. Hallitus hyödyntää tätä esimerkiksi mielenosoitusten tukahduttamisessa.

Valekasakka paljastuu kysymällä sukujuurista ja kotikylästä

Almazov toimi 12 vuotta luoteisen Venäjän kaikkien kasakoiden johtajana eli atamaanina. Hän tunnistaa valekasakan kysymällä hänen sukujuuristaan ja perheen kotikylästä. Perinnetieto niistä on kulkenut sukupolvelta toiselle.

Almazov sanoo, että kasakaksi ei tulla vaan synnytään. Verenperintö on ratkaiseva. Hänen puheistaan paljastuu kasakoiden tuntema ylemmyys muihin nähden.

Historiallisina aikoina juuri kasakat on pantu vainoamaan juutalaisia ja muslimeja ja nyt heitä käytetään kurinpitäjinä entisen Neuvostoliiton eteläisistä osavaltioista olevia kohtaan.

Venäjällä kaukasialaisia kansoja vastaan ilmenee selkeää rasismia, jota uudet kasakat harrastavat.

Vanhat ja oikeat kasakat, joihin Almazov itse laskee kuuluvansa, toimivat yhteiskunnan hyväksi. Hän on hyvin ylpeä kasakkajuuristaan, mutta suku on joutunut myös kärsimään kasakkataustastaan Neuvostoliiton aikana, koska kommunistit vainosivat kasakoita. Almazovin perhe pakeni vuonna 1932 nälkää ja vainoa maaseudulta Leningradiin.

Vallankumouksessa kasakat jakautuivat, kun pääjoukko meni valkoisten puolelle ja osa ryhtyi punaisiksi kasakoiksi.

Suosittuja yhteistyökumppaneita

Sana kasakka tarkoitti vapaata miestä, seikkailijaa tai vaeltelijaa. Sanan juuret ovat turkin kielessä.

Kreml on ollut aina kiinnostunut yhteistyöstä kasakoiden kanssa. Välillä kasakat olivat tsaarin puolella ja välillä vastaan.

He olivat palkkasotureita, jotka saattoivat vaihtaa puolta kesken taistelun.

1800-luku oli kasakoiden kulta-aikaa. Vielä silloin heidän varustuksensa eli hevonen, keihäs ja miekka olivat nykyaikaisia, mutta kun konetuliaseet ja panssarivaunut tulivat, he eivät enää pärjänneet.

Vallankumous jakoi kasakat punaisiin ja valkoisiin. Punaisten kasakoiden juhlittu suhde Leniniin ja Staliniin katkesi jo 1920-luvulla ja kaikista kasakoista tuli valtion vihollisia.

Mielenkiintoinen historian sivupolku on, että natsit perustivat toiseen maailmansotaan omat kasakkajoukkonsa valkokasakoista, jotka olivat paenneet kommunisteja.

Vanhat kasakat tekevät Venäjällä sosiaalista auttamistyötä ja vaalivat rikasta kasakkakulttuuria.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image